Ужасът в дома: Всяка трета българка жертва на насилие

Броят на случаите растe, алармира полицейски инспектор
25 ное 2019 09:12, Красимир Ангелов
253

На 25 ноември отбелязваме Световния ден против насилието над жени, а у нас всяка трета жена се оплаква от домашен тормоз. След серия от тежки инциденти, някои от които завършиха със смърт, парламентът прие промени, с които завиши наказанията за физически и психически тормоз в условията на семейна среда.

"Броят на случаите на домашно насилие расте. Това показва, че има върху какво да работим", коментира инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция "Национална полиция" в студиото на "България сутрин".

Според нея засилената работа от страна на неправителствения сектор, който води разяснителни кампании, дава кураж на жените и те се решават да подадат сигнали за домашен тормоз.

Още по темата
"Жените се обръщат към неправителствения сектор, а не към полицията или съда", допълни тя, като отправи призив тези сигнали да се подават и на спешния телефон 112.

И разкри част от статистиката за броя на издадените ограничителни заповеди. По нейни думи за миналата година са издадени 2953, а до този момент те са около 2300, но се очаква да се повиши броят им до края на годината.

"За нас приоритет е да говорим с пострадалата и да разберем какви са нейните намерения и желания, с какво можем да ѝ бъдем полезни. На следващо място предприемаме всичко необходимо, за да установим контакт с извършителя", каза Стоянова в ефира на Bulgaria ON AIR

Инспекторът настоя, че всеки опит за контакт след издаване на ограничителна заповед трябва да бъде сигнализиран, а сигнали могат да се подават не само от жертвите, но и от техните близки и дори съседи.

"Трябват промени. Министерството на правосъдието е предприело тази стъпка. Работим за промяна на законодателството. Очакваме напролет да има нови изменения в тази област", посочи Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
3
 
! Отговори
Инспекторката, преди 4 години
т.е. бабето участвало в предаването,с тая милиционерска униформа и старши лейтенантски пагони е много секси,направо кърти мивки!?!?А ордените и медалите,с които се е накичило говорят,че е пред пенсия,и скоро оркестърът ще свири "Последен валс" на път към 20-те брутни заплатки и пенсийка на тавана,ох на мама,на мама...?!?!Другото са старите претоплени манджи - за насилието и други такива алабализми,сътворени от прости женски мозъци!?!?
188
0
 
5
 
! Отговори
Бойко преди 4 години
Има личности, които си плачат за бой
187
1
 
2
 
! Отговори
До 188 преди 4 години
След всичко преживяно ме учудва Вашата липса на емпатия към другите жертви на насилие и повече усещам неприязън към всички жени. Понеже Вие сте жертва на една жена - нека страдат и всички останали, такава ми се струва Вашата логика. Аз не мисля, че всички мъже са лоши само защото имах "късмета" с един много зъл. И не, не е с мускули и пари. Изглеждаше като най-обикновен човек.
186
2
 
7
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Някой трябва да е формен Езрод ,за да посегне на жена.Не го разбирам.Понякога късно вечер,когато преди да заспя чета книга,поглеждам към съпругата си,която спинка с леко сърдито личице и тогава някъде вътре в мен се разлива топлина и се чувствувам най-щастливият човек.Как заедно минахме през живота.Колко добра и умна дъщеря имаме,как успешно гради кариера като софтуерен инженер.Как мога да посегна на тях ,за да им причиня болка и унижение
185
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС плаща с нашите пари.
184
1
 
6
 
! Отговори
ВТОРИ ОПИТ преди 4 години
КОЙ ПЛАЩА ЗА ТАЯ КАМПАНИЯ
183
3
 
7
 
! Отговори
до 188 преди 4 години
Господине, искрено съжалявам за това което ви се е случило. Жена съм и като преминала през насилие от партньора не ми го побира акъла как като съпруга ще се отнасяш с мил и добър мъж по този начин. Ама хората са го казали - противоположностите се привличат. Обикновено милите и добри хора привличат психопати. В момента съм във връзка, с мъж който никога не ми е повишавал тон какво остава да ми посегне. Пожелавам ви след всичките тези страдания да намерите жената за себе си.
182
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разведох се. Бях удрян и одиран, на което след развода ми каза:Е, кво толкова, не беше силно. Никога не съм й отвръщал. Семейството беше най-голяма ценност за мен, търпях заради детето доста години, но не можах. Псих.тормоз ме накара да се разведа. Никога не съм повишавал тон първи. Мъж съм. Сам съм от 5-6години. Изпитвам ужас от жена все още. Никога няма да мине! Толкова за тия глупости как 1/3 от жените били бити. Не на ИК!
181
1
 
8
 
! Отговори
Ива преди 4 години
Всичко опира до уважението и доверието. Когато ги няма , има бой по кухата лейка , тормоз и простотии. А в момента се възпитават момчета и момичета във взаимно неуважение и недоверие, във агресивност.
180
5
 
5
 
! Отговори
13 преди 4 години
Със или без конвенция за джендърите, България вече е мъртва държава. Инфлацията, корупцията, липсата на закони, замърсяването, фалшивите храни, отровната вода в чешмите и анархията взети заедно, с бързи темпове унищожават средата на живот а с нея и живеещите в Територията. Тази конвенция е +-1% по-зле или по-добре, и да я откажат това няма да спаси Територията. Положението е като на 3 годишното дете, белодробна инфекция от въздуха, алергия към бактерията и смърт, никой лекар не може да го спаси.
179
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само един *** може да бие жена си
178
2
 
10
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Упорито искат да наложат истанбулската *** конвенция! Нещастници *** на властта!
177
9
 
10
 
! Отговори
Мустакат и брадат преди 4 години
Удряй по канчето докато не се научи да слуша. Аман от Преслави, Галени и веганки.
176
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако има мъже жертви на домашно насилие може да се оплачат. Жените са способни на психическо насилие а мъжете на физическо."Не е възможно да има физическо насилие, което да не се отразява на психиката. Мъжете упражняват и двата вида насилие.
175
8
 
7
 
! Отговори
До 180 Той преди 4 години
Не всяка жена може да стъпи на врата на мъжа си. Която не е стъпила на врата му търпи насилие. Не можеш ли да стъпваш на врата на мъжете по-добре изобщо не се занимавай с тях.
174
8
 
29
 
! Отговори
той преди 4 години
Всяка трета жена ...дрън-дрън.Работя със женски колектив.Тридесет жени...всяка една от тях е стъпила на врата на мъжа си.Още сто жени познавам и положението в къщи е същото.Как да повярвам на статията,като от години виждам точно обратното.
173
11
 
8
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Навремето понятието домашно насилие не съществуваше, просто тогава Мъжете бяха мъже ю, а жените - жени. В момента съобразно с това се увеличават *** и маминковците.
172
7
 
18
 
! Отговори
веттръ преди 4 години
Целта е унищожаване на основната градивна клетка на обществото-семейството.Когато това се случи пада морала на обществото и така осакатено,то става лесно манипулируемо.Целта на изродетЕ,които управляват Планетата е пълен контрол над всички хора и за целта също,ще бъдат премахнати физическите пари и ще се забрани отглеждането на храна(растения и животни) от частни лица.За тази цел и животните вече имат права,отвън целофана е много красив,има и панделки,ама вътре е пълен с л*й*а.
171
0
 
2
 
! Отговори
вечно вторият преди 4 години
До кандидат женихТака е със всички младоженци!!
170
7
 
10
 
! Отговори
Така е... преди 4 години
До грешна политика- когато жени ни командват вместо само да изпълняват на мъжете! Боко ще изгори!Само жените могат да провалят всичко винаги и навсякъде! Намерил си е майстора Боко