Рио избран за домакин на олимпиадата с подкуп от $2 млн.

Бивш губернатор на града заяви, че е платил парите
Обновена: 6 юли 2019 15:10 | 5 юли 2019 08:36, Елка Василева
6
Рио избран за домакин на олимпиадата с подкуп от $2 млн.
Снимка: архив, Reuters

Бившият губернатор на Рио де Жанейро Сержио Кабрал заяви пред съд, че е платил 2 милиона долара, за да бъде избран бразилският град за домакин на Олимпийските игри през 2016 г., предаде Ройтерс.

Купуването на гласовете е било уредено с помощта на бившия председател на Международната федерация по лека атлетика Ламин Диак, заяви Кабрал пред съдия, който се занимава с делото, образувано заради твърденията за корупционни схеми, свързани с избирането на Рио за домакин на игрите, отбеляза Франс прес.

Бившият губернатор на Рио де Жанейро, който е в затвора от края на 2016 г., бе признат за виновен за няколко случая на корупция по време на мандата му (2007-2014 г.).

Сред членовете на Международния олимпийски комитет, които според Кабрал са продали гласовете си, са олимпийският шампион по овчарски скок Сергей Бубка и руският плувец Александър Попов.

Кабрал каза още, че бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва и бившият кмет на Рио Едуардо Паеш са знаели за купуването на гласовете, но не са участвали нито в уговарянето, нито в плащането на рушветите.

На гласуването през 2009 г., което се състоя в Копенхаген, за домакин на игрите през 2016 г. бе избран Рио де Жанейро, пише БТА. За домакинството се бориха още Мадрид, Чикаго и Токио.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
.. преди 4 години
Сещам се едно време Батето как го бяха изловили.МОК-СМОК, ФИФА-МИФА, БОКО-ЦОКО - няма разлика, все едни и същи маскари.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Джордж Буш - младшиПрав си, не е възможно граждани на Великая и могушчая да вземат подкупи. Това е някаква клевета. Тоя си измисля за да опетни Питин и да удари пРусията, нека си лежи в затвора.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това на всеки е ясно. По лошото е че тенденцията продължава - световно по футбол в Катар през Ноември, Катар гост участник в турнира копа Америка!? Както и предложение един от мачовете за първенство на Барса или Реал ,да се играе в САЩ. Парите и алчността развалят спорта...
1
0
 
17
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
"Терасите" на КПКОМПИ Андрешковците са като бонус "пакетче пуканки" пред корупционните практики в световните спортни федерации !