Климатът след 30 години: София ще стане като Скопие в момента

В Северна Европа прогнозират зими без сняг и засушаване
11 юли 2019 15:13,
83
Климатът след 30 години: София ще стане като Скопие в момента
Снимка: архив, Reuters

След 30 години климатът в София ще бъде идентичен с този в Скопие в момента. Това предсказва изследване на климатичните промени, публикувано в списание Plos One.

Според изследването средната годишна температура в българската столица ще се повиши с 2,7 градуса. През най-топлия месец - август, температурите ще са с 6,1 градуса по-високи от сегашните, а през най-студения - януари, те ще са средно с 3 градуса по-високи.

Авторите на изследването прогнозират, че климатът в столицата на Русия Москва и в северния руски град Санкт Петербург ще стане като този в София, като средните годишни температури там ще се покачат с 5,5 градуса. Лондон ще изпитва жеги като тези в Барселона, а Атина ще заприлича на мароканския град Фез, но заради влиянието на морето увеличаването на средните температури ще е малко по-ниско от това, което се очаква в София.

Мадрид ще има време като днешен Маракеш, а в Стокхолм през 2050 г. ще се радват на температури като във Виена. В Рейкявик, най-северната столица в Европа, времето ще е като в Белфаст, Северна Ирландия. Мексико ще заприлича на Габороне в Ботсвана, а времето в дъждовен Сиатъл ще заприлича на Сан Франсиско, се казва в прогнозата, която изследва 520 града в света.

Скопие - столицата на Северна Македония, ще се доближи до сегашните амплитуди на столицата на щата Тексас - Остин, смятат авторите на изследването.

Прогнозата показва, че Европа, особено северните й части, както и Северна Америка ще бъдат най-силно засегнати от промените в климата, като в градове като Брюксел снегът ще изчезне напълно. Най-силно от промените ще бъдат засегнати северните градове, в които след 30 години климатичните условия ще са като сегашните в населени места, намиращи се на 1000 километра на юг. В тропиците промените в климата няма да са толкова чувствителни, но те ще станат по-сухи.

Прогнозата се основава на сценарий, при който сегашните въглеродни емисии не се увеличават, а затоплянето на планетата не надхвърля 1,4 градуса към 2050 г., което авторите определят като “най-добър сценарий”. Според анализа 77% ще изпитат значителни климатични промени, а 22 на сто - условия, които в момента не съществуват на планетата.

Недостиг на вода, проблеми с инфраструктурата и здравеопазването очакват европейските градове, в които температурите ще се покачат средно с 3.5C през лятото и с 4.7C през зимата.

Една пета от жителите на градовете в световен мащаб - включително Джакарта, Сингапур, Янгон и Куала Лумпур - ще изпитват условия, които в момента не се срещат в нито един от големите градове в света. Там невиждани наводнения ще се редуват с жестоки суши.

Според основателя на швейцарската група “Краудер лаб”, извършила изследването - Том Краудер, човечеството и политиците в частност не са готови за такива предизвикателства и трябва незабавно да започнат да планират мерки за справяне с промените в климата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
10
 
! Отговори
ззз преди 4 години
Някъде бях чел анализи, че климатичните промени не стават плавно, а лавинообразно.Т.е. ако приемем че има повишаване на темпреатурата, то в рамнките на няколко години (десетки) има плавни промени, след което изведнъж скокообразно климатът се променя драстично в рамките на месеци и се запазва такъв променен за дълъг период. После евентуално пак се променя скокообразно и трудно предвидимо.Убеден съм че много трудно може да се прогнозира климатичната картина за след 30г.
10
3
 
0
 
! Отговори
до Иванов преди 4 години
ограда има ли? Ще мога ли да си паса овцете, подходящ ли е терена ?
9
4
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Продавам топ парцел на 18 км. от София, 15 минути с кола, сред гора и природа, 800 м2 упи. Само 20000 евро
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си заводски работник трябва да се срамуваш от себе си.
7
3
 
20
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Аз като като...кореняк софиянец,виждам накъде вървят нещата и напускам...мегаполиса.Отивам в най...хладния български град и това е Копривщица,със средна лятна температура 18 градуса.Тук има един...лаф: -Лятото в Копривщица трае само три дни и ако се...напиеш,може и да го...пропуснеш.Весели хора.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрете да пуште бе, виждате ли какво става !
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политиците са последните на които им пука за климата. Да не говорим, че Тръмп отмени забраната на стотици топлоелектроцентрали на въглища да извършват дейност.. По този начин показа, че не му пука за климата и даде тон и на политиците в Европа, също да не им пука...
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако продължат с ядрените опити кактое в момента,разстоянието ще се скъсипо бързо.Ако прекалят ,ще пътуваме вледени тунели до ледени къщички.
3
3
 
27
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Скопие си няма Витоша и е на доста по-малка надморска височина от София. Но ако след 30 год. Фандъкова е все още кмет, прогнозата ще се изпълни.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 100 години ще е още по-зле но не ми пука !
1
4
 
15
 
! Отговори
до климатич оръжия преди 4 години
Не може и да ги размените -януари да вдигнете с 6 грдуса,а август с 3? Студа по- ме плаши.