Мъск е най-стиснатият шеф? Печели 40 668 пъти повече от служителите си

Заплатата му от Tesla без добавките е 37 хил. долара
27 апр 2019 12:05, Нели Христова
71
Мъск е най-стиснатият шеф? Печели 40 668 пъти повече от служителите си
Снимки: Reuters

Някои хора казват, че ако шефът кара "Ферари“, то работникът трябва да може да си купи поне нов "Форд“.  На служителите на автомобилната компания Tesla едва ли се гледа с добро око, ако си купят "Форд“, но със сигурност не могат и да си позволят чисто нов електрически автомобил.

Справка на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ показва, че Илон Мъск е получил 40 668 пъти повече пари от средностатистическия работник на Tesla (средната заплата е 4600 долара), докато средното съотношение при големите американски компании е едва 254:1, пишат от Bloomberg.

В сметката на Мъск са влезли 2.28 милиарда долара, най-вече под формата на акции. Като шеф на Tesla, той взима едва 37 хил. долара, но те са му толкова ненужни, че дори не осребрява чековете за тях.  Заедно с добавките и бонусите, сумата стига 3 милиона долара. Но противоположно на това, неговите служители дори не могат да се докопат до бонуси за завършена цел. За сега Мъск си е поставил 16 такива цели, но компанията му е постигнала едва 2.

Работниците му не само че взимат колосално по-малко пари от шефа си, но възнагражденията им са по-ниски и от тези на инженерите в останалите автомобилни компании. И дори за тази справедливост те няма на кого да се оплачат – служителите на Tesla нямат синдикати.

Други милиардери не са толкова алчни да получават чекове, които не осребряват. Уорън Бъфет  получавал едва 7 пъти повече от средния служител на своя фонд Berkshire Hathaway. Заплащането му било символично, а богатството си той трупал от лично притежавани и търгувани ценни книжа.

Колкото и да е мразен Марк Зукърбърг заради скандалите във Facebook, той взима най-символичното възнаграждение от всички – само 1 долар. Но не бързайте да се възхищавате на щедростта на милиардера да разпределя заплатата си измежду другите служители. Всъщност, той е прибрал 8,85 милиона долара под формата на други отчисления - най-вече за охрана и частни самолети.

С далеч от символични възнаграждения са Джоунъс Призинг, който взима 2500 пъти повече от средностатистическия служител на Manpower, Боб Айгър, който взима над 1500 пъти повече от работещите за Walt Disney и Кевин Джонсън, който прибира 1200 пъти онези, които сервират кафета във веригата му Starbucks.

Но нито един от тях не е толкова алчен колкото Мъск, който, както споменахме, дори не благоволява да осребри чековете си от Tesla. Но навярно пази парите си за черни дни, когато компанията му далеч няма да е първенец при развитието на електрическите автомобили.


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Мъск и на Епъл средната заплата на инженерите е по - ниска от средната заплата на инженерите в почти всички останали компании от техния ранг. За това и продуктите им са такива, че се нуждаят от много сериозен маркетинг, за да се продават. И съответно компаниите им имат много сериозни отдели за маркетинг с много сериозни заплати. Точно и за това продуктите им се купуват от хора с IQ под средното и се водят имиджови продукти, понеже освен имидж друго не дават.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази статия е върхът на журалистическата олигофрения
57
1
 
7
 
! Отговори
Тео преди 2 години
Т.е. заплатата му е била 37 хиляди долара, при средна за Тесла 4600 долара, а изкарват, че взима 40668 пъти повече. Проверете си калкулатора, драги! Ако нямате парички ще ви купя един. Според моя е 8,043 пъти повече. Колкото до бонуси и подобни облаги ... всички, повтарям, ВСИЧКИ богати не разчитат на заплатата, както и вие сте отбелязали в статията. Механизмът е сбъркан и започва да дава дефекти. Рано или късно ножицата ще се счупи и няма да има печеливши! Впрочем,Мъск е пич!Цуки е NERD, IMHO!
56
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Сигурно има еврейска жилка, щото едва ли е комунист...
55
0
 
14
 
! Отговори
Алах Мохамедов преди 2 години
Сравнете заплатата на Левон Хампарцумян с минималната работна заплата в България и Мъск ще ви се стори като чавдарче с 6 ст. за кифла без мармалад.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата между 38000 и 4500 е 40668 пъти в заплата?????

Някои е много зле в математиката.
53
1
 
16
 
! Отговори
J* преди 2 години
Покъртително глупава "статия"... Чак не се сдържах коментар да напиша...
52
3
 
4
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До Victimized 52

Мъска НЕ е измислил пейпал, а е станал съсобственик в последствие. Единственото нещо, "измислено" от него е онлайн справочник, тип "жълти страници", който в последствие баща му е продал на известен милиардер на цена главоломно завишена. Просто милиардерът искал да "източи" собствената си компания. Така Мъска придобива първите си милиони. След покупката на въпросния справочник, целият код е трябвало да бъде преработен, тъй като бил написан некадърно... След това идва пейпал
51
0
 
1
 
! Отговори
Victimized преди 2 години
Как под всяка новина има няколко човека които всячески се опитват да вмъкнат Корнелия, Путин и комунизма?
Като точно тука сте много в грешка момчета. Първо Мъск не е гении изобретател, той е измислил евентуално PayPal. Второ, той смята, че трябва да се въведе гарантиран доход за всички, понеже автоматизацията ще изяде работните места. Той реално е комунист-технократ. Трето, поинтересувайте се колко пари получават Tesla и SpaceX като държавни субсидии, финансиране и облекчение на данъци....
50
0
 
3
 
! Отговори
Victimized преди 2 години
"Просто богатите трябва да осъзнаят, че сами си режат клона на който седят, защото за да са богати това става с потребление. Същото е като с хранителните пирамиди, които децата учат по биология в училище."

Не ги мисли елита, тя автоматизацията върви с пълна сила, така наречения изкуствен интелект също, те много скоро няма да имат нужда от нас. Та и за това кътат капитали, придобивки и позиции. Понеже когато стигнем този критичен момент, а именно технологичния феодализъм, ще сме хора без място.
49
2
 
11
 
! Отговори
Питър преди 2 години
До Анонимен 44

Пише, че тия 37к назначеният милиардер дори не ги поглежда, щото си докарва близо 3 милиарда годишно от машинациите с акциите.
Рядко противен тип, икона на уж "прогресивния" капитализъм... Който директно от дивана на свой приятел (спял у хора, щото бил пред пълен фалит) бил извикан от НАСА и получил 2.5 милиарда за "невероятните" си идеи... Всъщност са го сложили за параван на американската космическа програма и като бонус са му разрешили да плещи каквото му душа иска
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от ударите в главата като малък е така
47
2
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
прав си, но това в което не си прав е, че това е катипализъм - ако искаш да знаеш какво е капитализъм чети Хенри Форд... капитализмът отдавна беше смашкан от същата раса дето и Исус разпна.
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Капитализма еготина система.
Компания когато НИКОГА не е била на печалба прави основателя си богаташ (милиардер)?!
Ето на това му викам аз “Яката работа”.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да отвори офис в БГ и да плаща тия "мизерни" $4600 месечно. Е такива "стиснати" шефове ни трябват, а не като нашите - назначени за шефове ***.
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много противно лице има този мазен тип.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието няма връзка с текста на статията.
В статията пише, че средната заплата е 4600, а заплатата на Мъск - 37 000.
Разликата е само 7 пъти.

Освен това 4-5 000 долара са нормална заплата за САЩ
42
2
 
3
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Ако бачкерите са недоволни то какво ще е качеството на продукта който продава, това не говори добре за тесла
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Получава 40 000 пъти по-голяма заплата, работниците не могат да си позволят нищо, нямат синдикати, следователно при Мъск е комунизъм.
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България съотношението е още по-голямо. Тук шефовете, демвк спекулантите взимат 1000 пъти повече от служителите