Преговорите с VW не са приключили, има възможности!

Един от преговарящите от наша страна коментира сделката
Обновена: 6 окт 2019 20:01 | 6 окт 2019 19:24,
109
Преговорите с VW не са приключили, има възможности!
Снимка: архив Reuters

Преговорите с Volkswagen за изграждане на автомобилен завод у нас са започнали през ноември 2018 г. и все още не са приключили. Това заяви арх. Любомир Станиславов, който е бил участник в договарянето от българска страна.

"Ние нямаме официално потвърждение или решение на Volkswagen, докато тези две неща факт, все още има шанс. Да, има определени стъпки, които се случват в Турция в тази посока. Над пет пъти Надзорният съвет на автомобилния гигант не одобрява тази сделка, в Турция. Това означава, че има нещо, което ги спира", уточни преговарящият по сделката.

Той беше категоричен, че разговорите с VW ще продължат, защото има и други възможности.

Още по темата

"Ние участвахме в конкурс за завод за изграждане на малки SUV във фаза 1 и големи SUV модели във фаза 2. Той трябваше да бъде разположен в Източна Европа. На финала на конкурса останаха три терена – Кремиковци до София, другите два са в Турция, при това в азиатската част", каза още арх. Станиславов пред bTV.

По думите му е възможно в хода на преговорите заданието на конкурса да се е променило. Архитектът заяви, че според турската преса в страната им ще се правят големи седани, а не SUV модели, както е било по условие.

"Напълно възможно е Volkswagen да е получила предложение, което е било изключително атрактивно и мениджмънтът не е могъл да откаже, да е сменил своята стратегия", допълни участникът в преговорите.

Според арх. Станиславов, българският терен е бил най-добър откъм инфраструктура в Източна Европа. Той допълни, че липсата на достатъчно добре подготвените кадри да е било едно от възможните притеснения на немския автомобилен гигант.

"За да правите автомобилна индустрия се нуждаете от големи терени, инфраструктура и много хора, които да са добре квалифицирани. Автомобилната индустрия може да случва само със съдействието на държавата", посочи той.

Автомобилният експерт заяви, че очаква други продукти на VW да започнат да се произвеждат у нас, а SUV моделите да си продължат да се правят в завода в Чехия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знае ли тоя клъстър ,какво представлява на държавна хранилка ли е?Колко хора работят там и точно каква работа е свършил?Май основната му работа е да се самореклама!
77
0
 
7
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До АрхимандритНяма Търговци разбира се! Търгаши, колко щеш ! Тоя архитект от промишлено строителство фаща ли нещо, щот то не е като да си рисуваш хотелчета, а те би трябвало да са къщички за гости?
76
1
 
14
 
! Отговори
Архимандрит преди 4 години
Няма ли някои по-компетентен от един архитект да преговаря в тази държава? То тук гайки и болтове вече не се правят. Целия тн клъстър е за ръчно пресоване на кабелни накрайници, тапициране или в най-добрия случай някакви периферни компоненти. Възможностите на пазара у нас са смехотворно малки. Нямаме споразумения за безмитна търговия с интересни са ФВ държави извън ЕС. Транспортната инфраструктура е разбита. Няма работна ръка. Точно пък около София едва ли е най-подходящото място за такъв завод.
75
1
 
18
 
! Отговори
Бай Х преди 4 години
Абе хора, VW имат вече регистрирана фирма в Турция. Какъв шанс, какви пет лева.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59Как пък ги изкара 30кандидати и ние на финала!Кандидатите бяха 6 ,България,Турция,Сърбия,Румъния ,рано отпадналите Полша и Унгария!По -късно се присъедини и Саудитска Арабия със също примамлива оферта като турската!Някой смятат,че завода ,ако не е в Турция ще е в С.А..Голяма надпревара няма що ,Ние в групата на губещите!В тази класация ,сребърни и бронзови медали!
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато формация ГЕПИ-груп"движат" нещата в България никой не трябва да си създава илюзии че ще видим тук сериозен инвеститор!
72
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До края на 2022година когато се очаква,да излезат първите коли от завода в Турция,ще ни убеждават и залъгват ,че има шанс завода да е в София!По това се вижда за какви будали ни вземат ГЕРБаджийте!
71
2
 
11
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Сериозно!!! В държава в която начело на изпълнителната власт Премиера е рекитьо и муфтаджия VW няма да дойде!!!
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 68 Да,статията е за коли и аз поменах няколко марки коли ,които никога няма ,да произвеждаме ,а какво можем да произвеждаме е ясно от статистиката на Евростат.ТИКВИ!
69
2
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Ай стига бе, то завода вече е на 15% построен в Турция, а ние още преговаряме. Т'ва стана като във вица: 50% е сигурно, че ще строят тук завод, за сега ние сме навити, остава и немците да се навият.
68
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съседското момче срещу нас завърши висшето си образование и изучи два езика. Много добро и умно момче. Две години се луташе в търсене на работа, като през деня се явяваше на интервюта и конкурси, а през нощта продаваше в павилион. Добра и платена работа не можа да си намери, защото майка му и баща му са обикновени хора и нямат връзки. Един ден го видях с куфарите на стълбището и повече не се върна.Такива като него са 3 милиона българи. Та кой казваш щял да работи в тоя завод?
67
0
 
3
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Тиквата /Бойко каква комисионна изпусна? пп. да не стрелят нощес като педупреждение в чашата с уиски на някой Бойков последник- просител за комисионни?
66
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко каза, че у нас накъдето и да погледнеш са завод до завода, предприятие до предприятие. Защо ни е тогава някакво си заводче и то за някакви си народни коли. Само ще ни разваля гледката.
65
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно! Работата е вързана в кърпа! Ние ще произвеждаме капака на пепелника.
64
1
 
8
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До 64 АнонименСатията е за коли. Ти пишеш за тикви. Та нещо се подсетих за една приказка в която феята превръща за няколоко часа тиквата в каляска, но в полунощ отново си е тиква! пп. на някои от/в Бостана им се привиждат каляски, а самите те вероятно се изживяват като принцове и принцеси на бал, а това са си тикви!
63
0
 
13
 
! Отговори
Бухахахаааа преди 4 години
Още един от калинки от дългата скамейка на БХ....архитект преговаря за автомобили))))
62
0
 
3
 
! Отговори
Чук преди 4 години
Архитект *** г-жа Петрова
61
3
 
14
 
! Отговори
Ага преди 4 години
Балгария може да е европейска даржава но е американска колония. Проблема започва от тук и за европа и за самия балгарски народ.
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2016год.,България е на първо място по производство на тикви!След нас е Испания и Франция!През тази година реколтата ни е 133 000тона тикви!Ето това можем да произвеждаме,а не някакви си VW,Мерцедеси,Фордове!
59
0
 
8
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Герберастиите свалиха мизата на рушвета. Тако отпада, ще останат само свако и мако, което си е няколко мелеона по-малко!