8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек

Начинът, по който Москва реагира на учението "Балтопс", напомня за времето на Студената война
15 юни 2019 20:08,
279
8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек
Снимка: Reuters

Когато НАТО провежда учения в Балтийско море, Русия винаги е нащрек. След анексията на Крим Алиансът полага все повече грижи за източния си фланг, като обяснява това с необходимостта от защита на трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които са и бивши съветски републики. През последните няколко години не липсваха инциденти над Балтийско море, при които самолети на НАТО прихващаха или ескортираха руски военни машини, припомня "Дойче веле".

"Русия е балтийска страна, ние отчитаме този факт," казва Андрю Люис, вицеадмирал и командир на Втори американски флот: "Въпреки това Балтийско море и въздушното пространство над него са международни територии и ние имаме право да ги използваме в съответствие с международното право".

Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” ще продължи до 21 юни. В него са включени общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

Учението този път покрива пълния спектър от възможни военни действия: от унищожаването на мини и подводници до противовъздушната отбрана и отбиването на от "вражески кораби".

Тазгодишният "Балтопс" все пак е по-различен от друг път: това е първата военна акция на новия американски флот в Европа. Основната му зона на действие е Северния Атлантик. По времето на Студената война флотът игра важна роля, включително и в "Кубинската криза".

През 2011 г. Втори американски флот бе разформирован, тъй като тогавашната американска администрация под ръководството на Барак Обама оценяваше заплахата от страна на Русия като ниска. През 2018 г. флотът бе възроден "в отговор на нарастващата военна дейност на Русия в Атлантическия океан", както се казваше в съобщение на НАТО.

Начинът, по който Москва реагира на учението в Балтийско море, силно напомня за времето на Студената война.

В деня, в който войници от НАТО упражниха десант на естонския остров Сааремаа, руският военноморски флот проведе обучения по потапяне на "вражеска" подводница в Балтийско море, а в съседния Калининград се извърши симулация на ракетна атака срещу "вражески" кораби. Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоките, произведени в Китай днес, са по-евтини, и в повечето случаи по-добри от американските.
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО е само призрак.
15
1
 
8
 
! Отговори
..basi koga li na преди 4 години
...rusnatsite shte im kipne chainika I shte stanat samo korabi I podvodnitsi v Baltiisko more ,che I shte izpluvat niakolko ruski do statuiata na svobodata ?!!! Basi nagletsite ,basi I chudoto !!! Po-golemi nagletsi na tozi sviat ot kravarite niama !!!Kakto e tragnalo obache shte si poluchat kakvoto si tarsiat !!!
14
3
 
11
 
! Отговори
до7 преди 4 години
и кво ще ги правиш тез ракети ядрени, ще гърмиш Москва, няма да имаш време да разбереш че са стигнали до там
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Настъпващият отказ от долара.
12
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е балтийска държава... заради единият скапан Калининград...
11
4
 
18
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Америка и съюзниците водят колониални войни, и дават еврофондове в България , които се крадат от герберската корумпирана шуро-баджанашка селско-просташка държавна администрация и се правят къщички за гости!!!И какъв смисъл има да сме съюзници със САЩ и НАТО, когато българският народ става бенефициент на една прогнила корумпирана система, а облагите са за герберската васална администрация и едрия бизнес!До като не се изкорени корупцията в държавата, аз съм против членството ни в НАТО и ЕС!ЦРУ!
10
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО има около 10 самолетоносача и над 1000 кораба над 20 000 самолета. Могат да се противопоставят на Китай... Русияя изобщо даже не е в играта. Той Хитлер ги смаза, че САЩ няма да може... Вярваш ло си :)
9
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каква работа има НАТО, респ. Щатите,в Балтийско море, мога ли да знам?Имат интереси, така ли? Що не си правят някъде другаде ученията?А ако руснаците отидат да правят учения в Атлантическия океан близо до американските брегове как щяха да реагират американците?Сигурно щяха да ги посрещнат като скъпи гости.Айде де.Май пак се започва гадната игричка, ама това никак не е добре.Ужас.Не им ли писна на онези по върховете ?защото на обикновените хора наистина им писна. На това трябва да се сложи край
8
5
 
40
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Как ли ще реагира САЩ ако Русия направи учение в Карибско море.
7
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
NATO не може да се протияопостави на военната мощ на Русия.
6
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО да дислоцира ядрени бойни глави по цялата граница на НАТО. Крайно време е да се отрежат крилете на гомор.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и кво от тва, харчат едни пари на вятъра, тръгнаки те руснаците да превземат литва или естония....*** от НАТО всеки си гледа рахатлъка и мн зор не си дава
4
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво... няма държава даже и от скорошните близки до русияяя, която да не се страхува. Това само говори за себе си и имперската наглостт. Кога ще спре тоя терор над източните страни вече 80 години ги траем тея.
3
34
 
11
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Русия трябва да бъде наказана заради това, че хариза вечно българските Ниш и Македония на сърбите!
2
42
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Мачкай, Тръмп, червенушките! С теб сме!
1
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това по някакъв начин свързано ли е със замърсяването на океаните, някой провеpява ли ги тия къде си изхвърлят памперсите.