Климатът след 30 години: София ще стане като Скопие в момента

В Северна Европа прогнозират зими без сняг и засушаване
11 юли 2019 15:13,
83
Климатът след 30 години: София ще стане като Скопие в момента
Снимка: архив, Reuters

След 30 години климатът в София ще бъде идентичен с този в Скопие в момента. Това предсказва изследване на климатичните промени, публикувано в списание Plos One.

Според изследването средната годишна температура в българската столица ще се повиши с 2,7 градуса. През най-топлия месец - август, температурите ще са с 6,1 градуса по-високи от сегашните, а през най-студения - януари, те ще са средно с 3 градуса по-високи.

Авторите на изследването прогнозират, че климатът в столицата на Русия Москва и в северния руски град Санкт Петербург ще стане като този в София, като средните годишни температури там ще се покачат с 5,5 градуса. Лондон ще изпитва жеги като тези в Барселона, а Атина ще заприлича на мароканския град Фез, но заради влиянието на морето увеличаването на средните температури ще е малко по-ниско от това, което се очаква в София.

Мадрид ще има време като днешен Маракеш, а в Стокхолм през 2050 г. ще се радват на температури като във Виена. В Рейкявик, най-северната столица в Европа, времето ще е като в Белфаст, Северна Ирландия. Мексико ще заприлича на Габороне в Ботсвана, а времето в дъждовен Сиатъл ще заприлича на Сан Франсиско, се казва в прогнозата, която изследва 520 града в света.

Скопие - столицата на Северна Македония, ще се доближи до сегашните амплитуди на столицата на щата Тексас - Остин, смятат авторите на изследването.

Прогнозата показва, че Европа, особено северните й части, както и Северна Америка ще бъдат най-силно засегнати от промените в климата, като в градове като Брюксел снегът ще изчезне напълно. Най-силно от промените ще бъдат засегнати северните градове, в които след 30 години климатичните условия ще са като сегашните в населени места, намиращи се на 1000 километра на юг. В тропиците промените в климата няма да са толкова чувствителни, но те ще станат по-сухи.

Прогнозата се основава на сценарий, при който сегашните въглеродни емисии не се увеличават, а затоплянето на планетата не надхвърля 1,4 градуса към 2050 г., което авторите определят като “най-добър сценарий”. Според анализа 77% ще изпитат значителни климатични промени, а 22 на сто - условия, които в момента не съществуват на планетата.

Недостиг на вода, проблеми с инфраструктурата и здравеопазването очакват европейските градове, в които температурите ще се покачат средно с 3.5C през лятото и с 4.7C през зимата.

Една пета от жителите на градовете в световен мащаб - включително Джакарта, Сингапур, Янгон и Куала Лумпур - ще изпитват условия, които в момента не се срещат в нито един от големите градове в света. Там невиждани наводнения ще се редуват с жестоки суши.

Според основателя на швейцарската група “Краудер лаб”, извършила изследването - Том Краудер, човечеството и политиците в частност не са готови за такива предизвикателства и трябва незабавно да започнат да планират мерки за справяне с промените в климата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудесно е ако това се случи!
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А гадателите как ще обяснят, че във Франция миналата седмица беше 45 градуса, а в София около 25
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъкмо няма да ни трябва парно, а то е най непосилно за днешните пенсионери.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 28Разбира се, че ледниците поглъщат слънчевата енергия - защо иначе ще се топят. И отразяват също - албедо се нарича. Критичната точка не е измислена от "екоталибанска секта", а е продукт на високотехнологични научни изследвания. Глобална програма по извличането на CO2 от атмосферата не се провежда по много причини. Въобще се съмнявам, че е възможно при сегашното техническо ниво. И ако предприемат нещо подобно, си представям как ще реагирате, щом сега така се вълнувате.
47
1
 
4
 
! Отговори
... преди 4 години
Епа това затопляне заедно със нарастващо население! Епа очакват ни мноооого интересни времена! Но една древна Китайска поговорка гласи: Да не дава Господ да живееш в интересни времена! Та така драги ми смехурковци! Абе може да се каже, че тия дето сега са на 20-30г със сигурност ше го усетят четвъртития! Аз се радвам, че няма да съм жив до тогава! Но децата ми ще са!
46
2
 
10
 
! Отговори
\m/ преди 4 години
Интересно! А Скопие сега е като София преди 25 години, що касае баничките и кабапчетата нарицателно казано. Храната е СУПЕР, като в България преди 25 години.
45
5
 
13
 
! Отговори
Курвислав Уруспийски преди 4 години
След 30 год. няма да съм жив, та...хич не ми пука
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако мислите ше акотаксите и данъците на автомобилите правят нещо или се харчат по темата ...
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София щяло да станИ Скопие?!?!WTF?!?!Може ли да ми кажИтИ, как е в Скопие щото не съм от провинцията?
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавайте да режете горите и климата ще ви поднася все по-големи изненади.
41
3
 
5
 
! Отговори
Не, няма да стане преди 4 години
нивото на световните океани се покачва постоянно. Още малко и Гълфстрийм ще спре. А това значи че на север ще стане бая студено. В Лондон например редовно ще си вали сняг зимата. Стокхолм не мога и да ги мисля.А при нас все по нестабилен климат. Както последните две години. Вие тази година лято видяхте ли?А миналата до началото на август? Тука вече сме с дъждовен сезон,а не лято
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 31Може да се съмнявате, но да твърдите, че нещо е пълен абсурд, е несериозно. И от какъв зор трябва да стане джунгла? Кои въздушни течения и откъде ще я докарат тази влага точно тук. И къде виждате тук Амазонка?
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 31Пороища на север от стара планина и в планините както и пустиня в южна България и в София както са Тексас и Аризона в САЩ.
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе може да сравнявате антропогенното замърсяване по време на индустриалната революция и сегашното - мащабите са принципно различни. Никой не отрича климатичните промени през геологичната история на Земята. Просто сега промените настъпват по-бързо и не могат да бъдат обяснени единствено с естествени механизми (тава се изчислява и моделира). И "самозваните експерти", както ги наричате, са също учени, както и тези, благодарение на които знаете за съществуването на ледниковите периоди.
37
6
 
7
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Там е работата, че ако температурата на територията на България се покачи средно със 3-5 градуса, тук няма да е пустиня, а амазонска джунгла, ще вали като изведро, може да ни удрят и урагани от време на време, може би торнадо, но не и суша, това е тотален абсурд.
36
1
 
3
 
! Отговори
ззз преди 4 години
В тази връзка може да се окаже, че много по-лесно е да се охлади планетата (от локално събитите с последица от години) отколкото после да се затопли.Примерно миниледниковия период през 15 век (убил милиони хора) най-вероятно е бил в следствие на изригнал вулкан.Т.е. сравнително ЛЕСНО може да се свали температурата, но последиците няма да са ясни.
35
6
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Ледниците поглъщат слънчева енергия? Ти сериозно ли? Няма такова нещо като критична точка и необративо затопляне, това са екоталибански секта бръщолевения. На Земята има цикли, климата не е константа. След като проблема е толкова сериозен, защо няма глобална програма за извличане на СО2 от атмосферата?
34
7
 
9
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Екомафията сплашва. Плащайте за всичко екотакса и вярвайте, че някой прави нещо.
33
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобалното затопляне е ПОРЕДНАТА ИЗМАМА измислена от международните банкери за да събират още един данък и за да си продават "зелените" технологии. Интересите са огромни, става въпрос за трилиони долари.На практика няма реална промяна в климата. Има си естествени вариации на температурите и валежите. Принципно климата на Земята зависи от активността на Слънцето защото то преминава през различни периоди на активнос и слънчеви изригвания.В миналото е имало и много по топли и по студени периоди
32
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 50 години *** няма да го има.Ще има само пържоли на грил от ***.Ще се печете в Ада, скапаняци.Искате Бойко на ви Ада !!