Тръмп иска от НАСА: Не към Луната, а към Марс!

НАСА планира космически аванпост в лунна орбита
8 юни 2019 09:26, Елка Василева
141
Тръмп иска от НАСА: Не към Луната, а към Марс!
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкритикува американското космическо управление НАСА, че си е поставило за цел да върне американските астронавти на Луната до 2024 г. и призова агенцията да се фокусира вместо това върху "много по-големи" инициативи, като полет до Марс, предаде Ройтерс.

Преди това Тръмп бе подкрепил лунната инициатива на НАСА, но сега както изглежда той намалява подкрепата си за нея.

"За всичките пари, които ние харчим, НАСА трябва да НЕ говори за отиване на Луната. Това го направихме преди 50 години", написа Тръмп в Тwitter. "Те трябва да са фокусирани върху много по-големите неща, които ние правим, в това число Марс, отбраната и науката", допълни той.
Изявлението на Тръмп бе туитнато от президентския самолет, с който той пътува от Европа за Вашингтон.

Мнението на Тръмп противоречи на призива на неговата администрация, отправен неотдавна към НАСА, да се върнат хората на лунната повърхност до 2024 г. вместо до поставената преди това за цел - 2028 г.

НАСА планира да изгради космически аванпост в лунна орбита, в който да може да се сменят астронавти, стигащи до лунната повърхност. Целта е това да стане до 2024 г. Този план е част от по-голям план за използването на Луната за отправна точка за евентуални мисии до Марс.

На сайта на НАСА в петък се казваше, че програмата "Артемида ще прати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г. и ще създаде устойчиво човешко присъствие на Луната до 2028 г." Програмата е кръстена на близначката на Аполон - Артемида, която е богиня на Луната в гръцката митология.

На сайта на НАСА има и детайли как космическото управление планира да превърне Луната в отправна точка за бъдещи мисии до Марс и за място за тестване на оборудване и на технологии за други походи из Слънчевата система.

Частни компании също се включиха в надпреварата към Луната. Милиардерът Джеф Безос миналия месец представи макет на апарат за кацане на Луната, произведен от компанията му Блу Ориджин.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До болшевишките отпадъци серящи под новината: дори и колкозхните при мати са признали кацането на Луната. Папкайте *** до насита, пролетариатски ***.
105
3
 
3
 
! Отговори
До Мухаха преди 4 години
Това не е русия ,че да отлагат.САЩ кажат ли ,правят го.Все пак са най-развитата и могъща космическа нация.
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гроздето е кисело, а? Но - такава е реалността. Как да се борят за 5Г пазара, като китайците вече са на пазара със собствени устройства и мрежи, а американците нямат даже и телефонче с 5Г, пък било то и за 1к долара. Стареца знае, че не може зе надбягва на 100м, ако друг е вече на финала. Затова обяснява, че той ще бяга маратон, за където 100м преднина на старта е нищо. Затова минавали направо на 6Г. И с луната така. Китайците вече правят оранжерия за там, затова - целта е вече Марс. Смях!
103
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превъзходна гледка от павилиона "Луна" на Холивуд,за заснемане на СЕРИяла "Човек на луната" - как само се вее краварския флаг на безатмосферната Луна!!!Направо с това "кацане" краварите сътвориха и непознат аъа Вселената физичен закон!Наглост,предназначена ЗА т***паци и ***!
102
4
 
12
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Спокойно след 5 години могат да дадат още 5 години срок за ходене до Марс. После още 5.... и още 5.... Щот' то електората повече от 2 минути не може да помни . И винаги ще ги поздравява за смелите действия и винаги ще им пожелава успех . Хайде, успех и от мен и напред.... / след 5 години пак .
101
6
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Гантазии, просто готвят НАСА за продажба. Милиарди се наливат при Мъск. Неслучайно.
100
5
 
13
 
! Отговори
КосмУнафт преди 4 години
Ами те още пътуват като туристи в такси с руските ракети и пращат кукли Барби за да тестват собствените си ракети до Марс щели да ходят . хах. До 5 години .... Това срока да направят от картон макети на днешните рисунки на марсианските си станции ли е ? Преди години когато използваха Шатъл за многократна употреба скриха огромна част от разходите за подготовка при повторно изстрелване на совалката .Интересно сега Мъск колко крие от разходите си ?
99
5
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Мдааа, ултра-националистите на евреите искат на Марс - ами да се спасяват там, то тука и без това само зло вършат...
98
3
 
3
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
То всъщност не е съвсем точно сътворение, а преход....Може да се нарече "Импулсен преход на дуализъма.".
97
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цялата човешка история няма по големи измамници от американците! Цялата им държава е една голяма измама. Лошото е че въвлякоха и другите големи държави във тази игра и сега всички се надпреварват кой ще измами повече хора и кой се скрои по голяма лъжа.
96
7
 
22
 
! Отговори
ХАХАХА преди 4 години
Това че са "ходили" на Луната преди 50 години....това е ясно че е пълна пародия и измама.Обаче това че щели да идат на Марс до 10 години - е това вече си е чиста шизофрения.
95
3
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Да ви кажа съвсем сериозно, че изнамерих логично обяснение на "сътворението" на света, свързано с квантовата физика на Хокинг!То всъщност не е съвсем точно сътворение, а преход....
94
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина хал хабер си няма от наука и космос обаче много ги разбира нещата :) никой няма право да му каже нещо той е компетентен по всички въпроси и всички други са глупави :) за това и България 30 години копае дъното :)
93
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей добре, че са родните капацитети по коментарите, че и ние на селУ да разберем истината. Учени мучени аре...
92
3
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
пратете кучетата си на цру да ме разкъсат, няма да са виновни кучетата на дс!
91
2
 
5
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
декорите на "демокрацията" на латентните ***, като костов, сорос, радан, ротшилд, дойче педовеле лъснаха с цензурата на гугъл капча, като биг брадъра на фермата, която се опитаха да достигнат, чрез асоциалните си медии и с парите на покровителите си от офшорките.
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 114 С теб тоже!
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 113Дискусия с теб е просто безмислена активност...
88
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 112 Да де, да де..вярвай и на американците че Осама Бен Ладен е съборил кулите близнаци в Ню Йорк, а не самите американци. Той Чарли Шийн като им каза истина за това и веднага го изхвърлиха. Вярвай..вярвай...
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 107Аз не го взимам за нищо понеже не съм компетентен. Има си хора, които се занимват с това и това им е работата. Знам, че ти си по компетентен от тях нали ама някак си съм по-склонен да вярвам на тях вместо на теб.