Новото здравеопазване – всички говорят за него, но не знаем какво е

НЗОК иска да плаща дълговете си разсрочено
Обновена: 10 юни 2019 22:05 | 10 юни 2019 20:50, Павел Гълъбов
6

1131 гледания   |  Още видео
НЗОК
ще плаща разсрочено дълговете си към болниците, а Кирил Ананиев предлага нов здравен модел от септември и карта за донорство.
Още по темата

МЗ предлага: 50% от приходите в болниците да бъдат за заплати

Председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков коментират възможностите около новия модел в студиото на "Денят ON AIR".

"Всички говорим за нов модел, но никой не е споменал как ще изглежда. Трябва да се казва точно и ясно кое ще се промени", изтъкна д-р Спас Спасков.

По думите на Станимир Хасърджиев промените, които трябва да се направят в здравната система, са най-вече в две посоки.

"Първата - средствата, които харчим за здравеопазване, многократно надхвърлят тези, които успяваме да съберем чрез Здравната каса. Трябва да се намери начин да събираме повече пари. Второ - не по-малко важно е така да се прекрои системата, че да е сигурно, че тези пари отиват при пациенти, които наистина имат нужда и Касата плаща за доказано лечение, методики и резултат", коментира председателят на Националната пациентска организация пред Bulgaria ON AIR.

Според бившия директор на "Пирогов" трудно биха се събирали повече средства, защото единственият начин да се направи е чрез хората, а те не искат да плащат допълнително. По думите му може би трябва да се дадат повече възможности на частните осигурителни дружества.

"Най-добрият модел е този, който ще подсигури лечението на хората, когато имат нужда, както и спокойствието на медицинските екипи, че ще могат да се погрижат за тях", посочи д-р Хасърджиев.

Според него най-ефективните модели са тези, при които се събират парите, докато си здрав, а когато се разболееш, не се налага да доплащаш.


6
Още от НОТИФИКАЦИИ
Баби в Южна Корея тръгват на училище в първи клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
пациент преди 2 седмици
Без здравна карта моля. Това е едно хвърчащо листче което може да се попълни от всеки по всяко време. Със застрахователният модел богатите с големите застраховки ще имат по лесен достъп до донори от бедните, нуждаещи се. Който може да плаща по 500 лв на месец допълнително за застраховка да пише минуси
5
1
 
2
 
! Отговори
ъхъ преди 2 седмици
То застрахователният модел е ок. Само без легализиране на търговията с органи
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лобистите пак тръгнаха да ни пробутват лъжите си.
Веднъж и завинаги трябва да им се обясни, че не желаем техния застрахователен модел, който няма никоя цивилизована страна по света. Не желаем да ставаме като Латинска Америка или САЩ.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Fashisti i teroristi, korumpirana biala banda, kradat kato za olimpiiski medali...
2
0
 
0
 
! Отговори
България преди 2 седмици
България,....

Мърсй,...

Мърсува,....

Мизерий- прави, на- ЕС......
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-добре нищо да не предлага. Здравният модел е добър и дава свобода на пациента. Не желаем да даваме 5 милиарда лева годишно на частни застрахователни дружества. Стига грабеж на народна пара.