До края на века: Всяко следващо лято ще е по-горещо

Цели екосистеми и общества са заплашени от изчезване
40
До края на века: Всяко следващо лято ще е по-горещо
Снимка: Pixabay

До края на века всяко следващо лято ще е все по-горещо от предходното в някои части на света. Това твърдят учени в поредното проучване по темата, публикувано в Nature climate change, които са проиграли 22 климатични модела, за да разберат какво точно ще се случи.

Още по темата
Според авторите на изследването всяка следваща година ще бъдат регистрирани нови температурни рекорда, а жегата ще е все по-екстремна.

Това означава, че заради климатичните промени цели екосистеми и общества няма да могат да се справят със ситуацията.

Климатичните модели сочат, че температурите ще бъдат още по-високи на около 58% от планетата ни.

Най-драматично ще се окаже това за развиващите се страни и малки острови.

Според данните около 67% от развиващите се страни ще изпитат още по-високи температури през лятото, като всяка година ще се увеличават. 

Същото се отнася за 68% от малките острови в развиващите се страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
гг преди 4 години
Моделите не са реалността. Създателите им могат да нагласят входните параметри, така че да получат какъвто си искат резултат, за да подкрепят тезите си.
29
2
 
0
 
! Отговори
АМАН от проблеми преди 4 години
В момента тества АНглия за тежки увреждания на климата.НАблизо минават няколко яки магистрали.В момента природата реве от нагло вредни автомобили режещи земята свключени бели скенери вкл led xenon halogen i laser. За срванение в БЪлгария уврежданията са милиони пъти по яки заради хологрмани оръжия налепени на предни стъкла на автомобили..Вероятно рева се чува от микрофона на лаптопа..
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Та на кое да вярваме на Изпичането или на вдървяването."На нито едното. Много са далеч още от пълнотата на разбирането за климата, за да могат да правят такива предвиждания.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе по топло Краварите ни готвят ледена епоха. Вчера гледах по географика как планетата ни променя орбитата си и се отдалечава от слънцето. Такава зима настъпи че вие бедна фантазията да си я представите. До минус 40 градуса по целзии. Останаха живи само хората на екватора но за кратко щото и там станаха на висулки. Та на кое да вярваме на Изпичането или на вдървяването.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жертва си на водене за носа. Изчел съм купища неща по темата и ти казвам с добро - спекулират със съвестта ти.
25
1
 
1
 
! Отговори
Изравняването преди 4 години
До Анонимен 24Не ме обиждай на "Еко" - по-скоро колегата с програмираната Земя има такива наклонности. Не трябва да си "еко-" за да виждаш фактите. А фактите говорят, че човешката дейност оказва, и още как, влияние върху цялата планета (във всякакви аспекти). И малко по-скромно трябва с ползването на ресурсите. Не ме устройва поколението след нас да се мъчи заради недохранване, климатични катаклизми и други бедствия, причинени от човешката алчност, глупост и непукизъм.
24
1
 
5
 
! Отговори
mn преди 4 години
Абсолютни тотални мега глупости. В климата не съществува такава силно изразена прогресия всеки един сезон да е по-горещ от предишния. Общата усреднена крива на температурата може и да е във възходящ ред за даден период от време, но така както са го написали няма да стане. Т.е. ще има горещо лято, следващото малко по-хладно, третото по-топло от второто, четвъртото по-топло от третото, петото пак по-хладно и т.н.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като вземем предвид и общото разширяване на морската вода при повишаване на температурата с няколко градуса, ги пиши стотина."Ти скоро температурата мерил ли си си, че дрънкаш в пълен делириум.Еко-акбарците сте страшна порода, целия свят трябва да е виновен, че диша.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята не се интересува от територията на България. Земята не се интересува от хората.Земята е просто интелигентна част от голяма "машина" и прави това което трябва да направи както е проектирана.Покачването на световния океан е започнало преди хиляди години и реално няма нищо общо с човешката дейност. Просто планетата навлиза в нов цикъл.Както има кратки сезони които траят по 3 месеца, така има и глобални сезони от по високи нива които траят хиляди години. Всичко се определя от Слънцето!
21
2
 
2
 
! Отговори
Изравняването преди 4 години
до Глупости!"Това нормализиране ще продължи докато не се стопят всички ледници ..."Да ти имам и "нормализирането". При стопяване на всичките ледници нивото на Световния океан бе се покачило с няколко десетки метра. Като вземем предвид и общото разширяване на морската вода при повишаване на температурата с няколко градуса, ги пиши стотина. Каква част от територията на България е на височина под 100 m?Хубаво нормализиране, няма що ...
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 10 милиона години няма да има никакви следи че на тази планета са живяли хора!
19
1
 
0
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 4 години
До ...Аз съм от онези, невярващите. То не е и религия, че да си вярващ или невярващ. На факти вярвам. Че кой рече, е най-силния ураган от тая година дето прави такива поразии. Не сещам за името му, кой беше?
18
2
 
1
 
! Отговори
До Глупости! преди 4 години
Доверяваш се на субективното си усещане и спомени, които ако не са надлежно описани като данни от измервания, не важат. И ако съвсем случайно си си водил ежедневни записки, може да започнем да се питаме за статистика, средни и стандартни отклонения, представителност и еднородност на редове и т.н. Ако искаш, давай!Но тъй като е по-вероятно да е НЕ, доколко си наясно с физиката на атмосферата, океана, или поне с баланса на енергията най-общо. После може да проверим някои твърдения на база сметки
17
1
 
4
 
! Отговори
Българина преди 4 години
С инфраструктурата на герб потопа ще дойде при нас 100 г преди официалния....
16
8
 
6
 
! Отговори
Глупости! преди 4 години
Това изобщо не вярно. Последните години летата са все по хладни и дъждовни а зимите по меки. Тоест има изравняване на климата.Земята реално отива към нормализиране на климата след последния ледников период. Това нормализиране ще продължи докато не се стопят всички ледници включително и ледовете на полюсите. Навсякъде климата ще стане дърдовен и тропичен а пустините отново ще се првърнат в гори заради повишената влажност и облачност. Тези процеси не зависят от нас а от активността на Слънцето
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес в Байерн Улм е 35гр.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15Нищо подобно, дотогава ще са ни колониз... Ъъъ преместили се при нас. Как ти е арабския?
13
9
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
За да оцелеете или да бъдете последните оцелели,станете preppers.Научете се да оцелявате.Ясно е че бог ще накаже хората заради греховете им,затова,погрежете се сами за себе си.
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
каквото стане
11
3
 
5
 
! Отговори
Локум преди 4 години
Още по- интерсно е ,че и български фирми се местят в Турция....