Опит за военен преврат във Венецуела, Мадуро – непоклатим!

Бронетранспортьор се вряза в протестиращи в Каракас
30 апр 2019 22:10,
141
Опит за военен преврат във Венецуела, Мадуро – непоклатим!
Снимка: БТА

Венецуелската армия осуети днес "незначителен" опит за преврат, заяви министърът на отбраната генерал Владимир Падрино, цитиран от ДПА. Армията даде "незабавен отговор" на заговора, посочи Падрино в обръщение по националната телевизия. По думите му близо 80 процента от войниците, участвали в опита за преврат, били "подлъгани" и се върнали в казармите по заповед на командирите си.

Още по темата

Висшето командване на въоръжените сили продължава да е "вярно на конституцията", увери министърът на отбраната, след като по-рано днес членове на Националната гвардия откликнаха на призивите на опозиционния лидер Хуан Гуайдо да въстанат срещу президента Николас Мадуро. Това доведе до сблъсъци с верните на Мадуро сили близо до военновъздушна база в Каракас, предават Ройтерс и БТА.

Междувременно стана ясно, че бронетранспортьор на венецуелската Национална гвардия се вряза с висока скорост в група демонстранти в Каракас, изразяващи подкрепа за военните, разбунтували се срещу президента Николас Мадуро. Видеозапис на случилото се беше показан по местни и чуждестранни телевизии, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Скоро венецуелският боливар няма да струва нищо

На кадрите се вижда как машината се врязва в група невъоръжени хора и прегазва блъснатите, след което напуска местопроизшествието в района на военновъздушната база "Карлота". Намиращите се наблизо хора се опитват да окажат помощ на пострадалите. Няма информация за броя на загиналите или ранените.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза днес, че е разговарял с ръководителите на въоръжените сили и че те са го уверили в "абсолютната си преданост" към него, предаде Ройтерс.

"Нерви от стомана! Разговарях с командирите на всички отбранителни региони и зони в страната, които ми изразиха пълната си преданост към народа, конституцията и родината", написа в Twitter Мадуро, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо заяви, че има подкрепата на военните за сваляне от власт на президента. "Призовавам за максимална народна мобилизация, за да се осигури победата на мира. Ще спечелим!", добави той, цитиран от Франс прес.

"С пушка на рамо": Мадуро иска още 1 млн. войници в армията си

Стотици поддръжници на президента се събраха на митинг пред президентския дворец "Мирафлорес" , където са разположени сили за сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Много жители на Каракас се събраха и край военната база "Карлота" в знак на подкрепа за Гуайдо. Военни, носещи сини ленти, се присъединиха към множеството. Тези ленти, носени на ръката или на главата, са символ на "ново начало", каза един от военните пред колумбийска телевизия, предаде ДПА.

Военен команир от "Карлота" опроверга пред проправителствената венецуелска телевизия "Телесур" информацията, че "дезертьори" са превзели базата.
Според очевидец, цитиран от Ройтерс, Гуайдо е напуснал базата.

Ръководителят на Боливарската национална разузнавателна служба Мануел Фигера е станал един от ръководителите на групата военни, застанали на страната на лидера на опозицията. Това заяви днес в ефира на радио "Унион" депутатът от Конституционното събрание на Венецуела Херардо Маркес, цитиран от ТАСС.

В Каракас и други градове на Венецуела днес започнаха антиправителствени протести след като група военни премина на страната на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
35
 
! Отговори
Котето преди 4 години
Морски, вчера писа, че САЩ са фалирали, а днес , че движат всичко. Как стават тези работи?
65
1
 
36
 
! Отговори
Морски преди 4 години
Терористичната държава САЩ движи всичко.
64
9
 
37
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До емиграцияНе искат да знаят истината. Повтарят известната ни комунистическа фразеология. Днес има толкова много живи предавания, интервюта от улицата от всичка краища на Венецуела. *** роби, слуги на чужда държава и престъпнните им български послушници, вече 96 години. Гледайте и слушайте предатели на Отечеството и на човечеството! Отива си социализмът от Латинска Америка. Отиват си сателитните режими на Русия от Венецуела, Куба и Никарагуа. Гледайте и мислете каква е истината!
63
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде по света политическата върхушка е в състояние да вкара страната си в гражданска война и потопи в кръв, само за да запази властта и парите си! Няма изключение!
62
11
 
38
 
! Отговори
Да живее НАТО преди 4 години
Мадуро скоро ще е при Камиларя и ще чакат Путин там.
61
14
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другарят Мадуро в скоро време ще си ходи при златото.
60
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Нерви от стомана!....ИСКАШ ДА КАИШ ЧЕ ВСИЧКИ СТЕ В КЮПА С НАРКОТРАФИКА И НЯМА МЪРДАНЕ, НАЛИ БЕ ДРУГАРЮ МАДУРО
59
5
 
36
 
! Отговори
1 май преди 4 години
Честит празник другари,и аз мързелувам на деня на труда,венсеремос !
58
24
 
38
 
! Отговори
емиграция преди 4 години
Пълно е тука с болшевики, знаещи само руски език. Заблудени са отвсякъде за Венецуела. Другариииииии! Не става дума само за режима на некадърността , а за това , че деца и възрастни хора в тази страна умират от глад. А почетете малко повечко.Гледайте испаноговорящи телевизии от Л. Америка.Мадуро е престъпник-убиец. Това е!
57
5
 
52
 
! Отговори
SS преди 4 години
Ако законните власти във Венецуела искат да нямат повече проблеми с метежника-психопат-марионетка, трябва моменталически да го заловятда и ликвидират. Празнично, по случай 1 Май. Дал им е много удобен повод - не бива да се изпуска такъв сгоден случай да го сготвят...
56
4
 
35
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е преди 4 години
ТОЗИ ДА СМЕНИ ДРОГАТА-КОКАТА НЕ МУ ДЕЙСТВА ДОБРЕ--ДА МУ ПРАТИМ ОТ НАШИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАНДЖИ--ЯКО ЩЕ ГО УДАРИ В ПЕТИТЕ...ХАХАХАХАХ
55
36
 
42
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До До БогомилУважаеми ***, според теб енергетиката е в ръцете на опозицията?! Не си разбрал "опорната" точка! Енергетиката е държавна, но едва 20-25% от мощностите работят. Енергетиката е съсипана защото за да "заздрави "тежката ситуация там преди повече от 5 години Мадуро постави военните да я управляват. Резултатът е десетки ограбени от военните милиарди, никаква поддръжка, а специалистите казаха мерси за заплати от 5 долара. Излишно е да коментирам другите ти лъжливи твърдения.Бъди здрав
54
3
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подобни организирани преврати вече сме видяли в Украйна и в много арабски държави. Много хора бяха убити, никоя държава "не цъфна", а проблемите в Европа се задълбочават!...
53
3
 
78
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Ако нямаше демагогия и интервенция, проблемите в Венецуела могат да се решат просто - с нови избори. Мадуро каза, че е готов да обсъди такъв вариант. Опозицията (разбирай ипанската клика начело с Гуайдо) обаче отказва такъв подход, защото добре знае, че ще изгуби на избори, както и се случи през 2018. Единственият начин Опозицията да вземе властта в Венецуела е с сила. Само че армията, с подменен команден състав (от Чавес), за сега защитава законността и конституцията.
52
4
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кадрите се вижда как машината се врязва в група невъоръжени хора и прегазва блъснатите, но кой може да гарантира, че бронетранспортьорът е управляван от верен на Николас, а не е нарочна провокация на военните, разбунтували се срещу президента Мадуро?
51
11
 
124
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе мвунчовци.Нали уж обявихте Гуайдо за президент, защо го наричате в статията "опозиционният лидер", а Мадуро наричате президент?Вероятно и вие сте разбрали вече, че майданчето в Каракас се провали.
50
42
 
43
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 98, 97, 92 и 92Само толкова ли можете приятели? Мадуро има сега нужда от вас, хора на "твърдата ръка". Заплатата е 3 долара, но не се гарантира. Да си кажем честно, повече и не заслужавате. Всичко ще е точно. Затова пък ще можете да си тапетирате стените с боливари, много по-евтино е от истински тапети. Дерзайте!
49
51
 
50
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААГуайдо от месеци е всеки ден сред хората на улицата и по площадите.Но Мадуро се крие в бункер от 2 месеца и не е в кабинета си в двореца Мирафлорес.А кубинската му охрана, проверява дали пълнителите на оръжията на войниците от поделенията, които Мадуро посещава, са празни.Гуайдо няма въоръжени хора, а Мадуро освен армията, службите, 25 -те хиляди кубинци и 2-та милиона въоръжени милиции, иска още 1 милион нови милиционери.Що не се изсмееш сега?Кой се страхува от народа?
48
8
 
75
 
! Отговори
До Богомил преди 4 години
Амадеус, по-полека, не говори неща, които не ти идват отвътре! Истината е друга, но теб са те просветили и ти е харесала сдъвканата храна като на малко пингвинче.Чавес, а след него и МАдуро, се опитаха да се правят на Робин Худовци, да вземат от богатите и дават на бедните. Не се прави така! Разбира се, ощипаните започнаха съпротива.Техни са електростанциите, електроразпределението, аптекарската мрежа, много неща! Започнаха саботажи по електрото, Мадуро ги овладя. САЩ блокираха $40 млрд! Кражба
47
34
 
41
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен68Хахахаха! Съмнявам се Мадуро да отиде при покровителите си от Куба. Нали заради него, сега ще падне и кастристкият комунистически режим и този в Никарагуа. Ще го убият, както убиха Алиенде, Чавес, Че Гевара, Камило Сиенфуегос, Алмейда, Франк Паис, Хосе Ечевария, ген.Очоа и майор Тони ла Гвардия и много други станали неудобни или заплашващи авторитета на Кастро, като новия Симон Боливар. Отгледаните от деца във военни училища еничари на Кастро не си поплюват.