Франция поема Съвета на Европа в деликатен момент. Ще се реши ли кризата с Русия?

През 2014 г. ПАСЕ лиши от право на глас парламентаристите от Русия заради анексията на Крим
Обновена: 13 май 2019 19:47 | 13 май 2019 19:00,
22
Франция поема Съвета на Европа в деликатен момент. Ще се реши ли кризата с Русия?
Снимка: Архив, БТА

Франция поема ръководството на Съвета на Европа на 17 май с деликатната задача да изведе паневропейската организация за защита на правата на човека от кризата с Русия, която навлиза в критичен период.

Франция не е заемала поста от 22 години. Предвид ротационното шестмесечно председателство на 47-те държави членки, които се редуват по азбучен ред, случаят е относително рядък. По една календарна случайност това председателство се очертава решаващо, пише Франс прес, цитирана от БТА.

"Председателството ни ще започне в деликатен за организацията момент", признава Жан-Батист Матеи, постоянен представител на Франция в Съвета на Европа.

Създаден, за да вдъхне нов живот на човешките права в един опустошен от войната континент, Съветът на Европа празнува своята 70-а годишнина, като това е повод да си припомним неговите успехи (на първо място сред които е Европейският съд за правата на човека), но също така и трудностите с бюджета и с функционирането, които изпитва.

На 25 юни Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще избере новия генерален секретар на организацията, който ще стане приемник на норвежеца Турбьорн Ягланд. За поста има двама основни претенденти: белгийският вицепремиер Дидие Рейндерс и хърватската министърка на външните работи Мария Пейчинович Бурич.

Тези избори обаче може да маркират повратна точка в кризата между Съвета на Европа и Русия.
За да санкционира анексията на Крим от Москва, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши през 2014 г. от право на глас парламентаристите от Русия. Москва реагира с "политика на празния стол" - руските представители спряха да присъстват на заседанията на асамблеята, а от 2017 г. Русия повече не плаща вноската си от 33 милиона евро в годишния бюджет на Съвета на Европа, създавайки заплаха от съкращения на персонала и дейностите на институцията.

Поради отстъствието на руските парламентаристи от банките на ПАСЕ, те от пет години не гласуват нито за избирането на съдии в Европейския съд за правата на човека, нито на комисаря за правата на човека. Изборът на следващия генерален секретар на Съвета на Европа може да се окаже капката, която ще прелее чашата. Ако руснаците пак няма да могат да гласуват, Москва заплашва направо да напусне Съвета на Европа.

При тази хипотеза, близо 144-те милиона руски граждани ще бъдат лишени от възможността да се жалват в Европейския съд за правата на човека. "За тях би било драматична промяна, ако вече по никакъв начин не бъдат свързани с европейския правов ред", заяви пред Франс прес Турбьорн Ягланд.

"Съветът на Европа се нуждае от Русия, също както и Русия, и руснаците се нуждаят от Съвета на Европа, което означава, че нейните права на държава членка трябва да бъдат зачитани, но също така и че Русия трябва да спазва задълженията си по отношение на институцията", предупреди френският президент Еманюел Макрон.

Крайно време е да се намери решение, което задоволява Москва, без да ощетява държави като Украйна и балтийските страни, които говорят за руски "шантаж", и без да се създава впечатление, че валидира анексията на Крим, определена като "незаконна" от Съвета на Европа.

Финландия се надява да предаде председателството на Франция, получавайки съгласието на всички страни членки за нова вътрешна процедура на 17 май по време на заседание на комитета на министрите на Съвета на Европа в Хелзинки.

"Това е крачка в правилната посока, но не можем да гарантираме, че ще доведе до решение до юни", предупреди Жан-Батист Матеи.

Освен руския въпрос, Франция си е поставила три приоритета за своето председателство.

Първият е свързан със "сърцевината на дейността" на Съвета на Европа - укрепването на европейската система за защита на човешките права. Париж ще постави също акцент върху борбата срещу насилието над жени и срещу расизма и нетолерантността.

Освен това Франция иска да подтикне Съветът на Европа "да се адаптира към съвремеността", като обърне внимание на предизвикателствата пред човешките права и правовата държава, поставени от напредъка на цифровизацията и изкуствения интелект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Vive la France! преди 4 години
Франция е най-великата страна на света с несравнимо цивилизационно, историческо и културно влияние! Освен това Франция има много силна дипломация. Чудесно е, че люлката на цивилизацията ще оглави Съвета на Европа!
17
0
 
0
 
! Отговори
а така преди 4 години
Тролетариата заработи за ракийка със салатка.Може да е малко, но си е пряка инвестиция на Русия в България.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия не е под юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека. Неговите решения по отношение на Русия струват по-малко от хартията , на която са напечатани.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кризата е, че Русия спря да плаща 36 милиона евро членски внос. Това поставя под въпрос огромните заплати на няколко стотин хайлази.
14
1
 
8
 
! Отговори
РАША БГ НАША преди 4 години
благодарение на санкциите русия това което нямаше в производство започне да ги произвежда тя си стабилизира сама проблема го създадоха сащ и ес не признаха референдума в крим а в косово може те сами лишиха кримчани от човешките права сега сами си яжте попарата проблема е ваш на ес чичо сам ще ви развали икономиката да распадне ес сащ вичко възможно прави сащ иска да вкара в ес своят газ и производство
13
3
 
10
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Криза има само в медиите. Криза, криза, криза в отношенията и поръсена обилно със санкции. Я да видим сега през периода на санкциите как се движи стокооборота между ЕС и Русия?!? Увеличение 20%! Еати кризата, еати чудото! На руснаците, че и на ЕС им е през кризата и санкциите!
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На руснаците им е през крачола. Запада ще ги притиска икономически докато е в състояние да го прави. Това е сигурно. Русия може без запада, но той не може без нея. От всяка гледна точка. Технологии и наука се правят с пари и запада не иска Русия да се развива, защото ако има средства ще развие и технологиите и няма да има никаква нужда от запада.
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са врагове както на Русия, така и на Европа, че и на Китай и дори на мирна Канада. Време е за стратегически съюз с цел защита от агресора. САЩ ще се спрът едва когато гореизброените сили горят. Тръмп иска да разпадне ЕС и Китай. Иска европейците да ядът гмо храни и да карат американски коли. Тръмп иска да убие Европа. Въпроса е дали ще го позволим или заедно с останалия свят ще прекършим на две гръбнака на краваря-агресор!
10
5
 
24
 
! Отговори
българин преди 4 години
"Криза с Русия"? Русия няма проблеми с никого! Други имат проблеми с нея.Че не им играе по свирката! Е няма как да стане!-:) Сама си е господар! И ние да бяхме така Ама не сме! Навеждаме се на Америка и ЕС.И за това нямаме своя политика уви!
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое твърдение е вярно 1 или 2?1. За да санкционира анексията на Крим от Москва, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) лиши през 2014 г. от право на глас парламентаристите от Русия.2. Поради отстъствието на руските парламентаристи от банките на ПАСЕ, те от пет години не гласуват нито за избирането на съдии в Европейския съд за правата на човека, нито на комисаря за правата на човека.Разбира се, че вярно е 1, а 2 с каква цел е написано?
8
4
 
9
 
! Отговори
Идиоти преди 4 години
За какво им е Европейски съд? То скоро се очаква тези дела да се разглеждат от Московския районен съд който ще отговаря за Западната губерния.
7
3
 
19
 
! Отговори
Макрон е на ход преди 4 години
До привет из Германии: А тебе за колко копейки те бръснат? Замислял ли си се над това. От статията се вижда, че Макрон (а сигурно не само той) счита отсъствието на Русия от съвета на Европа за проблем. Но, който е създал проблема, той ще си го решава. Русия няма да се върне, докато не и върнат правото на глас. Да видим какво ще направи Макрон.
6
20
 
4
 
! Отговори
привет из Германии преди 4 години
Поради отстъствието на руските парламентаристи от банките на ПАСЕ, те от пет години не гласуват нито за избирането на съдии в Европейския съд за правата на човека, нито на комисаря за правата на човека. Изборът на следващия генерален секретар на Съвета на Европа може да се окаже капката, която ще прелее чашата. Ако руснаците пак няма да могат да гласуват, Москва заплашва направо да напусне Съвета на Европа...................Руските диваци никой не ги бръсни за 5 копейки !
5
2
 
22
 
! Отговори
Кой създаде проблема преди 4 години
Проблемът в съвета на Европа е създаден с отнемането на правото на глас на представителите на Русия. Да им върнат правото на глас и всичко ще си дойде на мястото. Но е трудно да го направят, защото това означава да признаят референдума в Крим и присъединяването на Крим към Русия за легитимни. За Косово може (даже и без референдум, но за Крим - не. Трудно е да се признае двойният стандарт.
4
3
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
кога франция е била силна външно дипломатично за да реши нещо подобно ?французите освен да стачкуват друго не умеят единсвенната силна дипломация в европа е на великобритания и до някъде на германия а франсетата само могат да забъркват каши
3
4
 
28
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Доколкото си спомням относно Крим имаше референдум, а че резултата не се харесва на някои си е техен проблем. С доста закъснение европуделите на краварите видяха, че ефект от санкциите няма и, че губят и те така, че сега се чудят как хем да са добре с господарите си, хем с руснаците.
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се реши ли кризата с Русия?Този не може се оправи със собственият си народ, ще решава кризи с Русия... Мда...
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
fransetata i alemanite ste si prikazvat na angliiski v eu, a angletata begat po angliiskite kolonialni ostrovi da si zaraviat i kriat offshornite sakrovista po ostrovite...