МЗ предлага: 50% от приходите в болниците да бъдат за заплати

Допълнителните възнаграждения - според индивидуалния принос
Обновена: 4 юни 2019 22:20 | 4 юни 2019 22:20, Анисия Иванова
17
МЗ предлага: 50% от приходите в болниците да бъдат за заплати
Архив: Булфото

Министерството на здравеопазването предлага 50% от приходите на лечебните заведения да се разпределят за възнаграждения на служителите, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

МЗ е изработило проект на Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, която министър Кирил Ананиев представи днес пред синдикатите и работодателите.

Акцент в предложението на МЗ е минимум 50% от приходите от дейности, финансирани от НЗОК и МЗ, както и приходи от потребителски такси, наеми и други услуги, да се разпределят за възнаграждения за работещите в лечебните заведения.

По думите на министъра всяка болница ще определя размера на разходите за персонал чрез вътрешни правила, които да са съобразени с Методиката и със спецификата, организационната структура и дейността на всяка конкретна болница. "Всяка болница ще съгласува вътрешните си правила с представените на ниво лечебно заведение синдикални организации“, посочи Ананиев.

Той уточни, че вътрешните правила ще се утвърждават от директора или управителя на лечебното заведение и ще бъдат синхронизирани със Стандарта за финансова дейност, който прилагат държавните и общински болници.

След като са обезпечени приоритетните разходи за персонал и са изпълнени условията на Стандарта за финансова дейност, болниците ще могат да изплащат допълнителни възнаграждения за извършени дейности и постигнати резултати.

Допълнителните възнаграждения ще бъдат определяни според индивидуалния принос на работещите за постигнатите резултати от дейността. Предложението на МЗ е средствата за допълнителни възнаграждения да не могат да превишават 50% от общите разходи за персонал. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

Социалните партньори поеха ангажимент да изпратят становищата си по Методиката, както и да дадат предложение за определянето на препоръчително съотношение между основните работни заплати за лекар, специалист по здравни грижи и санитар, което съотношение да залегне в окончателните текстове на Методиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата пак бяга от отговорност. Трябва да има ясни правила. Фиксирана стартова заплата и таван който не позволява някои богопомазани лекари да вземат от две до тридесет пъти по висока заплата от своите колеги. На главните лекари задължително да се търси отговорност за необосновани стопански разходи и да не им се позволява да се държат като еднолични господари дерибеи.
14
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 4 години
И ЗАЩО ЩЕ ГО ПРАВЯТ ТА ТЕ СЕГА ВЗИМАТ ДОСТАТЪЧНО КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ ОТ КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ДЪРПАТ И ОТДЕЛНО ПАЦИЕНТА СИ ПЛАЩА ВСИЧКО ИЛИ СТАВА ДВОЙНО. ЕМИ ЗАТОВА МНОГО ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ СА МИЛИОНЕРИ С ПО 20-30 АПАРТАМЕНТА, ОФШОРКИ, ИМОТИ, АВТОМОБИЛИ И КАКВИ ЛИ НЕ ЕКСТРИ. ЗНАЧИ ЛИ ТОМА, ЧЕ ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА НИЩОЖНИ??????????????
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей не се наядоха тия наговорили и корумпета...
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
въх намалиха им заплатите, те сега 60% взимат!!!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако са на загуба -без заплати ли?
10
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
от провинциален град съм преди болниците и поликлиниките се брояха на пръсти сега са над 20 болници а за поликлиники да не говорим има на всяко кише и всички пълни с хора голяма далавера банките умряха ама болниците и поликлиниките се множат
9
0
 
11
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
Много по морален съм, когато не ми се налага да ви карам да си плащате. Който резбрал - разбрал.
8
4
 
11
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
О, намерете си балами с дипломи, да ви обслужват без пари! Свърши се тая, да я караме само на една гола Хипократова клетва. Злоупотребихте с морала ни.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога ще забрани здравнонеосигурените да се ползват от същите права като мен?
6
1
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Щe си намиpам болни на килограм колко болнични мога да издам един Бог знaе 50% са си 50 много болна нация.
5
8
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БОЛНИЦИТЕ И УНИВЕРСИТЕТИТЕ СА ДЪРЖАВНИ И НА ИЗДРЪЖКА НА ДЪРЖАВАТА А ОТ ГРАБ САМО СЕ ЧУДЯТ КАК ДА ГИ ЗАКРИЯТ ЩОТО БИЛИ РАЗХОД!НАЙ-ГОЛЕМИЯ РАЗХОД В ДЪРЖАВАТА СЕ КАЗВА БУДА НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е С ИНТЕЛЕКТ ПО-МАЛЪК И ОТ НА МАКАК
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Ананиев всяка болница е със различни правила и навсякъде болните ги лекуват различно. В София болният от грип го лекуват със сироп за кашлица, а в Русе го лекуват със женшен и разтвор за отпушване на нос и Виетнамско чудо и за туй в навсякъде резултатите са различни.
3
3
 
7
 
! Отговори
бай х преди 4 години
До Анонимен 24 000 000 работещи плащат задължителната здравна осигуровка ,това не е за бог да прости и без пари .....съгласен съм да е платено ако здравните вноски отпаднат
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНЩо не обясниш на лекарите, че безплатно за Бог да прости трябва да бъркат в гнусния ти бесепарски дирник?
1
10
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГРАБ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ БОЛНИЦИТЕ НЕ СА ПЕЧЕЛБАРСКИ ИНСТИТУЦИИ!!!БОЛНИЦИТЕ СА ДЪРЖАВНИ И ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ТЕХНИТЕ РАЗХОДИ ТОВА НА ГЕПБ ЯВНО НЕ ИМ Е ЯСНО!!ЯВНО ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВНИ СА РЕШИЛИ ДА ГИ ХАРЧАТ ЗА ДРУГИ ЦЕЛИ!