Напрегната тишина: Хонконг след протестите

Ситуацията - часове след като полицията използва сълзотворен газ
2 юли 2019 07:20, Петя Славова
11
Напрегната тишина: Хонконг след протестите
Снимка: БТА

Напрегнато спокойствие се възцари в Хонконг тази сутрин - броени часове след като полицията в китайския специален административен район използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотиците демонстранти, които щурмуваха и опустошиха сградата на регионалното законодателно събрание в знак на протест срещу законопроект за екстрадицията в континентален Китай, предаде Ройтерс.

Чадърите, шапките и бутилките с вода по улиците са сред малкото свидетелства за вълненията, обхванали части от Хонконг вчера. Необичайното насилие беляза годишнината от връщането на бившата британска колония на Китай през 1997 г.

Още по темата

Полицията разчисти улиците близо до финансовия център, за да може бизнесът да възобнови работа днес.
Главният администратор на Хонконг Кари Лам разкритикува вандалските прояви на демонстрантите, предаде ДПА.

Натъжена и гневна съм от проявите на насилие, каза Лам. Тя обеща нарушителите да бъдат наказани.
В същото време Кари Лам направи разграничение между мирните и прибягналите до насилие демонстранти и увери, че спорният законопроект за екстрадицията, който предизвика гигантски протести, няма да бъде поставен за разглеждане.

Демонстрантите в Хонконг "се стремят към демокрация", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

Тръмп определи ситуацията в китайския специален административен район като много тъжна.
"Мисля, че повечето хора искат демокрация. За жалост някои правителства не искат демокрация", каза пред журналисти Тръмп, явно визирайки Китай.

По-рано Белият дом призова в комюнике и властите, и демонстрантите към сдържаност. Хонконг дължи своите успехи на "уважаването на правовата държава и основните свободи, сред които свободата на изразяване и правото на мирно събиране", отбеляза в същото време американското президентство.

Министърът на външните работи на Тайван изрази подкрепа за хонконгските демонстранти, предаде Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 4 години
Този път за масови експерименти с е ползват дигитално холограмни оръжия . ИСкараните на протести се манипулират с черни микроимпланти на black dead манипулатори..Сравнение с снимани black dead killers in UK с тези провели обемно обсебени протести в Кайро,Киев и Истамбул дава възможност за доработване на автоматизирнаи системи за следене на оапсни нагли нашественици подържани сдигитално холограмна черна техника произвеждана от хората под техен контрол
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Доналд Тръмп може да говори за който си иска."Добре. А Сноудън? А Асанж? За тях свобода на словото няма. А Гуантанамо? И десетки други несъответствия в стил не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря. Всичкото това събрано в думата "двуличие".Много са им издънките, за да го играят морален стожер. По-добре да си траят.
8
6
 
2
 
! Отговори
Не! преди 4 години
Браво на Хонконг! Милиони излезнаха на улицата да отстоят ссвободата си... и успяха! Браво! Никога под червен ботуш!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доналд Тръмп може да говори за който си иска. Както и ти говориш тук. Казва се свобода на словото. Ориза да се види, че не е никакъв фактор в света. Почна да се прави на голям - бам търговска война, бам протести... Много е дребен още в тея игри жълтия комик. Да си прави там машините и да мълчи, когато САЩ говорят.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако не си от мнозинството, твоето мнение не е важно."Днешните държави са ТОЧНО на обратното на това - ако не си от МАЛЦИНСТВОТО, твоето мнение не е важно.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е Доналд Тръмп и к'ъв го дири в Хонконг. Каква демокрация какви 5 лева. Да дойдат да ми покажат една демократична в истинския смисъл на думата страна. А не дегизирана и напарфюмирана тоталитарна автокрация, маскирана някак си.
4
2
 
5
 
! Отговори
bai kolio преди 4 години
Демокрация е дума, която в днешно време не се използва в правилното ѝ значение. Демокрация не означава, че всеки може да си прави каквото си иска - за това думата е анархия. Демокрация означава право на мнозинството. Ако не си от мнозинството, твоето мнение не е важно. Вярно е че системата в Китай не е от най-демократичните, но докато бяха мирни демонстрантите никой не ги притесни. Когато обаче почнеш да вандалстваш, да чупиш, да създаваш паника и безредици - то е време да ядеш полицейски палки.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да идват танковете !
2
4
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Изпревари ме! Освен че юмрукът се използва от соpocоидите като техен символ, той е и символ на западните марксисти ревизионисти (леви либерали), така че всякакви спорове на тема комунизъм-антикомунизъм са ирелевантни.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижда се плакат със стиснат юмрук който е символ на платените от Сорос протести!