Ел Ниньо се усилва: Бъдещето принадлежи на наводненията

Очакват се лоша реколта и епидемии в тихоокеанския регион
8 май 2019 21:20,
11
Ел Ниньо се усилва: Бъдещето принадлежи на наводненията
Снимка: Reuters

Австралийски учени направиха реконструкция на Ел Ниньо за предишните 400 години и заключиха, че климатичният феномен е зачестил и се е усилил през последните няколко десетилетия, съобщи Физ.орг, цитиран от БТА.

Още по темата

Земята: По-негостоприемна планета за бъдещите поколения

В бъдеще тази тенденция, която допринася за по-чести стихийни бедствия, вероятно ще продължи вследствие на глобалното затопляне. Специалистите са изследвали проби, взети от сърцевините на корали в Тихия океан.

Досега коралови сърцевини не се използваха за откриване на сезонни промени в Тихия океан, защото редица учени смятаха това за невъзможно. Специалистите са разработили алгоритъм, който позволил да се определи характерът на промените в Ел Ниньо въз основа на получените образци и показал регистрираните наскоро фази на Южната осцилация. Това им позволило да направят реконструкция на климата в миналото, предаде БТА.

Специалистите констатирали увеличаване на активността на Ел Ниньо в централната част на Тихия океан в края на 20-и век. Предполага се, че в бъдеще силата на Ел Ниньо в източната част на Тихия океан ще се увеличи. През последните три десетилетия в централната част на Тихия океан се наблюдава безпрецедентно увеличаване на Ел Ниньо в сравнение с всички 30-годишни периоди през последните 4 века.

Ел Ниньо се изразява в колебания в температурата на повърхностния слой вода в Тихия океан, свързан е с наводнения и лоша реколта и допринася за разпространение на епидемии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Ел Нинова ще плуваш в червени екскременти, не бери грижа!
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ел Боко е по-вреден от Ел Ниньо.
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесна новина, обичам да плувам, дай Боже повече наводнения. А лошата реколка още повече ме радва - с наднормено тегло съм, една диета ще ми дойде добре.
5
3
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 4 години
Докторйте, бракосъчетават- изнасйлвачи....
4
2
 
10
 
! Отговори
требе да има шаш преди 4 години
Предната "статия",опитваща се да ни вмени чувство за вина и да ни шашне подобаващо !Сбъркали сте адреса драги - ние сме независими т.к. от нас нищо не зависи .Тез,от които зависи спирането на промените в климата или поне ограничаването им ,гледат печалба на всяка цена и климатът им е последна грижа . На тях пишете такива неща , ако ви стиска , ние сме лесни ...
3
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Ел Нинова носи само бедствия и епидемия от червена чyмa.
2
1
 
12
 
! Отговори
Кенгуру преди 4 години
Кораловата ракия явно има някои неочаквани странични ефекти.
1
13
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Не е Ел Ниньо, а Ел Нинова.