Бизнесът алармира: Кризата в индустрията дойде!

Фирмите отчитат спад, искат подкрепа от държавата
74
Бизнесът алармира: Кризата в индустрията дойде!
Снимка: архив, БулФото

Кризата в индустрията дойде, според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е 3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси", обясни Велев пред БНР.

По думите му в редица отрасли като машиностроенето, електротехниката, в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали има спад в продажбите от месеци.

"Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната", добави още Велев.

Според него има два начина на поведение - да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, и да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

На въпрос дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: "Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази".

След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

От МТСП е поискана подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем.

Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места:

"Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки", посочи той. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
50
 
! Отговори
IYI преди 4 години
И какво се получи? Един *** "строи"пътища и асфалтира пътя към бъдещето, а тези които трябва да му ръкопляскат, виждали криза. Неблагодарници! Веднага, под строй да лижите з....ка на асфалтополагача!
6
4
 
35
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Това решение за ф16 отново беше продиктувано от Кремъл нали?
5
2
 
60
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Ами да си изнасят предприятията в Бангладеш. Там няма криза, няма Кодекс на труда, няма платен годишен отпуск, няма такава непосилна за "бизнеса" минимална работна заплата от 560 лв. няма и осигуровки.
4
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо яашия любимец Борисов казва друго?! Истината излезе наяве!
3
8
 
28
 
! Отговори
akud преди 4 години
намалявайте заплатите
2
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Покупката на F16 - пир по време на криза. Типично за ГЕРБ.
1
3
 
48
 
! Отговори
Арменският поп преди 4 години
Не се притеснявайте чеда мои.1. Вода има за всички.2. На спасителната лодка, вече са се качили които трябва/3. За всички останали, вж. т.1