Чумата настъпва, още един свинекомплекс е засегнат

БАБХ търси месото по кланици и месопреработвателни предприятия
24 юли 2019 15:28, Анисия Иванова
75

19 са огнищата с открита африканска чума по свинете в домашни стопанства, има три засегнати индустриални ферми. Това каза на пресконференция д-р Александра Митева, експерт от БАБХ.

По думите й открито е ново огнище в свинекомплекс в русенското село Бръшлен, където се отглеждат над 40 хил. свине. Това е вторият голям свинекомплекс след този в Николово. Докато в Николово има 17 000 свине, в Бръшлен са 40 000.

Човешкият фактор е един от основните фактори за разпространение на вируса африканска чума, заяви д-р Любомир Кулински, директор на Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

"Затова ние предприемаме доста мащабни мерки, за да намерим и да изтеглим, ако е останало от това месо, за да спрем разпространението на вируса", добави д-р Кулински. "Проследили сме за последните 35 дни всяко едно движение на свине в с. Бръшлен по пътни листове, по бройки знаем къде са се движили тези свине, знаем на коя дата са заклани и от днешна дата във всички тези 206 кланици ние, както направихме в с. Николово, започваме обратни проверки. Тоест проверката стартира от вчерашния ден и върви стъпка по стъпка назад“, обясни Кулински.

По думите му целта на тези проверки е да се определи броя заболели животни, добитото трупно месо и продукти от него и да се види къде са отишли. "Това, което се намира на територията на кланиците, законодателството дава две направления за действие - или високотермична преработка, която гарантира убиване на вируса африканска чума, или унищожаване в екарисаж", обясни той.

Още по темата
"От днес нататък, стъпка по стъпка назад се върви през кланиците, оттам вероятно ще стигнем до месопреработвателни предприятия, ще идентифицираме продуктите, които са произведени, и поетапно всичко, което е налично, се изследва за високотермична преработка или унищожение", обясни д-р Кулински, цитиран от "Фокус".

От момента, в който заболяването навлезе в Европа през 2013 г., свинете отглеждани в домашни стопанства са най-големият риск за разпространението на болестта, обясниха още от БАБХ.

Друг важен фактор за разпространението на заболяването са кухненски или битови отпадъци, заяви д-р Кулински. "Това са отпадъците от заведенията за обществено хранене, отпадъците, които всички ние като потребители изхвърляме по магистрали, паркинги, бензиностанции“, добави той.

Опасно е, защото бездомни и диви животни често пъти имат достъп особено през нощта до такива места и те са един от факторите за разпространението на болестта по дивите свине, а оттам и по популацията, без значение дали са "заден двор“ или както вече виждаме и промишлени свинеферми, обясни той.

Заради болестта по свинете вчера беше обявено бедствено положение в област Русе, а днес и в област Плевен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 80-те години в България иамше над 4 милиона прасета. Сега бяха 900 хиялди в свинекомплекси и още около 20-30 хиялди по дворовете. Като избият 100-200 хиляди, колко ще останат? При това, както върви няма да избият само толкова, а всички прасета в Бълграия и ще се опитат и двивите да избият, ама няма да успеят Смята се, че в България има 80-100 хиляди диви сви.не.
58
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 4 години
До Бойко+Гешев=ВНЛне, по план са кравите, за луда крава.
57
0
 
3
 
! Отговори
Бойко+Гешев=ВНЛ преди 4 години
Миналата есен избиха хиляди кози и овце , няколко месеца по-късно, за Великден, ядохме 20-годишно агнешко с червен , с пембян печат, от Македония, от Ирландия, от не знам къде... Сега, няколко месеца преди Коледа... И как пък все чума бе .. няма ли др. болести по тея животни? Пак се подмятат някакви уж положителни проби от знайни и незнайни свинекомплекси. Догодина да се готвят птицефермите. Ако човек се разболее от чума, трябва ли да изтрeбим всички контактни нему...? Питам само.
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен57Ако ГЕРБ изколи заразените прасета - викаш защо ги коли - ВИНОВНИ СА.Ако ГЕРБ не изколи прасетата - защо не ги коли тези болни прасета, ще заразят и другите - ПАК СА ВИНОВНИ.Тролска ви работа - при всяко положение все квичите.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтудентХич недей яж.Много евтино ще ти излезе ***.
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ унищожава българското животновъдство в услуга на Schwarz Gruppe, ReWe и Metro cash & carry.
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен47Има си хас комунистическата пропаганда да не каже, че ЦРУ и американците са виновни.За чернобил - пак ЦРУ виновни.За режима на тока - пк ЦРУ.За празните магазини - пак ЦРУ.За нааканите ти *** - пак ЦРУ.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А....а това ли била причината,че бездомни и диви животни се събирали на някои места и си разменяли слюнки без да са ваксинирани срещу туй или някой каращисал бактерии като от ваксина в повече дозировки в смески с предсрочен срок,внесени пък забравени за отчет,а когато решили да ги отчетат се сетили,че що ваксините що смеските били внесени по някакви си направления и ги караштисали що на питомните да си хапват без ваксинации щото бездомните могат още да бъдат питомни за опитомени,дивите заразили.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен46Като не ти харесва - прав ти път към Северна корея.там ще си затворник без общ пазар.дано си щастлив.
50
9
 
0
 
! Отговори
Студент преди 4 години
Ей голям рев падна за свинско че няма да можете да го плюскате и едете, яжте макарони и яйца хем насищат хем излиза по ефтиничко.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49Толкова и си виждал малка селска кочинки!Единственото прасе на бай Петкан е много по-добре обгрижвано от хилядите в свинекомплекси!И няма как свинeте в малките кочинки да са виновни за заразата!Всички огнища бяха регистрирани ив свинекомплекси!
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом свията има чума нема как да се ядеза туй станете вегани.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Викнете другарката Нинова да ви целува свинете и ше се оправят.
46
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСега бай Петкан от село Х ще трябва да унищожи ,животинката,само защото попада в 5километровата карантинна зона!тц, на бай ти Петкан ще му я унищожат, щото я отглежда в уникална мръсотия. Ако я скрие тя сама ще си умре, дори и *** да я целуне.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колорадски бръмбар по картофите се разпространява изключително бързо през 50те години на 20век.Като масово нашествие на вредители е забелязано първо ГДР.И преди в Европа са се появявали бръмбари пренесени с картофи от Америка,но хората са се справили с проблема щото не е бил голям мащаб.Комунистите са смятали ,че ЦРУ са пускали с товарни самолети милиони бръмбари над соц.държавите!Струва ми се ,че са били прави!Сега ,ако не ЦРУ някой заинтересувани конкуренти пускат чумата!
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,така се разпространяват *** ценности - искахте общ пазар с движение на храните и на хора и на *** в посока запад изток.Сега се радвайте на разространение на болести из изтока.Болести и по хора и по животни,защото има *** санитарен контрол.Сега за лечение на хората,ще купувате лекарства от запада,а за "лечение" на животните,направо ще си ги унищожавате...и пак ще купувате от запада.Браво,аборигени - унищожихте си всичко,за да се налапате с *** "ценности"!У,т***паци!
43
0
 
12
 
! Отговори
лошо преди 4 години
Всяка година имаме проблем с поне един сектор в животновъдството. Тенденцията е явна. По Тошково време редовно на границите имаше вани за дезинфекция, като превантивна мярка. Нашите сега какви превантивни мерки взеха? Чиновниците май клатят крака, депутатите само интригантстват, никой работа не върши. Институциите ни работят само по сигнали на гражданите
42
0
 
7
 
! Отговори
шефа преди 4 години
Я да видимЕ сега, на коЙ не му се занимава да търси пазар за живи свинe и търси бързи, лесни пари на ръка от държавата, а, мили дечица???
41
1
 
12
 
! Отговори
точ-ка преди 4 години
Всичко иде от лобистите,изврате-няците
40
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен работата с тая чума е много съмнителна!Колко ти е,някой да пусне зараза в свинекомпекса и да се унищожи цял сектор от животновъдството ни!