Ангелкова: 3% спад на чуждестранните туристи у нас

Въпреки това се увеличава броя на нощувките и приходите
16 май 2019 21:05, Габриела Джекова
37
Ангелкова: 3% спад на чуждестранните туристи у нас
Снимка: Facebook/Николина Ангелкова

Спад от 2-3% на чуждестранните туристи у нас се очаква през летния сезон. Това съобщи в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Монитор.

Предпочитани от германци и руснаци тази година ще бъдат нашите преки конкуренти в туризма Турция, Тунис, Египет, Сърбия и Македония, привлечени от по-добри цени.

Според Ангелкова атрактивните цени, които предлагат те, са благодарение на прякото субсидиране на сектора в тези страни.

Ръст на ранните записвания е имало обаче при туристите от Украйна – 50%, Великобритания – 19%, Франция – 10%, Чехия и Полша – 12%.

Въпреки намалялия брой на чуждестранните туристи за първото тримесечие тази година, увеличение се наблюдава при броя на нощувките, а с това и приходите, при които има ръст от 4,4%.

Сред чуждестранните туристи у нас най-много са румънците, припомни министърът. Над 1,3 млн. граждани на северната ни съседка са посетили през миналата година България, а общо туристите са били 9,2 млн. Обсъждат се и много варианти за подобряване на достъпа до страната ни и транспортната инфраструктура - нови мостови съоръжения, четирилентов път Букурещ – Русе – Варна, които да улесняват туристите от северната ни съседка, допълни тя.

Ангелкова посочи, че се наблюдава ръст от 2% на вътрешните туристи. Все повече български граждани посещавали обекти и малко познати места в България. За миналата година от общо 27 млн. нощувки, реализирани в местата за настаняване с над 10 легла, 9 млн. са били на българи.

Министърът на туризма посети Русе за откриването на 15-ото издание на туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и Фестивала на туристическите забавления и атракции. В изложението се включиха 27 общини, които представят на щандовете си свои обекти от туристическия бранш.


37
Още от Водещи мобилна
Напрежението около Иран и пукнатините между САЩ и Великобритания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
Васко от дагама преди 4 дни
Ние също пряко субсидираме ... частни домове на колегите на Ангелкова.
26
0
 
5
 
! Отговори
Васко от дагама преди 4 дни
Министър, който отговаря пряко за определен сектор казва: Братя губим. Не сме конкурентни.

Това ако е частна фирма с назначен управител и да каже на собствениците подобно изречение, ще бъде аут до около 3-4 минути, за да вземе стъпалата.

Щом е чиновник всичко е ОК.

В другите държави били субсидирали пряко. ИзвинетИ, ама нИ вЪ рЪзбрах. Кой според Вас г-жо Ангелкова следва да субсидира сектора. Да не би някъде У ваЗИ да е прУблЙЕма?
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
3% по-малко руснаци - една добра новина!
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен
ГРАБЕЖЪТ:
В Германия: ТОЛ се плаща на 8% от пътната мрежа.

абе червен пocepко я се пробвай да сметнеш колко са 8% немски пътища и колко са 65% български. Що не напишеш колко се плаща в любимата ти русия дето няма изобщо пътища?
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
АжелАкова, нали си русофилка и путинофилка, що не се изревеш на руските си началници да ти пратят руски туристи-куростисти за да закърпиш положението.
22
9
 
3
 
! Отговори
Иван Чопевски преди 4 дни
Има спад, защото имаше 3 години с по над 15-15% ръст, този спад 3% можем да го броим за ръст тъй като предните години бяха феноменални и трудно се задържа такъв темп.
Герб и Ангелкова направиха много за привличането на чужди инвестиции и за подобряването на туристическият бранш - улеснена процедура за визи от Русия, чартери, кораби, подобряване на инфраструктура, намаляне на застроеността по-морето увеличаване на зоните за къмпингуване и разцвет на малкия и среден бизнес.
trackId:41e03140-9f65-4
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ангелкова е толкова грозна, че и *** си не бих хвърлил по нея.
20
1
 
7
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 дни
Голямото оплакване, рев и вайкане на хотелиерите , да започне сега.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен
"Абе, дайте един път снимка на Николинка в цял ръст, бе!"
---
Прав си!
По аналогия – по-рано, като даваха снимки на Екатеринчето Захариева, с акцент върху очилата само, имах една изградена представа за нея.
Веднъж се излъгаха, та я дадоха в цял ръст, с всички форми ... да си призная, загледах се и започнах да си мисля едни други неща ... :)
Та, и Николинката сега ... Един приятел казваше: "Виж, важното е да е младо ... е, може и да е красиво, де! Но да е младо", :)
18
2
 
3
 
! Отговори
Лоренцо преди 4 дни
Миналата година бях командировка във Варна(септември месец), и реших един ден да отскоча до Златните, ей така за разходката, Е.... по безлюден курорт не бях виждал все едно съм в Припят! При това сезонът не беше свършил, а повечето магазини за сувенири и тн по крайбрежната ,бяха затворени, хора туристи тук - таме, даже уличните портретисти ги нямаше!?!
Питах двама души що е така не можаха да ми отговорят бил ,,слаб сезон, тази година/дефакто миналата/ а като гледам тази..... Не ми се говори!
17
2
 
4
 
! Отговори
За сметка на това преди 4 дни
По-малко, ама по-бедни!
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сиреч лятото ще е пълна скръб по курортите. Южното черноморие вече едвам крета, никакви туристи. То не може да строиш на всяка крачка и да очакваш хората да се наслаждават на бетон.
15
0
 
14
 
! Отговори
Victimized преди 5 дни
Бре тази мома не събра ли пари да си пооправи фасадата малко, фотошопа не е кой знае какво решение, като ходи на оскарите не може да го ползва.
14
1
 
15
 
! Отговори
Не 3 а 30% преди 5 дни
И това само от снимката на министърката.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Споко. Празните места в хотелите ще ги запълнят тарамбуки и чаршафи по европрограми.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ГРАБЕЖЪТ:
В Германия: ТОЛ се плаща на 8% от пътната мрежа.
В ЕС процентът е под 10.
В България – 65% !!!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Абе, дайте един път снимка на Николинка в цял ръст, бе!
Може пък и да си преразгледаме мнението. Така, де! Човек няма само глава, я! :)
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Ангелкова: 3% спад на чуждестранните туристи у нас"
---
Ама, спри да им се представяш (показваш), бе Николинке, душо! :)
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Въпреки намаления ръст на туристи,пак има увеличение.Може линията на партията да е крива,но винаги е права!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кон, стига лъга. До преди месец разправяше че се очаква над 10% ръст а сега пък спад ... нали се сещате че коня няма идея какво става ...
Кой е назначи тази?