Зеленски: Ще организирам референдум за Украйна в НАТО

"Избрахме ясно пътя си към Европа", смята кандидат президентът
19 апр 2019 08:08,
54
Зеленски: Ще организирам референдум за Украйна в НАТО
Снимка: Reuters

Комикът и фаворит на президентските избори в Украйна Володимир Зеленски обеща в интервю от вчера да организира национален референдум за присъединяването към НАТО, но само след като изгради национален консенсус по темата, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

"Избрахме ясно пътя си към Европа", каза Зеленски в интервю за "РБК Украйна". Той обаче подчерта, че е необходимо осигуряването на солидно мнозинство в подкрепа на евентуално членство на Украйна в алианса.

"Очевидно е, че НАТО значи сигурност и високо ниво на армията ни, но аз искам да обединя страната", добави Зеленски.

Той посочи, че ще призове живеещите в населената предимно с рускоезично население Източна Украйна да разсеят негативното си мнение за НАТО. "Ще записвам ежедневно видеа с призиви към източните региони на Украйна, за да им кажа, че НАТО не е звяр, който ще ви погълне", каза Зеленски.

Съперникът му, действащият президент Петро Порошенко, настояваше за членство на Украйна в НАТО и ЕС, но нито един от двата съюза не иска скоро да дава на Киев писта към членството заради икономическите проблеми на Украйна, корупцията и продължаващия от пет години конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Зеленски обеща да превърне слагането на край на боевете на изток в свой водещ приоритет. Във вчерашното интервю той обеща да протегне ръка към живеещите в контролираните от бунтовниците райони, за да ги накара отново да се чувстват част от Украйна.
Зеленски добави, че ще настоява за предсрочни парламентарни избори. В момента украинската Върховна рада се контролира от партията на Порошенко, а следващите парламентарни избори са в края на октомври.

Зеленски каза, че предсрочните избори са част от идеята му за "обновление" на управляващия елит в Украйна, но призна, че за осъществяването на това може да са нужни месеци.
Според огласено вчера проучване той води преди балотажа срещу Порошенко с 58 процента подкрепа срещу едва 22 на сто за действащия президент.

В друго интервю, този път за телевизионния канал "1+1", Зеленски представи бъдещия си управленски екип. Част от него ще бъде бившият министър на финансите Олександър Данилюк, предаде Ройтерс. Данилюк беше уволнен от правителството през 2018 г., а в началото на 2019 г. се присъедини към предизборната кампания на Зеленски. Потвърждението, че Данилюк ще бъде част от президентския екип вероятно ще успокои инвеститорите, за които Зеленски представлява нещо като неизвестна величина, по отношение на надеждността си в областта на икономическата политика.

Пред "1+1" Зеленски добави, че ще търси алтернативи на руските доставки на нефтопродукти, предаде ТАСС. Съветникът му по енергийните въпроси Андрий Герус, който също присъстваше в студиото каза, че към момента 40 процента от украинския пазар са заети от нефтопродукти от Русия и че "до 1 юни трябва да бъде намерен заместител, да бъдат организирани доставки от Полша и Балтика". Герус допълни, че дотогава има "достатъчно време".
Вчера руският премиер Дмитрий Медведев съобщи, че Москва въвежда забрана за доставките на нефт и нефтопродукти за Украйна в отговор на въведени от Украйна ограничения.

Също вчера представителят на Зеленски в украинската централна избирателна комисия Серхий Калченко съобщи, че Зеленски няма да участва в днешния диспут с Порошенко по обществената телевизия, планиран за тази вечер, а причината е промяна на часа. Зеленски все пак ще участва в друг диспут с Порошенко отново тази вечер, който ще се състои на Националния спортен комплекс "Олимпийски" в Киев.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Организирай, организирай. Резултатът може много да те изненада.
39
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остатъка от украйна е с 60% рускоезично население. просто много от тях ги тероризират и заявиха, че са украинци, а не етнически руснаци. Но и това ще мине. В източните части(Новорусия) и Крим рускоезичните са над 95%. По принцип териториите на Украйна, с изключение на бай - западните и части, са си чисто руски и винаги са били руски. Та Русия се е зродила там като държава. Какви да бъдат. После Сталин и след него разселват поляци и унгарци в западните части и това му е било грешката.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само замазва очите на украинците. няма право да стане член на НАТО докато има нерешени конфликти. А там конфликта скоро няма да бъде решен. Поне близките 20 години Новорусия няма да е в състояние да си върне Киев, което би решило конфликта.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе кораби тука,кораби там,а бе я се опуквайте на бързо и да се реши един път завинаги!!!!
36
0
 
0
 
! Отговори
Вили преди 5 години
Чиляк, ти оръжеен конструктор ли си, че толкова разбираш, или следваш пропагандната линия.
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Настъпва трета световна война,предупредих!
34
2
 
7
 
! Отговори
Донбас и Луганск преди 5 години
До Анонимен 30: Горките жители на Крим? Имат най-дългия мост в Европа, който ги свързва с Керченския полуостров, имат хиляди руски туристи, а до края на годината ще имат и жп линия. Тях да не ги мислим. Дано Заленски, ако спечели изборите, да се откаже от опитите за военно решаване на конфликта в Източна Украйна. Ако не го направи, украинците ще загубят И Донбас, и Луганск.
33
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна е с 20% рускоезични и с икономика зависеща от руски доставки. Желае да воюва с Русия и да си върне изгубени територии населени предимно с руснаци. Как става това с масов терор ли? Приятелчета не става така ЕС и НАТО пруста няма да си мръднат за вас. Само ще умирате от глад с ниски заплатки, но с много безполезно оръжие.
32
2
 
9
 
! Отговори
Хахахаха преди 5 години
Укрите скоро ще се убедят, че на този първото му име е Хайвер.Жалко
31
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38 Крим не ерускиНе ти достига мозъчен капацитет за тази дейност. И, не използвай от рано сутрин наркотични вещества преди да драскаш тук защото си смешен и трагичен
30
15
 
4
 
! Отговори
патриот преди 5 години
Като НАТО няма друг,тъй могъщ на света!
29
18
 
15
 
! Отговори
Крим не еруски преди 5 години
Путин окупира и открадна Крим.... Русия загуби Украйна ( и целия свят е срещу Русия) поне за 100г....но тогава няма да има такава държава Русия..ха.ха.ха Сега се чуди през къде да му минат маркучите за газ иначе са фалирали
28
15
 
16
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 5 години
Това е положението другари и товарищи, дали ще е Зеленски или Порошенко, Украйна ще извоюва и затвърди своето европейско бъдеще, а мордорианците от сибирската губерния, колкото и да се тупат па гърдите, че Крим е рушки, ще се простят с имперските си амбиции там, и ще надничат от окопа си, за Врагът който дебне пред портата им ... !!!
27
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма бунтовници в Донбас , там контролира кремъл .До кат фашистите от кремъл са на власт така ще е .
26
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поражение на порошенко ще е удар по целия западен елит, толко пари наляха в режима в Украина и накрая един комик май ще ги бие. Не е смешно
25
13
 
17
 
! Отговори
НАТО терористи преди 5 години
НАТО е терористична организация . Натовец = член на Ал Кйада или ИД
24
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЯ ШУТ НЕ МОГА ДА ГО РАЗБЕРА КАК ЩЕ ГИ УГОВАРИЯ ТИЯ ОТ ДОНБАС СЪС ПУШКИ ЛИ ИЛИ ЧИФТЕ ПИЩОЛИ?
23
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тръгнат да влизат в НАТО ще гризнат много яко дърво. Няма да се очудя и Русия да им обяви директно война.Руснаците няма как да допуснат да бъдат заобиколени от всякъде с враждебни държави, които разрешават на тяхна територия да се разполагат какви ли не гадости. И не, не симпатизирам на Путин, просто мисля, че ситуацията в света лека полека си отива към голям бой.
22
11
 
23
 
! Отговори
запазена марка преди 5 години
НАТО е търговско дружество на САЩ за пласиране на скъпото и некачествено американско оръжие на васалите и марионетките.
21
12
 
20
 
! Отговори
Очевидно? преди 5 години
До Крим не е руски: Очевидно, че Путин бил "клекнал" е само за т'ролове като теб. Крим е част от Руската федерация, както Тексас е част от САЩ. Американците не могат да признаят че Крим е част от Русия за да не загубят Украйна. Доста долари вложиха в Майдана, чакат възвращаемост.