Жените в Турция на протест: Не искаме да умираме!

Над 300 жени са били убити от мъже от януари насам
Обновена: 25 ное 2019 20:50 | 25 ное 2019 20:35, Веселина Йорданова
9
Жените в Турция на протест: Не искаме да умираме!
Снимка: БТА, архив

Между 302 и 420 са жените, които са били убити от началото на годината до днес в Турция, според различни данни на правозащитни организации и медии.

В над 20 града в цялата страна са планирани публични прояви във връзка с Международния ден за премахване на насилието над жени.

Още по темата
Президентът Реджеп Тайип Ердоган публикува в "Туитър" послание, в което призовава със съвместни усилия физическото и сексуално насилие над жените и дискриминацията да бъдат напълно изличени в страната.

В редица градове, сред които столицата Анкара, Измир, Анталия, се провеждат различни шествия, протестни прояви или публични събирания. Участничките призоваха за прилагане на Истанбулска конвенция и турското законодателство по въпроса и издигнаха плакати с лозунги "Да спрем насилието над жените!" и "Не искаме да умираме!", предаде БНР

В Истанбул областната управа забрани провеждането на митинг на главния пешеходен булевард "Истиклял". Миналата година в града също беше наложена забрана на публичните прояви на тази дата.

Поне 302 жени са били убити от мъже в страната от 1 януари тази година до днес, сочат данните на доклад, публикуван от правозащитния сайт "Бианет". Според Платформата за спиране на насилието над жени броят е 390, а частният телевизионен канал НТВ съобщи, че 420 жени са били убити през 2019 г.

Най-често извършителите са бивши приятели или съпрузи или роднини на жертвите. Много често искане за развод е причина за физически посегателства с фатален изход. Според някои анализи няма ръст на насилието над жени, а е нараснала видимостта на проблема, тъй като по-голям брой жертви на насилие знаят правата си и подават оплаквания.

Дружеството за правата на човека заяви, че разпоредбите на Истанбулската конвенция, която е подписана и ратифицирана от Турция, не се прилагат.

Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, както е официалното ѝ название, е документ на Съвета на Европа. Конвенцията беше открита за подписване от страни-членки на организацията на 11 май 2011 г. в Истанбул и заради това получи това название. Тя влезе в сила на 1 август 2014 г. До момента Конвенцията е подписана от 46 страни и ратифицирана от 34 от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не искате, ама на кьопеците им се коли!Какво да направиш, генетика...
5
5
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Да се оплачат на Аллах.Нас те НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Жените в Турция на протест: Не искаме да умираме!"Ми недейте бе? Кой ви кара? Аааааа, "мирната" религия. Е, не знам, оправяйте се...
3
1
 
4
 
! Отговори
От Трън та на глог преди 4 години
Че е по-висок.
2
3
 
10
 
! Отговори
Екоталибан розов преди 4 години
А бе тия въпреки стамбулската конвенция стреляха на европарада с гумени куршуми.Извода конвенцията дори не струва хартията на която е отпечатань.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма как да е истина, все пак си имат истанбулска конвенция, не вярвам