Турция празнува - 96 г. от основаването на републиката

Обявява я в реч Мустафа Кемал Ататюрк
29 окт 2019 15:01, Елка Василева
33
Турция празнува - 96 г. от основаването на републиката
Снимка: Reuters

80-милионна Турция днес чества националния си празник - рождения ден на Републиката. На днешния ден преди 96 години Мустафа Кемал Ататюрк в реч пред депутатите от сформираното на 23 април 1923 г. Велико национално събрание обявява основаването върху пепелищата на Османската империя на новата, обърната към ценностите на запада парламентарна Република Турция, с основен принцип "суверенитетът принадлежи безусловно на народа".

Милиони сгради, площади, улици на Турция са украсени с националните знамена със звездата и полумесеца, огромни постери с лика на Ататюрк са окачени по сградите, балконите, а гражданите се поздравяват за празника със съобщения по телефона.

На този ден турският народ отдава почит и към делото на Ататюрк, посочва БТА.

Тържествата в столицата Анкара започнаха с поклонение и поставяне на венец в мавзолея гробница на Ататюрк от делегация начело с президента Реджеп Тайип Ердоган. В шествието участваха и лидерите на останалите политически партии с изключение на прокюрдската Демократична партия на народите.

"Святи Ататюрк, днес с голямо вълнение отбелязваме 96-годишнината на своята република. На този ден с гордост почитаме Вашата личност и всички герои от войната за независимост, нашите мъченици, и отправяме благодарност към своите ветерани", написа Ердоган във възпоменателната книга, съобщиха медиите.

Послание за празника изпрати и ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун.

"Днес, когато честваме 96-годишнината на своята република като държава, която черпи силата си не само от дълбоко вкоренената си история, но и от легитимността на своята кауза, ние продължаваме борбата си за защита на своя суверенитет и независимост в нови области и в нови форми. Националната борба продължава. Гордеем се, че днес виждаме една Турция, която с всеки изминал ден става по-силна в национален, регионален и глобален мащаб", написа Алтун.

В Истанбул хиляди граждани се стекоха от сутринта на военния парад, в който участваха валията Али Йерликая и кметът на мегаполиса Екрем Имамоглу. По нареждане на Имамоглу градският транспорт на Истанбул днес е безплатен. Безплатен е и интернетът.

Тържествата по случай 29 октомври ще продължат през целия ден.

Неизменна традиция е масовото посещение на мавзолея-гробница на Ататюрк в Анкара от милиони граждани от всички възрасти. По повод 29 октомври мавзолеят ще бъде отворен и през цялата нощ.

Шествия и митинги ще се състоят в различни градове и селища.

Вечерта на азиатския бряг на Истанбул по протежение на няколко километра ще се състои традиционното шествие, организирано от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), към което се очаква да се стекат стотици хиляди граждани.

Светлините на мостовете над Босфора тази вечер ще бъдат осветени в червено - цвета на турското национално знаме.

Особено масови и много разнообразни са проявите, които се организират от общините на основната опозиционна НРП, приемник на заветите на Ататюрк, която на местните избори през тази година спечели контрола над основни общини на Турция начело с мегаполиса Истанбул.

Турският президент обнародва указ, с който вместо досегашният прием в Анкара ще се състои церемония по поднасяне на поздравления за празника, на която са поканени политици, общественици, дипломати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
7
 
! Отговори
YarakIcinTurkiye преди 4 години
Шахинчо, много ти бърка в здравето Мустафа Кемал. Защо така, кара фахише?
21
5
 
5
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Редно е днес - да празнуват година първа от неосултаната.И Еродухания ще го направи наследствен - като в някои бивши алаходупни съветски републики.Вари го... Печи го - то си иска султан
20
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ИРАН КОГА ЩЕ ПРАЗНУВА? ВИЕ НОВИНИ ЗА НОРМАЛНИЯ СВЯТ НЯКОГА ЩЕ ИМАТЕ ЛИ?ДА НАУЧИМ НЕЩО ЗА ВИЕНА, ВЕНЕЦИЯ???ХРАНТУТНИЦИ! 5 А КОЛОНА!
19
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит празник на комшиите и нека не забравят че Ататюрк ги е направил свободна държава.
18
5
 
28
 
! Отговори
Ulu Onder преди 4 години
Спи спокойно, велики водачо. Докато сме живи, републиката и наследство ти няма да загине.
17
17
 
12
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Редно е да се почетат постиженията на Ататюрк в алкохолната подготовка - редовно е изпивал над литър ракия на веднъж и умира от цироза с усложнения.
16
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Помаче...Не, амджъкаазлиййо! Един еврейскки коппеллдак на име мустафа кемал!Но скоро ще превърнем мавзолея му в най-голямата безплатна тоалетна в света! Без да му махнем леша на коппелддака от подземието му!
15
17
 
9
 
! Отговори
Помаче... преди 4 години
пуйката беше я основал един солунски българо-мохамеданин, нали?
14
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Турция не се отърве от вредната идеология на еврейското коппелле мустафа кемал, тази страна винаги ще е слуга на западните империалисти! Слава на Ердоан, че започна да разтърсва тази идеология от основите си, която и без това се подкрепя само едва от една трета от турците.
13
23
 
9
 
! Отговори
YarakIcinTurkiye преди 4 години
Дано на стогодишнината Кюрдистан да обяви независимост!
12
4
 
9
 
! Отговори
ист преди 4 години
Ататюрк се обърна в гроба.
11
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да за съжаление СССР спасяват Турция 1922-ра година. Иначе Турция щеше да е азиатска държава и Гърция щеше да е буфер между нас и варварите. Районите около Константинопол и Смирна са били около 50% гърци преди да станат модерни етническите прочиствания.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дааааа.....Агент Сава от ВОЕННОТО контраразузнаване на ДС си летеше с личния хеликоптер на шефа на РУМНО Добри ДжуровЛютви Местан е агент също на военния отдел на ДСЕ.....Щом ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ на СССР е създала Кемалистка Турция е ясноАма кой е изклал арменците?И защо ДС и РУМНО се дублират при ВОЕННИТЕ?
9
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ататюрк ги вкара в 20-ти век. Ердоган ги върна в 19-ти век. За съжаление ни се падна за сме съседи на тази варварска държава с имперски амбиции. Считаща съседите си за колонии и проявяваща нулево уважение към границите им (Кипър, Гърция, България, Сирия).
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карайте с Ер Доган и няма да стигнете до 100, защото ще стане на халифат.
7
7
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Да си празнуват всичко най хубаво,ДА ЖИВЕЕЕ ВЕЛИКА РУСИЯ ЧЕ България е има на картата,ВЕЛИК Живков спаси държавата,Ердоган да извика Бойко на вечера нали са приятели по емигрансткия въпрос.Могат да вземат и Плювналиев там да хапне нещо,мушмурока.
6
5
 
10
 
! Отговори
Многознайко преди 4 години
Кемал Ататюрк е мразел Османската империяНегови са думите че Османската империя е най-големият враг на турците и те са неината най-голяма жертваКемал Ататюрк е и КОМУНИСТ победил АНТАНТАТА с помоща на СЪВЕТСКАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ на Ленин и Троцкифакт
5
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До БХКне ви разбирам - като какви, защо ще ме унищожават..............
4
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Такъв тип "уважение" е само за страхливи мишоци кат тебе
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1За ко да уважавам тия диви ***?