Земята: По-негостоприемна планета за бъдещите поколения

Концентрацията на въглероден диоксид е най-висока за последните 800 хил. години
31 окт 2017 20:22,
25
Земята: По-негостоприемна планета за бъдещите поколения
Снимка: Reuters, архив

Концентрацията на въглероден диоксид (СО2) в атмосферата премина рекордната граница и през 2016 година и е най-висока за последните 800 хил. години, съобщава Международната метеорологична организация (WMO) в своя бюлетин.

Концентрацията на СО2 през 2016 година е 403,3 ppm и се увеличава от рекордните 400 ppm през 2015 година. Причината е комбинация от човешката дейност и ефекта на Ел Ниньо, посочват от организацията. Според нейните изчисления, концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата в момента надхвърля нивата от прединдустриалната ера със 145%.

За последните 70 години емисиите въглероден диоксид в атмосферата непрекъснато се увеличават и в момента са 100 пъти повече спрямо края на последната ледникова епоха на Земята, посочват още от WMO.

Бързото увеличаване на парниковите газове – СО2 и други химически съединения, е в състояние да предизвика непознати досега изменения в климата и да доведат до сериозни екологични и икономически проблеми, е записано още в доклада.

Населението на Земята расте, селското стопанство е все по-интензивно, увеличават се и използваните площи, а горите се изсичат. Всичко това, заедно с индустриализацията, развитието на енергетиката от изкопаеми източници, спомага за увеличаването на концентрацията на парникови газове в атмосферата.

Само от 1990 година насам има увеличение от 40%, а това води до глобално затопляне на планетата. Предупрежденията на експертите са, че без бързо намаление на СО2 и другите парникови газове, още до края на това столетие ще бъдат достигнати опасно високите температурни нива, за които предупреждават учените.

"Бъдещите поколения ще се сблъскат с една много по-негостоприемна планета", посочват от WMO.

Според анализите на организацията, високи нива на СО2 на планетата преди 3-5 млн. години (средата на плиоцена) са причинили температури с 2-3 градуса по-високи, а нивата на океаните са били с 10-20 м по-високи.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
вземете мерки преди 6 години
наркоманите на власт са неадекватни ..поят ги с зомби озверяващи спец наркотици и наркотици тип "широки пръсти .Поръчват и купуват вс е по нагло вредна антиземна техника..Ледниците ги убиват с американски сателити контролирани от извънземни нашественици с холограмни и други оръжия за дистанционно проникващ контрол
22
1
 
2
 
! Отговори
Гасете фаровете преди 6 години
нагли престъпници чрез спец наркотици внедряват все по жестоко вредни anticlimate and antiair waepons .Милиони автомобили денем и нощем увреждат тежко земята ни с все по гадно вредни скенери инсталирани вместо доказано безвредни фарове.Цялата полиция работи за *** на власт и принуждава с зверски глоби водачите да уврежда тежко земята вкл с холограмни оръжия и недопустими фарове.Всички водачи се следят като вредители за изтребване
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До умникът 20Нямало урагани по далеко от 500-600 от екватора?! Кукурукуку, Палома. Последният - Германия, Полша и Чехия - 163 км/ч - 29.10.2017.От жегата само ти се е спекъл мозъка.
20
3
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Въх, че си умен! Урагана се появявал от голямата температурна разлика между полусите и екватора!? Та то по тоя принцип можеш да сравниш и Ямбол с Ню Йорк, ама приликата ше е изклучително мизерна! Та нека ти обясня, ураганите се получават от горещината(жегата)! И когато тя намалее те спират! И да знаиш близо до екватора да речем в рамките на 500-600 км. отгоре или отдоле ураган нема не е имало и нема и да има! *** това е поради други причини! Та те така!
19
1
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
В Алпите въздухът е чист. Там хората ще оцелеят.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си я оправят, когато им дойде времето. Човечеството и технологиите трябва да еволюират, няма отсега да ги мисля.
17
0
 
3
 
! Отговори
zorro преди 6 години
Също метан и радиация....Честито..
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Допълнение към коментар 13Не ми остана място да допише, че ако наистина глобалното затопляне е факт, щеше да се наблюдава намаляване на ураганите защото те се появяват главно от голямата разлика между температурата на екватора и полюсите, а ако има затопляне няма да има такава амплитуда. Ама кой да чете........... по-лесно е да си папагал
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За другите не знам, но аз ще живея на Марс след 20 години.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каквото човек може сам да си причини,друг не може да му го направи,ние заслужаваме последиците на това което правим и всяко зло което причиняваме на околната среда ще се усети и от нас самите рано или късно,но неизбежно,какъвто си направим света в такъв ще живеем.За съжаление сме господстващ вид на тази планета и не правим нищо хубаво,само експлоатираме всичко около себе си
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5.Повтаряш заучени фрази като курдисан, само дето не си се запознал с фактите. Няма увеличение на ураганите, земетресенията и нови вулкани. Бъркаш замърсяването с промяната на климата, която не е доказан научен факт. Зелените са новите фашисти. Да ми обясниш как Земята многократно се е затопляла преди индустриалната революция, която предполагаемо изхвърля такова количество CO2, че предизвиква глобално затопляне? Да си запознат с факта, че най-големият парников газ са водните пари?
12
1
 
7
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До ПаметливТа мисълта ми е,че човечеството само трябва да се ограничи,за да не го ограничи Природата(Господ,ако щете).Трябва да се приемат квоти за населението и която държава не ги спазва-да бъде изолирана!Освен това държавите,които са постигнали лимита на населението и го поддържат,да не приемат мигранти!Нека тия,дето са недисциплинирани да си носят последствията!Изглежда крайно,но е единственото спасение!Нали знаете за лемингите-като се размножат прекалено,тръгват на път и се давят в реките
11
2
 
18
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Навремето(80-те години) бях фен на научната фантастика-поглъщах всичко,което успея да докопам,но най-вече неща написани през 70-те.Та там проблемът със свръхконсумацията бе сериозно застъпен(въпреки че населението на Земята бе само 4.5млрд. а не близо 8 както е сега).Имаше интересни решения които биха били актуални и полезни сега-ограничаване на човешката популация,по-икономично съществуване и прочее.Обаче тия разумни мерки явно не са приемливи и се разчита добрите стари начини-война и глад...
10
6
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 9Явно знам повечко от теб.Едни други учени изчислиха че ако се стопят всички ледове на планетата и към тях прибавим цялата вода в атмосферата нивото на световния океан ще се вдигне с 6 м.Та кво викаш
9
2
 
14
 
! Отговори
До 2 шматка преди 6 години
Пич ако не знаеш че съществуват северен и южен полюс покрити с лед и съответно топящи се от десетилетия. Тогава си наистина шматка
8
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредна холивудска история за апокалипсис, предназначена за хаховци като 5.
7
3
 
22
 
! Отговори
Хилядолетния Гарван преди 6 години
"и през 2016 година и е най-висока за последните 800 хил. години, съобщава Международната метеорологична организация"Лили Иванова каза че това не е вярно. Тя добре си спомня че тогава не е имало такава Организация.
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в бъдеще сигурно ще е по-лесно да се живее на Луната, под някой купол, където екосистемата е затворена, отколкото на Земята, където всеки си прави каквото си поиска. Примерно, както е тръгнало, след 50 години 15 милиарда души ще притежават 45 милиарда лични автомобила. Не става да съжителстваш с толкова много безотговорни и прости хорица.
5
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В близките 100 години ако така продължават ненаситните да бълват отрови от земята ще остане едно нищо. За бъдещите поколения ще е трудно и да дишат. Някои си мислят че търпимоста на природата ще е вечна. Не няма да е вечна и както виждате започва да си отмъщава и то сериозно. Бури урагани нови вулкани земетресения жеги арктически студова всичко това е в отговор на лакомите бизнесменчета и олигарси. Лошото е че патят обикновените хора но и те си го заслужават защото гледат траят и разтварят бузи!
4
1
 
31
 
! Отговори
Snorky преди 6 години
Нали милиардерите ще се превърнат в трилионери след 20 години...нищо че няма да има въздух за дишане...