Япония ще изхвърли в океана радиоактивна вода от Фукушима?

Предстои правителството да вземе окончателното решение
10 сеп 2019 13:44, Елка Василева
41
Япония ще изхвърли в океана радиоактивна вода от Фукушима?
Снимка: архив, Reuters

"Токио Електрик Пауър" ще трябва да изхвърли радиоактивната вода от разрушената атомна електроцентрала Фукушима в Тихия океан, тъй като капацитетът на компанията за съхраняването й се изчерпва, заяви японският министър на околната среда Йошиаки Харада, цитиран от Ройтерс.

Токио електрик (Тепко) е събрала над 1 милион тона замърсена вода от охладителните тръби, използвани, за да предпазват прътите ядрено гориво от стопяване, след като централата бе повредена от земетресение и цунами през 2011 г.

Компанията оператор на централата твърди, че капацитетът й за съхраняване ще се изчерпи до 2022 г.

"Единствената опция ще бъде да източим водата в морето, където ще се разреди", каза министърът на брифинг в Токио, като уточни, че изразява лично мнение.

На отделен брифинг правителственият говорител Йошихиде Суга също подчерта, че изявлението на Харада е лично мнение. Министърът не уточни за какво количество става дума.

Правителството очаква доклад от експертна комисия, преди да вземе окончателно решение как да се отърве от радиоактивната вода. Тепко не е в позиция да решава как да постъпи и ще следва политиката на правителството, щом то вземе решение, каза говорител на компанията.

Всяка евентуална "зелена светлина", дадена от правителството за изхвърляне на радиоактивната вода в морето, ще разгневи японските съседи като Южна Корея, която миналия месец привика висш дипломат от японското посолство, за да обясни как Токио ще се справи с проблема с радиоактивната вода от Фукушима, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Японската и американската радиация са демократични,а руската-не!
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакам да я бутилират-за сувенири на хелуин! И да-добре,че е в скапана Япания,пълна с камикадзета.Не им пука..
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вода от Фукушима се изпуска редовно,но никой не го признава. От време на време казват,че се е появил теч,ама го спрели.
33
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е "опция"?Какво е "брифинг"?Защо е написан въпросителен знак след твърдение?
32
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"факт е че щом искат да изпускат вече вода означава че още нямат план за кризата с реактора."Реално 2020 година ще могат да отворят 6 реактор който е бил празен НО ВЕЛИКИТЕ ХАМЕРИКАНСКИ ПРОЕКТАНТИ СА НАПРАВИЛИ ВТОРИЧНИТЕ СИСТЕМИ ВКЛЮЧИТЕЛНО ТАЗИ ЗА КОНДИЦИОНИРАНЕ ОБЩИ ЗА ВСИЧКИ РЕАКТОРИ и басейна за съхраняване на отработени ядрени касети???Заради това радиационно заразяване има и в 6 реактор който е бил спрян и празен по това време.
31
10
 
5
 
! Отговори
акад. Попов преди 4 години
пичове, няма значение причините нито в Чернобил, нито в Япония. Факт е, че тези неща са се случвали и продължават да се случват, както в любимата ви Майка Русия, така и в западния свят. искаме ли този риск за страната си?
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
факт е че щом искат да изпускат вече вода означава че още нямат план за кризата с реактора.
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като изядоха рибата, време е и да отровят водата. Иначе били много напредничева нация.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26. Цунамито бе предизвикано откраварите.В Малаазия също,но там бепо инфо,щото забравили да хранятотвъдлоквените безплатно.За Япония няма инфо, къде са згазили лука.Нояпонците разработват технология заземетръсен ефект,взета от руснак.Пред-полагам и за климата.Ние също не е лошо да вложим средства,тъй катоеврейте ни изпържиха това лято.Инаквсеки изхвърля в океана.
27
1
 
20
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До реалист"Аварията във Фукушима беше в следствие на природно явление, не на човешка грешка както в Чернобил. Освен това японците веднага уведомиха целият свят за аварията и взеха всички предпазни мерки, а не криеха от света, като СССР, в продължение на месеци! Така че не правете нелепи сравнения между двете аварии!"РЕАЛНОСТТА е съвсем по-различна. Управляващите реакторите не са имали план действие при авария. Заради НЕАДЕКВАТНИ ПОВТАРЯЩИ СЕ ДЕЙСТВИЯ 3 реактора са СТОПЕНИ и Един е повреден!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
КЗЛитекс преди 4 години
До газетаНапълно е възможно цунами в Дунава :) мислете малко бе хора (ако има с какво)
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аварията във Фукушима беше в следствие на природно явление, не на човешка грешка...Първо си бяха построили централата по американски образец с резервно електрозахранване под земята. Само че в САЩ опасността идва основно от торнадо, а на техния бряг именно от цунами. Второ, апаратурата им, която показва какво става в реактора, работеше грешно. Трето, персоналът твърдеше, че НЕ Е ЗНАЕЛ как се включва системата за резервно охлаждане и това не им е било обяснено.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
догодина ще си имаме истинска годзила...
23
1
 
18
 
! Отговори
odpo преди 4 години
2119г. Ето така беше създадена Годзила!!!
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
HBO да си стяга екипа. Чакаме НОВ СЕРИАЛ!!
21
1
 
33
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Да, само дето те изливат вода в океана от известно време, сега само ни обработват.
20
15
 
6
 
! Отговори
газета преди 4 години
айде сега правете Белене, щото сме много богата държава и ако стане подобен сакътлък ще имаме парите да поддържаме нещата! евтин ток искате, всичко евтино излиза твърде скъпо както виждате, ами Чернобил, той си бълва също радиация, 2015/6 сложиха саркофага който също не е окончателно решение, а вие искате такава бомба в задния ни двор
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ама какъв ви е проблема, нали водата като се изпусне ще се разреди малко?същото е и при ТЕЦ-овете - замърсявали били въздуха, нали като духне вятър се разрежда?е някой хванал раково заболяване, това си е негова грижа...
18
2
 
4
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Учудващо е сами да се тровят! Да не би самураите вече да са свикнали с радиацията, спомнете си Хирошима и Нагасаки ???
17
1
 
22
 
! Отговори
трифазен вибришлайф преди 4 години
Какво значение има от какво е аварията,след ,като пак ще се изхвърля в природата замърсената вода?И, като знаете за това,какво ще стане,по-чисто ли ,какво?Не омаловажавам нито Чернобил,нито Фокушима,но айде да не мерим с двоен аршин,става ли?