Вътрешен човек от НАП съдействал на хакерите? Възможно e!

В приходната агенция ще правят одит, мислят мерки
Обновена: 16 юли 2019 12:36 | 16 юли 2019 12:00, Веселина Йорданова
38

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От Приходната агенция не изключват вътрешен човек да е съдействал за хакерската атака, при която стана ясно, че са били източени 3% от базата данни.
Още по темата
Предстои обаче цялостен одит на информационната система и разследване на престъпното деяние, както и стъпки за подобряване на информационната сигурност.

След това ще коментираме въпроси за персонална отговорност,заяви говорителят на институцията Росен Бъчваров на брифинг.

3% от информацията от базата данни циркулира свободно, което открива рискове за евентуална злонамерена употреба, каза още Бъчваров. Той потвърди, че атаката идва от чужбина, но не конкретизира повече заради разследването.

Над 60 бази данни притежава НАП, като става дума за пробив в една от тях. Те се съхраняват на различни сървъри, обясниха още от ведомството.

НАП предоставя публично над 120 услуги, като това е една от тях - възстановяване на ДДС, платен в чужбина. В момента тя е временно спряна и ще бъде възстановена, след като бъде гарантирана сигурността й.

Атаката е станала преди около 20 дни и е била засечена от Звеното за информационна сигурност. Освен него, за информационната сигурност в НАП се грижат и частни компании.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Тиквата преди 4 години
Боян Ганев - тоя хитър ояден свинчо, с големи претенции и гигантско самочувствие, и с почти нулеви познания. Дето уж учи другите на стандарта ISO 27001.... а самият той какво знае и какво прави - нула на квадрат. Ей, кога ще го тикнат на топло тоя тарикат? Време му е вече!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-вероятно хакът е осъществен чрез престъпно небрежната връзка с НАП на новите касови апарати.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е възможно в тази територия!Територията на неограничените възможности...хаха
24
1
 
2
 
! Отговори
Въпроси без отговор преди 4 години
Как тепърва ще се прави цялостен одит,но вече се знае,че "само 3% данни" са изтекли?Как пробива в системата бил засечен още преди 20 дни,а всички в управляващия апарат трябваше да разбират вчера от новините,че се е случила атака?Някакъв коментар по това,че "хакера" не е продал изтеглената информацията,а я разпространи по медиите с посланието(цитирам в прав текст):"вижте колко са ви *** службите за сигурност"?Борисов,известен като Способния,къде е,или още чопли семки по заседания?
23
1
 
2
 
! Отговори
Н преди 4 години
Нали писахте реснаци и сами не знаете кой всичко приказки
22
1
 
10
 
! Отговори
Калигула преди 4 години
Една история за журнаглистите и техните клик-бейт заглавия.
21
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Абсолютна Селяния, а хакерите са абсолютно прави.. Докато се назначават не адекватни послушни служители без никаква идея за себе си, както и за света.. Не можем да очакваме нищо добро..
20
1
 
14
 
! Отговори
8888 преди 4 години
Името на човека е Боян Ганев - шеф на сигурността в НАП.
19
1
 
14
 
! Отговори
Герини Кол преди 4 години
Все има някоя чистачка или клошар да обвините. Вярвам във вас ГЕРБ
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"......стъпки за подобряване на информационната сигурност."Като за начало, вдигане на заплатите на специалистите по информационна сигурност от 700-880 лева на 7000-8000 лева месечно.
17
1
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Авторката отново оправда името си. Развесели ни.1. Написала е въпросителен знак след твърдение в заглавието.2. Още в самото начало беше ясно, че е замесен вътрешен човек. Няма как подобна атака да се осъществи по друг начин. Но Весето ни развесели с опита си да създаде интрига около този факт.
16
2
 
18
 
! Отговори
не може да бъде преди 4 години
Невъзможно е човек отвътре да е съдействал на хакерите !Като се знае какви калинки са назначени там,дето не стават за нищо , едва ли знаят как да съдействат на хакери! Освен това са пожизнено предани на тоз , който ги е назначил , така че едва ли ще му "изневерят" , защото ако ги уволнят от там ще yмpат бавно и мъчително от глад .
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Вътрешен човек" е кликнал върху линк в имейл от нигерийска принцеса милиардерка или подобно. Максимум толкова е била помощта от вътрешния човек.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорителя на НАП, най-после се е обръснал.
13
2
 
18
 
! Отговори
stuxnet преди 4 години
Тия горе на снимките всички гледат много умно.Къде е ЦВЪЧКО отново да убие ИТ специалиста в тъмната уличка и главен свидетел по неговото дело. Къде е ЦВЪЧКО да прикрие ТЪЖНАТА ИСТИНА за една ромска-мафиоткса-партия-гробаджии?Е, ЦВЪЧКО... Сега ще се разприказваш ли или в затвора ДО ЖИВОТ?
12
4
 
19
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
ПУТИН: Е, пак ли аз БЪЛГАРИ? Стига сте се излагали. Питайте служителя дето теглиши справки на мъртви души преди избори. Кой го накара? Неговия шеф. Неговия шеф, кой му заповяда? ЦВЪЧКО!!! Има ли доказателства? Има! Мъртвите хора с ЕГНта от хакната база... всички са гласували за ГРОБАДЖИИ. Ясно!!!Сега, вътрешния МИНИСТЪР ще арестували ЦВЪЧКО или ЦВЪЧКО ще започне да пее?
11
1
 
18
 
! Отговори
мак преди 4 години
Всичко е възможно. Оказва се, че могат да хакнат всичко, а уж данните са защитени. И пак няма да има виновни.
10
1
 
15
 
! Отговори
статистиката преди 4 години
Е кога се сетихте. Такива "вътрешни " са навсякъде. Не ги бразчистихте навреме.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Думите на Горанов звучат така:Абе наак ахме се за пореден път, ама не мирише чак толкова много! Търпи се!
8
3
 
19
 
! Отговори
stuxnet преди 4 години
Наков го каза по НОВА ТВ. База на мъртви души... ЕГНта на мъртви хораЕ, Цвъчко РАЗКРИХА ТЕ ТОЧНО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ. СЕГА ГРОБАДЖИИ НЯМАТ ДОРИ МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА, ЗА ДА ПРЕМАХНАТ МАШИННИЯ ВОТ.БСП, ДПС, АТАКА и ВОЛА се обединиха 'ЗА' машинния вот, защото на последните избори трихте техни гласове от листите. После лъсна разликата от машинния вот. Манолова развя едни листи и хайде ГРОБАДЖИИ по течението. После БСП печелят. Сменят вътрешния министър и те вкарват в ЗАТВОРА ТИКВО