Може ли отмъщението на Техеран срещу Вашингтон да се насочи към петрола?

5 яну 2020 20:15, Екип на Bloomberg
108
Може ли отмъщението на Техеран срещу Вашингтон да се насочи към петрола?
Снимка: Reuters

Събитията през 2019 г. показаха колко уязвими могат да бъдат доставките на петрол. През изминалата година Иран беше обвинявана за редица нападения срещу петролни танкери, тръбопроводи и нефтопреработвателния комплекси в Близкия изток. 

Големият въпрос сега е дали след убийството на един от най-влиятелните ирански генерали Касем Солеймани сред целите при потенциалния отговор на Техеран срещу Вашингтон може да бъде петролната индустрия, пише Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Към момента няма конкретна причина, поради която да се счита, че отмъщението на Иран ще бъде насочено срещу петрола. Но и най-добре пазените инсталации за производство на петрол станаха обект на различни нападения. Най-големият удар би бил срещу множеството петролни танкери в Ормузкия проток, което би нарушило доставките на петрол. Близо 34 млн. барела суров петрол са преминали през изминалия месец от Саудитска Арабия, Кувейт и Ирак през протока, за да стигнат до крайните си цели в Персийския залив и САЩ, показват изчисления на Bloomberg.

Нападенията през септември срещу нефтопреработвателните комплекси на Saudi Aramco в Саудитска Арабия прекъснаха производство на 5.7 млн. барела петрол дневно. Тогавашните събития послужиха като сигнална лампа за сигурността в петролната индустрия.

Отговорност за тази атака поеха подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Терористичният акт доведе до осезаемо покачване на цените на петрола, но то се задържа за кратко.

Сега ситуацията изглежда по-различно. Цените на петрола се покачват от октомври миналата година и убийството на Солеймани ги изпрати до най-високото ниво от април. Прогнозите за повишено търсене на петрола не са се подобрили, но първата фаза от търговската сделка между Китай и САЩ вдъхва оптимизъм на пазарите. Погледите са насочени и към споразумението между страните членки на ОПЕК.

Саудитска Арабия обещава да съкрати производството си на петрол допълнително с 400 хил. барела на ден. Така страната ще добива петрол със същите нива от март.

Последните данни за петролната индустрия в САЩ показват, че през октомври производството на петрол се е увеличило със 170 хил. барела на ден спрямо предходния месец. Но дневното производство все още е с близо 90 хил. барела по-малко от предварителните очаквания на правителствената агенция в областта на енергетиката на САЩ.

Сегашната ситуация и затегнатият пазар означават, че потенциална атака срещу регионални нефтопреработвателни комплекси би имала по-силен ефект от нападенията през септември. Това е солидна причина петролните пазари да бъдат разтревожени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук пише така-там пише така,а истината е да не захапеш дървото и после пътища бол.
66
1
 
29
 
! Отговори
Шаран БГ преди 4 години
Дядо ми Йордан казваше : " Добрият човек си стои в къщата, гледа си жената и децата, работи си нивите и лозята да си храни челядта. Лошият човек не се хваща у работа, да направи нещо, да посее зърно, че и да го ожъне, овършее и смели... В дома си се завръща понякога - само да преспи и да донесе откраднатото.Него го търси по селсите мегдани и по кръчмите, сред кавгаджиите, побойниците, крадците и убийците !" Какво търсят САЩ по целия свят? Ако бяха добри хора, щяха да са си в къщата, у дома си !!
65
3
 
9
 
! Отговори
К. К. преди 4 години
На тоя от БЛУМБЕРГ ще му кажа - единствено могат да бъдат застрашени рафинериите на Иран! А на Тръмп много ще му хареса вдигане цената на петрола. Тогава американските производители на шистов петрол ще възобновят с голяма радост производството, замразено заради ниските международни цени на петрола...
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всяко действие има противодействие
63
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да има СЛАДКО, ОГРОМНО, ЖЕСТОКО, ТЕЖКО, СМРАЗЯВАЩО, ЗВЕРСКО, АСИРИЙСКО И ДОРИ БИБЛЕЙСКО ОТМЪЩЕНИЕ!
62
9
 
9
 
! Отговори
какво ще стане преди 4 години
ако руснаците гръмнат и генерал Бойко Борисов, мутрата от СИК? Дали ще се повиши цената на каракачанската ***?
61
16
 
4
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
САЩ са в момента най-големия производител на енергия- тъй че не им пука. Иран са под санкции и още по яки ще са - тъй че и те файда нямат много от по високи цени. ЕС са най-големите губещи от по-високи цени, ама са мърди и не смеят да заемат позиция и подкрепят САЩ. Навели са се на Путин и Патока му.:)
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато Света Грета мовия Месия, е още на Земята , никакъв петрол не ни интересува. Тя знае че има вятърни мелници, соларни панели и батерии - меид ин Чайна- крто ще ни спаси. Как ги произвеждат китайците и как мърсят Земята чрез това и дали там ходят с маски, Света Грета ни е казала да не се интересуваме, стига да плащатаме по-високи такси и да им ги купуваме.
59
8
 
11
 
! Отговори
Клаузевиц преди 4 години
До Талигара"Само ние останахме с америка,никой не ги иска тия кравари..."Е, в Близкия изток с Америка са само всички арабски държави, плюс Израел. За НАТО няма да говорим.
58
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да има 3та световна и то ядрена по скоро да се изчисти малко света от ***. Може би го казвам това защото живея в Нова Зеландия на южния остров хехе
57
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Пожелавам ВИ глобална война !!Да се пържите в Ада!!Там гласувайтИ пак за РазБойко.
56
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и персите не са били толкова цивилизовани ако може да се съди по филма 300. Там ги представят като иззроди и глутница ромми търсейки пластмаса и стереопор за вторични
55
8
 
17
 
! Отговори
Талигара преди 4 години
Само ние останахме с америка, никой не ги иска тия кравари, само проблеми с тях. И това което беше америка, вече не е. Не са фактор
54
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По новините гледам, как разнасят един ковчег уж с тялото на ***..........след зарята тела нямаше, както нямаше от 500 + ВагнерОФЦИ в Сирия.Който е видял снимката и видеото от останките от тойотата знае това.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нощта срещу Богоявление небето се отваря, пожелайте си нещичко.
52
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да наричате "перси" тези чершафи........те са толкова перси, колкото поммаците са турци.
51
8
 
7
 
! Отговори
НЕ може преди 4 години
Защото петролът и фурмите са единственият източник на доходи за Иран и без износа на петрол (за Китай, Индия и други) просто ще умрат от глад и народът ще свали аятолаха с камъни.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евреите са лихвари, а в Библията много правилно пише, че лихварството е грях.Но колко праведни сме ние християните и защо сме християни изобщо?Всеки човек има априори усещане за Бог и всяка религия е разказана по различен начин една и съща история.Но защо християни и мюсюлмани приемаме историята разказана от евреите?!
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юдея го боли най-много когато му бръкнеш в джоба и изпитва най-силна ненавист, омраза и отмъстителност. За тях е по добре да ги изтрепят до един от колкото да им вземат парите. Аз съм навит да ги гледам живи и бедни, така ще бъде по развлекателно :))
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невежеството е първопричината на злото. Не е случайно, че властимащите се стараят максимално да ни държат в него.Хляб и зрелище.Само си представете колко повече време ще имате за всичко дори за собствените си мисли, ако забравите за телвизора. Дъжат ни за мозъците.