Отворихте спам - сменете паролите, пуснете антивирусна програма

Поредната атака дойде уж от името на КАТ
8
Отворихте спам - сменете паролите, пуснете антивирусна програма
Снимка: Pixabay

След поредната хакерска атака, Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност” към ГДБОП, предупреди всеки, който е отворил спам мейл, който съдържа прикачен файл, незабавно да сканира компютъра си с антивирусна програма или да преинсталира компютъра, да инсталират лицензирана операционна система, както и лицензиран антивирусен софтуер.

Още по темата
"Съветвам и да променят абсолютно всички пароли, които използват за различни ресурси в интернет пространството", посъветва той, цитиран от "Фокус“.

По-рано от ГДБОП предупредиха за активна СПАМ атака спрямо гражданите. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименуван "Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

В изпратеното съобщение се съдържа код, който предизвиква компютъра да изтегли "троянски кон“.

По думите на Колев вече е установена връзка с германската хостинг компания, чийто сървър е бил използван за осъществяване на спам атаката.

"Влезли сме във връзка с тази компания и сме помолили да се прекрати атаката с тяхно съдействие. Такива спам атаки се провеждат от 2016 година. Работим в тясно взаимодействие с всички доставчици на електронни съобщителни услуги, в това число и българските мейл сървъри така, че да предотвратяваме и ликвидираме тези атаки. За съжаление такива атаки са ежедневие. Те са извън територията на страната и има кратък период, в който работят и спам съобщенията за съжаление пристигат до потребителите, което е риск за тяхната киберсигурност“, допълни той.

Компютърната система, която е заразена с „троянски кон“, има за цел да открадне цялото съдържание от компютъра, а именно пароли за достъп до електронни пощи, социални мрежи и интернет банкиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Хибридна атака преди 4 години
Ако отворите "спам" и вътре има троянски кон, обадете се на 112, пожарната, БАБХ, арменския поп и агенцията за защита на животните.От гдБОБ ще изпратят ударната група да го гони.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е типа на прикачения файл?
4
1
 
4
 
! Отговори
Убре преди 4 години
Превод: дайте си паричките на софтуерните фирми! купувайте програми!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко беше това с нап, а сега и дауните от мвр не могат да защитят сървърите си и някой пращал мейли от тяхно име, защото mvr..bg е техния домейн а не на хакери. Пълна идиотщина в бг, нема такава държава просто
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
mvr.bg е спам сайт за кражба на данни
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я моя кон го вързах и нема лабаво!Да му мисли кой има пари!