Все повече хора захвърлят цигарите, но заболяванията скачат

В развитите страни се наблюдава спад на тютюнопушенето
31 май 2019 17:10,
18

На 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнев дим. По повода Здравното министерство, Столичната община и Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" организират безплатни тестове за пушачи.

Кампанията се провежда в три града в страната - София, Благоевград и Враца. Всеки желаещ ще може безплатно да отиде на преглед за състоянието на белите си дробове.

Статистиката сочи, че около 1 милиард са пушачите на планетата. Данните показват, че в развитите страни се наблюдава спад на пристрастените към тютюнопушенето.

По темата пред Bulgaria ON AIR говори пулмологът д-р София Ангелова.

"Отправям послание към всички пушачи да изследват белодробното си състояние, защото белият дроб е изключително важен орган в нашия организъм и изключително чувствителен към околната среда. А за съжаление водеща причина за белодробните заболявания е тютюнопушенето. Данни на изследване от 2009 г. са показали, че в тютюневия дим се съдържат 8400 отровни вещества", посочи пулмологът.

Тя допълни, че в България е много висока заболеваемостта от обструктивна белодробна болест.

По думите ѝ все повече хора доброволно се отказват от никотина.

"Болестните прояви при всеки човек започват различно. Това зависи от чувствителността на организма към тютюневия дим", отбеляза в "България сутрин" Ангелова.

Тя поясни, че за вредата от електронни цигари и други подобни приспособления не може да се каже със сигурност, тъй като все още няма достатъчно научни доказателства.

Час за безплатен преглед всеки желаещ може да си запази на телефон 070010126.

Д-р Ангелова апелира да се спазва законът за пълна забрана на тютюнопушенето, за да се ограничат пасивните пушачи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мен ми трябва никотина в тях.Затова минах на лепенки.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Данни на изследване от 2009 г. са показали, че в тютюневия дим се съдържат 8400 отровни вещества","Първо бяха стотици, после 1000, после 4000, сега 8400 ... Как така, хората преди нас хиляди години пушиха тютюни и други неща и не се натравяха така бе ....
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14. А така е , но няма кой да гледа овците на къра. И кравите сами не могат да се чистят.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живот, стрес, консерванти и ГМО, глифозиди, МОНСАНТО и БАЙЕР, хибриди, бройлери, чуждестранни вериги от магазини, местни мафиот-производители....... да изреждам ли повече?Виц:детнеце- Мамо, кренвиршите полезни ли са?майка- Не мамо! Даже цигарите са по-полезни от кренвиршите!Добре дошли в "демокрацията" драги, васални селяни! Ще ядете каквото ви даваме, ще го плащате скъпо, включително и със здравето си! Фармацевтичните ни компании и те трябва хляб ядат.
13
1
 
14
 
! Отговори
Бостан преди 4 години
Ако живееш в Софето или Филибето, не ти трябва да пушиш, за да се разболееш. Само газовете от колите са повече от достатъчни!А ако сметнем и химията в храните и напитките, нещата стават страшни. И то без цигари!
12
1
 
5
 
! Отговори
Брат Вурст преди 4 години
До 10То и след като Кюри открива нов химичен елемент (радий), се продават: радий за пиене, паста за зъби с радий, крем за лице с радий и т.н.
11
12
 
3
 
! Отговори
Да 9 преди 4 години
Спокойно, наркоманите в Путинстан са повече!
10
7
 
14
 
! Отговори
ваню хокинг преди 4 години
Чистия хероин е много качествена дрога,все пак е патентован от Байер като лекарство за болка през войната-ацетат на морфина. Ако човек кара на чист хероин и със стерилни средства може да си живее и до 80 години. Но на улицата се продават отрови и смески канцерогенни,плюс това наркоманите не взимат никаки предпазни средства на улицата и *** като мухи.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В западна европа и в САЩ все повече млади хората са наркомани. Даже последните години се наблюдава завръщане и на хероина. Всичко живо се друса, кой с какво намери. Като се почне със рафинирана захар, шоколад, кофеин и никотин и се мине през алкохол, канабис и амфети и се стигне кока и хероин. Сега са популпярни и много дизайнерски дроги. Има и природни екзотики, като гъби, дмт, разни кактуси...Това е бъдещето. 90% зомбирани наркомани. В една ръка смарфона, в другата наркотиците.
8
2
 
13
 
! Отговори
? преди 4 години
Напротив, все повече хора пушат. Не знам от къде черпите информация. Или си я измисляте.
7
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Че не мога да се сетя кой ме научи да пуша преди 20на години , някаква сила го пази ....
6
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Младите знаят че от тютюна няма никаква полза. Цигарите вече са много скъпи а ефекта им е слаб и краткотраен. В същото време са много вредни като почнеш да пушиш по кутия на ден. Просто не си струва.Канабиса и той е вреден колкото цигарите, ама поне ефекта е чук, половин цигара те държи часове и е почти без пари, понеже се гледа много лесно в домашни условия. Отделно че и във всяко училище/университет има много дилъри.
5
4
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Това са евроатлантическите цености.................. Наркоманията или бягането от действителноста защото действителноста на запад за нормалният индивид е ужасяваща...Някой друг *** повече но липса на нормална човешко отношение, самота,дипресия психични отклонения.
4
5
 
37
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
живота в стрес и мизерия е 100 пъти по-канцерогенен от цигарите!
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цигари е производно на ***, оттам е и изразът пуши като ***
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отказват тютюна защото минават на канабис или амфети.При младите под 20г. всеки втори е наркоман. И това не е нещо уникално за Бг. В целия западен свят е така.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я си пушете бе, и без тва сме индианците на Балканите