Хибридната война: Разгадаха главната опасност от С-400

Москва забива клин между САЩ и техните партньори
19 юни 2019 10:30, Елка Василева
148
Хибридната война: Разгадаха главната опасност от С-400
Снимка: архив, Reuters

Силата и опасността от С-400 не се състои в някакви уникални характеристики на зенитно-ракетната система, която досега не е проверена в бой, а в нейния стратегически потенциал.

Продавайки зенитно-ракетни системи в цял свят, Русия разширява влиянието си и възпира САЩ, които са принудени да охладят отношенията си със страните, пожелали да купят С-400. Достатъчно е да си спомним историята с Турция и самолетите F-35, пише Утро.ру.

Сега след Китай, Турция и Индия потенциални купувачи на зенитно-ракетния комплекс станаха и Саудитска Арабия и Катар. Те са традиционни купувачи на американско оръжие, но С-400 разбърква картите. Усещането е, че в света настъпва модата на руските зенитно-ракетни системи и всички се стараят да са в крак.

RealClearDefens вижда в продажбите на С-400 елементи на т.нар. хибридна война, в която Русия според Запада преуспява.

Ердоган доволен: Турция ще получи С-400 "много скоро"

Първо, Русия печели добри пари от продажбите на зенитно-ракетните системи. Това е добре за руската икономика, отслабена от санкциите и падането на цените на петрола.

Второ, Москва продава високотехнологичен продукт, а не суровина. Продажбите на комплексите вдигат престижа на Русия. Сега на всички им става ясно, че дори и да не е свръхдържава като СССР, Русия продължава да доставя оръжие, което може да бъде опасно за американските самолети и ракети.

Още по темата

Трето, Русия автоматично укрепва връзките си с купувачите на С-400. Руските зенитчици са обучавали китайски, турски военни. Ремонтът също ще се осъществява с участието на руски специалисти.

И накрая, Русия направи от С-400 оръжие в хибридната война, която експертът Адам Кабат формулира по следния начин: „Продължение на външната политика, която използва комбинация от твърда сила и /или „подривни инструменти“ за постигане на стратегически цели“.

Такъв инструмент стана и ЗРК С-400, който подкопа партньорството на САЩ и Турция в НАТО. В резултат се провали сделката за F-35, а в лагера на НАТО скоро ще заработи радарът „Ворчуна“ /С-400 по класификацията на НАТО/.

Освен това, докато Турция построи своите изтребители пето поколение, които засега съществуват само като макети, ще й потрябват нови и те може да се окажат руските Су-35С. А това ще е още една победа за Москва, заключава руското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
17
 
! Отговори
За свободна търговия преди 4 години
И защо САЩ да "са принудени да охладят отношенията си със страните, пожелали да купят С-400"? Нали са за свободна търговия. Ако Пейтриът бяха едновременно по-добри и по евтини от С-400, тези страни, и без да ги заплашват със санкции щяха да купят американските комплекси.
92
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
MALD-J e джвъчка, която е и джемър (смущава и забива радарната честота), а може да носи и няколко кила експлозив. Така че като решат да не я свалят, ще отиде да се забие в антената и С-400 приключва. А освен това има и модели с инфрачервен имидж сийкър, микровълнов радар, инерциална система и всичко, което я прави независим и самодостатъчен убиец на ПВО.
91
1
 
12
 
! Отговори
Дориан преди 4 години
Журналистиката отдавна явно не е обективна. Тази статия показва точно така. Показва конкретни факти, но и ясно заемане на страна. Имах чувството, че чета статия в уклона на ястребите в някой второразряден американски вестник. Русия просто продава оръжие. Търговия, просто търговия. В свободната пазарна икономика е позволено. А някой май се страхува от това. В свободния свят няма монопол, а избор. Катар и Саудитска Арабия избират по добрия продукт и купуват.
90
7
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименНещо си сънувал.С-200 свали руски Ил-28 с 16 руски мишока на борда, които измряха всичките, църкайки притеснено.Първо Самолета не е Ил-28(триместен тактически бомбер от 50 години на миналия век) а е Ил-20 и екипажа е 15 човека. Да почиват в Мир
89
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен продMALD - Miniature Air-Launched Decoy - е двъчка която се пуска от самолета за да сработи ПВО по нея но вече тези играчки едва ли ще заблудят някой. Особенно ако в ПВО има метрови радари. Заради малките размери Масовите сантиметрови радари я виждат но Метровия не я вижда - свързано е с картност на размера към честотата за това и радарите се наричат метрови, дециметрови, сантиметрови и МикровълновиЧетете бре хора Четете преди да се излагате в ЕФИР
88
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"За тези системи има измислени планиращи управляеми бомби SDB и мини ракети MALD-J, които Ф-35 и дори Ф-16 могат да пуснат от 40-50 км, тоест без изобщо да влизат в обхвата на С-400."ЕХ ЕКСПЕРТЕПЛАНИРАЩИ БОМБИ - за да планират както и Делтапланерите, Парапланерите, Класическите самолети планери трябва да се пуснат от ВИСОКО(поне 4-5000м)За ваше сведение МиГ-25 пуска бомба(обикновена свръхзвукова) при 3000км/ч от 25000м височина и тя прелита 25 км преди да попадне в целта
87
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже със С200 свалиха израелске f16 C.-Нещо си сънувал.С-200 свали руски Ил-28 с 16 руски мишока на борда, които измряха всичките, църкайки притеснено.
86
3
 
5
 
! Отговори
този..АНОНИМЕН... преди 4 години
"специалист" е забравил какво означава "С400" - ОКРЪЖНОСТ С РАДИУС 400 Км в която където и да се намира "ОБЕКТъТ е ОТКРИТ И ЗАСЕЧЕН,КООРДИНАТИ и СъС ВСИЧКИ ПАРАМЕТРИ на ДВИЖЕНИЕ,а за вАпросниЯТ "50 КАЛИБаР" именитиЯТ "АНОНИМЕН" специалист да си ГО ЗАВРЕ оТзаТ!!!!!
85
4
 
4
 
! Отговори
RONN GEREMY преди 4 години
Скоро Гръцкия Военен Флот ще покаже и демонстрира нагледно на Турците къде ще изпрати корабите им за сондажи..ГЪРЦИЯ , САЩ , ФРАНЦИЯ, заедно с БРАЗИЛИЯ , КИТАЙ И МЕКСИКО и ИЗРАЕЛ --- СМЕ ВЪВ ВОЕНЕН МОРСКИ САЮЗ !ТУРКИЯ НЯМА ДА ОЦЕЛЕЕ .
84
1
 
7
 
! Отговори
nikonik преди 4 години
До АнонименТогава сирииците нямаха още С300 и до ден днешен нямат С400. Ти говориш пълни глупости!Даже със С200 свалиха израелске f16 C.
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо още не са разгадали понеже неим стиска да се пробват срещу С-400.Ще трябва да отпишат самолети настойност милиони, а това чуе ли сепо световните медии американскиятВПК ще колабира.
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сащ са на колене. Бавно, но сигурнозапочва да се прояснява в русофобскитекратуни. Където има С-400 американскитесамолети спират да летят. Обхваща гисветовъртеж. А идва и С-500 с още по-сериозни способности.
81
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тези системи има измислени планиращи управляеми бомби SDB и мини ракети MALD-J, които Ф-35 и дори Ф-16 могат да пуснат от 40-50 км, тоест без изобщо да влизат в обхвата на С-400. Освен това двоама диверсанти-снайперисти от два километра превръщат С-400 в обикновен камион без бойни възможности - с 2-3 куршума 50 калибър във фургона с апаратурата.
80
9
 
9
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Израел си шари из цела. Сирия, въпреки руските прехвалени кюнци.Не вервам на никаква руска техника.Пълни демодирани отпадъци!Нямам нищо руско у дома!Не приемам и подаръци от Русия!
79
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До АнонименЗа какво ти е F-35, ако С-400 го вижда и може да свали?За какво ти е С-400, ако не може да види и свали F-35?1. С-300 и С-400(вероятно и новия С-350) могат да видят СТЕЛТ НА ГОЛЕМИ ДИСТАНЦИИ ако са им придадени съответните радари - Обзорен НЕБО НМ и Прицелен в дециметров/метров обхват2. Ф-35 може много лесно да се приближи на 40км до С-300/400/350 ако лети на 50м над земята но това същото го може и Ф-16 а на 40км от радара СТЕЛТ технологията просто не работи
78
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи закупуване на руски ракети подкопава възможност за скоростно влизане в война, и прави повече възможности за мир. А мира не е от целите на нато докато е под американски контрол, мира е по скоро европейска цел но не е американска.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво ти е F-35, ако С-400 го вижда и може да свали?За какво ти е С-400, ако не може да види и свали F-35?Или както казвахме: "ако" е велика дума, ....
76
4
 
10
 
! Отговори
до илича преди 4 години
....Всичко Сделано е Менте...ако това те успокоява, напиши го сто пъти. Все тая, реалността друго говори и Натовци го прозряха.
75
2
 
10
 
! Отговори
аууу преди 4 години
аууу какъв невиждан вой русофобски. Руското нило менте видиш ли ...нека така си мислят нс запад, Путин е доволен от това...но за жалост те не си го мислят и от 2014 та почнаха мн трезви оценки да си давст как стоят нещата...пък тук че някакви кучета в Бг лаят, бла бла дреме им на рашките...
74
3
 
15
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Главната опасност от С-400 , е че лишава ВПК на САЩ от "законните" му печалби.