Проектът Neuralink: Ще свърже ли Мъск човешкия мозък с компютър?

Тази седмица той ще представи най-амбициозното си начинание
17 юли 2019 17:00, Нели Христова
75
Проектът Neuralink: Ще свърже ли Мъск човешкия мозък с компютър?
Снимки: Reuters

Илон Мъск е известен с многото си начинания и компании, които често започва защото... му е скучно. Създателят на PayPal, автомобилната компания Teslа, космическата SpaceX и копаещата тунели авантюра The Boring Company, има нов проект на ум – той ще свърже човешкия мозък към компютър.

От 2016 година насам Мъск работи по Neuralink и това, може би, е най-амбициозното му начинание досега.

Още по темата

Прохождащата компания е събрала най-добрите експерти в сферата на изкуствения интелект, както и водещи световни невролози, които ще създадат „ултра-висока честотна лента“ за връзка между мозъка и компютъра.

Чрез Neuralink хората ще могат да увеличат капацитетът на паметта или да се свържат с интернет, така че да получат колективното човешко знание и да отговарят на въпроси само като си помислят за тях. Дали това ще бъде възможно, все още не е ясно, но компанията вече е събрала близо 10 милиона долара, за да разбере.

Много малко се знае за Neuralink. През 2017 година сайтът WaitButWhy нарича проекта „магическа шапка за мозъка“, която ще позволи на хората да комуникират по-добре, да мислят и дори да се състезават с изкуствения интелект.

Самият Илон Мъск всъщност многократно предупреждава за опасностите, които по-умните компютри могат да навлекат на човечеството. През 2016 година той заяви, че хората скоро време могат да бъдат надвити от машини, които ще започнат да ни третират като домашни любимци.

“Не ми харесва идеята да съм домашна котка, но какво е решението?“, запита той. А през 2018 година, даде отговор – хората ефективно да се слеят с изкуствения интелект.

С какво точно ще се занимава компанията и възможно ли е скоро да станем едно с компютъра си? На пресконференция тази седмица, Мъск ще представи идеята на Neuralink и ще отговори на множеството породили се въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
за да направиш пряка връзка между човек и компютър не трябва само човешки мозък и мощна машина, а преди всичко разум. но още поне малко уважение към Природата и отговорност към бъдещето. каквито очевидно много индивиди, обладани предимно от безграничните печалби не притежават. "Мъск е известен с многото си начинания и компании, които често започва защото... му е скучно.". има една приказка за онова, какво бил правел дявола, когато му било скучно. знаете я, нали? :-)))
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно захване, друго, трето. Не се наигра тоя човек.
32
3
 
3
 
! Отговори
M.A. преди 4 години
Се умници коментират тук, дето знаят повече от човека създал няколко компания променящи света...
31
2
 
2
 
! Отговори
До36 преди 4 години
Ха, ха,Мъск не работел а само плащал! Браво печелиш приза топ ***'ът!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е добра новина, най после овцете ще бъдат поставени под контрол и ще служат вярно на родината и партията майка
29
1
 
2
 
! Отговори
Ленна преди 4 години
Добре де, като ти хакнат чипа в кухата кратуна кво правиш ? Щото и сега хората ги хакват през сънищата , ами с технологията ще стане мазано с гов.на. Изобщо има ли нормален човек да се връзва на новите технологии ? И сега със смартфоните хората са зомбирани и не ми се мисли със чипа кви *** ще станат. Дано да не бъде.
28
3
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
В БАН СЕ ОПИТВАТ ДА СВЪРЖАТ МОЗЪК ОТ АКАДЕМИК С КОМПЮТЪР.. ТЪРСЯТ, ТЪРСЯТ И СЕ ПОЛУЧАВА КОНФУЗНА СИТУАЦИЯ.. КОМПЮТЪР ИМА......
27
2
 
0
 
! Отговори
Елена Ефремова преди 4 години
пОВРЪЩА МИ СЕ ОТ КОФРАЖНИТЕ ПЛАНОВЕ, А НАЙ ВЕЧЕ МИ СЕ ПОВДИГА ОТ АРМИРОВЪЧНИТЕ
26
1
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До Елена ЕфремоваТвоя дар, е неэначителен.Сранение с моя
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Maсон! Заедно с Отхапаната ябълка... Цялата истина в политиката е в Библията! Който не вярва ще разбере, но късно, но ще разбере...
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В крайна сметка, стимулатори на мозъчната *** има и в момента и се имплантират за паркинсън. Има и други, които са по-интересни, които обаче са оцелели само около година преди да бъдат отхвърлени. Не е въпросът, че технологията я няма, има я. Тя трябва да се подобри (значително), за да не се отхвърля. Но също така и трябва да се подобрят алгоритмите, нещо в което хората на Мъск са добри. Твърдят, че чиповете им ще са двупосочни. Което е много яко.
23
1
 
1
 
! Отговори
@24 преди 4 години
Може, но интересното нещо за конкретната е, че Мъск не набира пари с нея, а хора. Което според мен значи, че имат сериозен напредък и са ударили сериозен проблем. Той самият си го каза, че имат проблем с това колко време електродите оцеляват в мозъка, както и че все още не знаят колко електроди ще трябват. Общо взето много работа е свършена, много остава. Предполагам, че от ФДА ще ги питат и как ще защитят джаджата от хакери, проблем който имаха пейсмейкърите например.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, тая статия няма нищо общо с презентацията на Мъск и екипа от днес. В нея се говореше предимно за сериозните им достижения в областта на супер-фините електроди, роботът който ще ги поставя и алгоритъма за разчитане на невронните потенциали. Всичкит тези неща са чудеса сами по себе си. Страхотна работа на екипа, всички които говориха ме впечатлиха много.
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията, от която е преведено, е писана преди представянето, което беше сутринта. Представиха интерфейса, чипът, който конвертира към цифров сигнал и машината, която буквално ти го нашива в кратуната. Имаше снимка на мишка с usb порт на главата и споменаха за ***, която контролира компютър. До година почват опитите с хора.А сега минута мълчание за размисъл.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още през 70те години в Русия са правени подобни неща и то с хора. Пак хвалба с крадени постижения.
19
3
 
5
 
! Отговори
естествен ентелект преди 4 години
тц, тц, тц, тоа съвсем изтрещя
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шарлатанин.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сте съгласни с твърдението, че информацията е най-скъпата и желана стока, то веднага ще ви стане ясно, че когато (евентуално) стане това, дето го говори Мъск, то едва ли ТИЯ с парите и възможнстите ще искат да знаете това което знаят и те. Така че не се радвайте, техномани-***. Вие ще сте опитните зайчета, докато технологията стане безопасна. После вие нищо няма да знаете, а ТЕ ще знаят всичко.А за Мъск, ключовата дума е "събрани, дестки милиони долара". Еврей, че и гей.
16
3
 
14
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Абе вие сте не ноpмални бе, ако пак му се вържете, на мaлoyмника. Що ви не каже, до къде му е стигнала колата, в космоса еи!
15
3
 
8
 
! Отговори
utyu преди 4 години
Да бе да, ще свърже таратанци... дори да свърже, нищо нема да мине... дори да мине, неможе да разчете мозъчните импулси... тва дето го гледате по филмите, не стаааа!