Султанът на Бруней обеща: Няма да прилага смъртно наказание

Има фактически мораториум върху него от повече от 20 г.
7 май 2019 08:50, Елка Василева
6
Султанът на Бруней обеща: Няма да прилага смъртно наказание
Султанът на Бруней. Снимка: архив, Reuters

Султанът на Бруней заяви, че е в сила мораториум върху смъртното наказание в новия криминален кодекс на шериата, включително за линчуване до смърт с камъни заради секс между мъже и прелюбодейство, предаде Асошиейтед прес.

ООН нарече законите, въведени на 3 април, "драконовски", а САЩ и още няколко държави призоваха Бруней да преустанови плановете си. Видни личности като Джордж Клуни, Елтън Джон и Елън де Дженерис се обявиха за бойкот на девет хотела в САЩ и Европа, свързани с Бруней.

Още по темата

Досега хомосексуализмът беше наказуем в Бруней с 10 години затвор. Новите закони гласят, че онези, признати за виновни за хомосексуален секс, може да бъдат пребити с камъни или бичувани до смърт. Прелюбодейците също рискуват пребиване с камъни, докато крадците са застрашени от отрязване на дясната ръка от китката при първо провинение и на стъпалото на левия крак при второ. Новите закони се отнасят също за деца и за чужденци, дори да не са мюсюлмани.

Султан Хасанал Болкиах каза вчера в реч по случай началото на Рамазана, че си дава сметка за "многото въпроси и превратно тълкуване" на наказанията, предвидени съгласно новите части в шериатския наказателен кодекс на Бруней, но подчерта, че не трябва да има опасения.

Бруней има фактически мораториум върху смъртното наказание от повече от две десетилетия и "това ще се отнася също за случаи, които според шериата предвиждат по-широк обхват на помилване", каза султанът.

Зад кулисите на развратния живот на султана на Бруней

Неговото изказване беше изненадващо, но очевидно целеше намаляване на критиките, че ислямските наказателни закони са жестоки.

Султанът обяви също, че Бруней ще ратифицира конвенцията на ООН срещу изтезанията, за да покаже ангажимента си към защита на човешките права.

Султан Болкиах въведе шериатския наказателен кодекс през 2014 г., за да подкрепи влиянието на исляма в богата на петрол монархия с население от 430 000 души, две трети от които – мюсюлмани, пише БТА.

 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Примитивна история....
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това с рязането на крайници при кражба се прилагаше в България,от бойко и цецко ухото още преди тридесет години, щяха да са останали само торс и кратуни.
3
4
 
11
 
! Отговори
Капитан Кук преди 2 години
Режат, кълцат и пребиват. И всичко това в името на малоумието наречено религия. Тия наистина са туземци...
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Папата защо не ги посети тия? Да им говори за една световна религия и да приемат икономически имигранти.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво ни интересува това нас нормалните хора ?