Конгресът на САЩ удря спирачки на криптовалутата на Facebook

Политиците искат първи да си кажат мнението дали и как ще съществува новата валута
Обновена: 19 юни 2019 14:18 | 19 юни 2019 14:18,
56
Конгресът на САЩ удря спирачки на криптовалутата на Facebook
Максин Уотърс. Снимка: Reuters

Само няколко часа след обявяването на криптовалутата Libra на Facebook, Конресът в САЩ изрази негативното си мнение, пише Digital Trends.

Политиците изразиха скептицизма си за криптовалутата на социалната мрежа. Председателят на Комисията по финансовите услуги Максин Уотърс предупреди Facebook да спре развитието на новата си дигитална валута, докато Конгресът не изрази мнението си за нея.

"С новината, че планира да създаде криптовалута, Facebook продължава своето непроверявано разширяване и да навлиза все повече в живота на своите потребители", казва Уотърс в изявлението си. "Имайки предвид проблемното минало на компанията, изисквам от Facebook да се съгласи на мораториум върху всяко допълнително развитие на криптовалутата, докато Конгресът и регулаторите успеят да разгледат този въпрос и да предприемат действия."

Facebook, заедно с основни партньори като Visa, Mastercard и Paypal, се надява Libra да даде достъп до финансови услуги на милиарди хора. За самата социална мрежа ползата е, че ще даде възможност на хората да купуват и продават продукти, оставайки в нейната екосистема - с Libra ще може да се борави през нейните чат приложенияи Messenger и Whatsapp.

Още по темата

"Очакваме с нетърпение да отговорим на въпросите на законодателите с напредването на този процес", заяви говорител на Facebook.

Основният проблем е, че законодателите просто нямат доверие в умението на Facebook да управлява собствена валута, имайки предвид че много от личните данни на нейните потребители се оказаха в ръцете на трети страни. Случайно или не.

"Facebook вече е твърде голяма и силна и е използвала тази сила, за да експлоатира данните на потребителите си, без да защитава неприкосновеността на личния им живот," каза Шерод Браун, класиралият се демократ за Комитета по банкови въпроси на американския сенат. "Не можем да позвлоим на Facebook да управлява рискована нова криптовалута от някаква швейцарска банкова сметка без надзор."

Републиканците също не са фенове на плановете на Facebook. Патрик Макхенри, един от старшите републикански членове на Комисията по финансови услуги, пише до Уотърс с молба да насрочи изслушване за криптовалутата. Той смята, че е задължение на политиците да разбрат по същество проекта Libra.

Libra се описва като световна валута, която изглежда е насочена както към селските райони в Индия, така и към самите американци. Не е ясно какъв контрол може да упражни американското правителство. Сигурното е, че Конгресът иска да има думата при появата на нова финансова система, която се създава от една от най-влиятелните компании в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До капитан пират"Всъщност фейсбуковата либре не е криптовалута, щото зад нея има нещо докато зад биткойна и другите подобни измами няма нищо."***, знаеш ли колко е себестойността на един биткоин в момента? Повече от $5000, толкова е стойността на електрическата енергия за да изкопаеш един биткоин. И тук се намира един професор който ни поучава че зад биткойна не стояло нищо. Нищо не стои зад централизираните криптовалути защото се добиват с милиони с едно щракване на клавиша Enter.
27
5
 
1
 
! Отговори
до 27 от друг преди 4 години
не знам дали осъзнаваш колко глу пав въпрос задаваш - в самата същност на децентрализирана система е липсата на първи и на последен! ако има първи и последен, то системата просто не е децентрализирана!!
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което иска да направи ФБ вече е направено от някои големи криптоборси. Но самите криптоборси работят по правилата на банковите институции а ФБ няма лиценз за банкова институция. Това е причината да стопират проекта на ФБ. Дали ще може да вземе такъв лиценз с милионите фалшиви профили е много съмнително. В момента Coinbase издава карти Visa с които можеш да се разплащаш с криптовалута, но трябва да имаш сметка в крипто и продавайки го на борсата ти зареждат банковата карта Visa с долари.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
криптовалута централизирана и нецентрализирана. Централизиланата се контролира от един център, нецентрализираната се контролира от милиони криптоминьориБая си се налапал! Би ли ми казал, какви са тези финансови инструменти с който "милиони криптоминьори" осъществяват регулиране на криповалутата си? И кой е първоизточника на съответната криптовалута (все някой ще да е пръв)?
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да контролират новата валута за да се запази стабилен долара, но рано или късно долара ще отпадне като световна валута и американците ще вият на умрелоТочно обратното доларът ще стане незначим, когато на пазара се появи нова алтернатива. А coin-a досега не е такава. Сатоши е само параван, зад който седят най - могъщите американски масони и "фараони".Едни от най - големите "приключения" на bitcoin са руснаците, огладнели като сАбАки.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има 2 вида криптовалута централизирана и нецентрализирана. Централизиланата се контролира от един център, нецентрализираната се контролира от милиони криптоминьори. Още от сега мога да ви кажа със сигурност че криптовалутата на ФБ ще бъде централизирана с всички негативи произтичащи от това. Негативите са че няма контрол върху емисиите а контрола върху плащанията се осъществява от един център. Съвсем ясно е че центъра може да издава колкото си иска Либри без покритие и сам да потвърждава транзак
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз фейсбука и инстраграма ги ползвам само за развлечение и да търся загорели шаврантиии и разпоретинии. Имам там към 30-40 фалшиви профили. И знам че има стотици хиляди други като мен. Така че няма как тия мрежи човек да ги взема на сериозно. Още по малко пък да ги оставят да се разпореждат със парите ми.
21
0
 
4
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
На Снимката - Достоен Гражданин на ЭС!
20
1
 
9
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Искат да контролират новата валута за да се запази стабилен долара, но рано или късно долара ще отпадне като световна валута и американците ще вият на умрело
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече не им стига да знаят какво правите и къде ходите. Не им стигат само снимки чатове и клипчета. Те искат да занаят и колко пари имате в сметката! Не само това те искат занаят и за какво ги харчите. Целта е както сега налагат цензура и трият постове заради нарушена "политкоректност", утре да могат и да ви кондискуват парите и да ви блокират сметките защото някой някъде не е съгласен със вашето мнение.Криптовалутите са поредния проект на международната еврейска банкова мафия!
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е точно така, ако ФБ ефективно си обвърже валутата с ежедневни човешки дейности, като плащане през MasterCard, или PayPall, може да стане така, че ако ФБ е политически несъгласен с теб, може да ти орежат достъпа до тези услуги.То за това си има "Договор" с който се определят правата и задълженията на бенифициентът и потребителите на съответната в случая криптовалута. Сега тези които закупих биткойн на 20K пият студена вода.
17
1
 
6
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
Американци имате в превод и мексиканците и всички останали нации в Америка или само загубеняците от САЩ?
16
1
 
4
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 4 години
На Снимката - Любимата ми - Лу Дата Максим!
15
0
 
13
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Facebook ми е неприятен, но с пускането на криптовалута си ще наруши тенденцията на ограбване на хората."Не е точно така, ако ФБ ефективно си обвърже валутата с ежедневни човешки дейности, като плащане през MasterCard, или PayPall, може да стане така, че ако ФБ е политически несъгласен с теб, може да ти орежат достъпа до тези услуги.Както MasterCard вече са правили с консерватори или коментатори които оспорват политиките които Тек Гигантите налагат чрез мрежите си.
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ФБ е сериозна компания с огромно количество потребители и сериозен мониторинг от правителството на САЩ. Либра ще е хит веднага след пускането й!Ще стане хит и ако BMW пусне криптовалута, защото ще заложи името и при евентуални бъдещи финансови щети, ще има към кого да отправят искове.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са тия "американци"? Сите 30-40 държави накуп заедно ли? И кое им е "американското правителство", да не са направили няква нова федерация, без да съм разбрал?
12
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Въй, тая от снимката горе, ако вечерта ме пресрещне, кога крача по голяма нужда към външния клозет, зад къщата у село, - няма да има нужда да стигам до него...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да попитам шеф Максин ,крипто-валутата услуга ли стана.Ако е услуга,кои са пътеводните финансови нюанси.Щото има опорна логика и тогава,отваря хоризонти.
10
3
 
17
 
! Отговори
Амчъков преди 4 години
Facebook трябва да бъде блокиран и затворен за винаги.
9
2
 
13
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
На снимката, изнервена маймунка, следващия президент .!.