8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек

Начинът, по който Москва реагира на учението "Балтопс", напомня за времето на Студената война
15 юни 2019 20:08,
279
8600 войници, 50 кораба... НАТО е в Балтийско море, а Русия е нащрек
Снимка: Reuters

Когато НАТО провежда учения в Балтийско море, Русия винаги е нащрек. След анексията на Крим Алиансът полага все повече грижи за източния си фланг, като обяснява това с необходимостта от защита на трите балтийски държави Естония, Латвия и Литва, които са и бивши съветски републики. През последните няколко години не липсваха инциденти над Балтийско море, при които самолети на НАТО прихващаха или ескортираха руски военни машини, припомня "Дойче веле".

"Русия е балтийска страна, ние отчитаме този факт," казва Андрю Люис, вицеадмирал и командир на Втори американски флот: "Въпреки това Балтийско море и въздушното пространство над него са международни територии и ние имаме право да ги използваме в съответствие с международното право".

Ежегодното военноморско учение на НАТО “Балтопс” ще продължи до 21 юни. В него са включени общо 8 600 войници, 50 кораба, две подводници и 40 самолета. Подобни учения се провеждат от повече от 40 години. По данни на НАТО в него участват 16 държави, включително Швеция и Финландия.

Учението този път покрива пълния спектър от възможни военни действия: от унищожаването на мини и подводници до противовъздушната отбрана и отбиването на от "вражески кораби".

Тазгодишният "Балтопс" все пак е по-различен от друг път: това е първата военна акция на новия американски флот в Европа. Основната му зона на действие е Северния Атлантик. По времето на Студената война флотът игра важна роля, включително и в "Кубинската криза".

През 2011 г. Втори американски флот бе разформирован, тъй като тогавашната американска администрация под ръководството на Барак Обама оценяваше заплахата от страна на Русия като ниска. През 2018 г. флотът бе възроден "в отговор на нарастващата военна дейност на Русия в Атлантическия океан", както се казваше в съобщение на НАТО.

Начинът, по който Москва реагира на учението в Балтийско море, силно напомня за времето на Студената война.

В деня, в който войници от НАТО упражниха десант на естонския остров Сааремаа, руският военноморски флот проведе обучения по потапяне на "вражеска" подводница в Балтийско море, а в съседния Калининград се извърши симулация на ракетна атака срещу "вражески" кораби. Очевидно Русия следи зорко военните учения на НАТО и в отговор на тях провежда свои собствени тренировки, макар и не така мащабни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОЩ!ЯКО!
36
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американският конгрес взе решение РБ да закупи от САЩ осем 50 годишни изтребителя F-16 за 4 млрд.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тези скаутски лагери - как се пали огън и какви бурени стават за ядене, само пари харчите
34
4
 
23
 
! Отговори
ЕВРОИДИОТИ преди 4 години
Докато скокне Мечока и ги намачка, както много пъти се е случвало преди.
33
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един призрак броди из Европа, призрака на НАТО.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чкенката на НАТО Турция финализира сделката за закупуване на ракетите С-400 от Русия.
31
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитлер набутаа пияндура зад москва и 2 години седяха там. Докато САЩ им докара техника - самолети, камиони, танкове, храна и тнн. Това сме го обсъждали, ако те е нямало в час *** чети кълвач. Войната е спечелиха САЩ във въздуха и с техниката, която докараха. Тоя въпрос е затворен. За Атомното превъзходство изобщо даже няма да говоря.
30
6
 
15
 
! Отговори
Алоооу,вескеее преди 4 години
Ква АНЕКСИЯ на Крим та гони ***?Референдум веске,Референдум!Дано поне други неща да правиш по-добре от списването...
29
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уолмарт изхвърли всички американски стоки от равтовете си, и сега във всяко кътче на САЩ се продават китайски стоки. Американската икономика не може да конкурира китайската по цени и качество, американците които преди проузвеждаха стоките които сега са заменени с китайски са без работа. В САЩ има цели пустеещи градове пълни с бездомници и безработни защото няма работа.
28
1
 
15
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Големите началници от НАТО и ЕС , трябва да махнат клоуна Борисов, който е началник на корумпираната държавна шуро-баджанашка селско-просташка държавна администрация и да сложат някой читав и почтен човек, който ще следи еврофондовете да стигат до българския дребен бизнес и обикновените хора!Така ще имат и подкрепата на обикновените хора, които са смачкани корумпирана администрация, като местните герберски феодали например Ральо Ралев и т.н и т.н. Бойко *** си с мир!!!Агент Бен Уйлшър!ЦРУ!!!
27
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО и САЩ вече дори другарят Ун не ги брои за cлива.
26
2
 
5
 
! Отговори
do 12 преди 4 години
...kak mislish ...na samoletonosach ..po raketa ili po 2 se padat ?!?? Taka hiperzvukovo shte gi zapukat ,che daje niama da mogat da izleznat ot dikovete !!! Ai sas zdrave ...
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция може да закрие за американски кораби достъпа до Черно море.
24
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12кого е смазал Хитлер бе, тъпунгел? Ако не бяха руснаците щяхме да гледаме света през крив макарон. Ако си мислиш че американците са спечелили ВСВ си много зле с историята, макар че сега навсякъде се твърди че те са я спечелили. Без да съм голям симпатизант на комунистическа и посткомунистическа Русия няма как да отричам очевадните факти. И всеки истински мислещ човек не би ги отричал, защото това е истината. Понякога истината не е красива, поне за някои. Но това е положението
23
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп показа, че не рашаа няма глас. Отиде и най демонстративно изстреля ракети към Сирия. Не защото искаше да убива някой, а защото показа кой е Лъва. Сега разбра ли ме гн много мощен. Айде рашаа да отиде да изстреля 100 ракети по някой съюзник на САЩ :))
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Събират се на едно място, играят пиеса пред зрителя Русия.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А НАТО защо не защити Крим?
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Василев, с удоволствие ти дадох +.
19
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остави ти тея пропаганди, какво няма да разбера. Като са толкова мощни в твойте фантазии защо не защитихаа Ирак? Сърбия? Афганистан? Сирия? Мълчат и това е.Щото се знаят до къде са.... Само ти не знаеш :) Никой неможе да се противопостави на мощта на САЩ към днешна дата. Особено със съюзници като Япония Англия Германия и Франция. Ти си фантазирай там
18
6
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
......НАТО има около 10 самолетоносача и над 1000 кораба над 20 000 самолета. ......хаха и база на обратната страна на луната имат