Фасовете в пепелника са опасни, отделят никотин

Не съхранявайте фасове в колите си, съветват учени
Обновена: 5 фев 2020 10:04 | 5 фев 2020 10:04,
11
Фасовете в пепелника са опасни, отделят никотин
Снимка: Pixabay

Нови изследвания показват, че дори след като са напълно угасени, фасовете от цигарите продължават да отделят във въздуха 14 процента от никотина, който „произвежда” горяща цигара, пише БНР.

Още по темата

Анализ на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), публикуван в сп. „International Journal of Indoor Environment and Health”, откри, че високи концентрации на никотин и триацетин - пластификатор в цигарените филтри - все още могат да бъдат открити във въздуха в затворени помещения около изгасени фасове дори 5 дни по-късно.

„Бях абсолютно изненадан - заяви специалистът по околна среда Дъстин Поппендик от Националния институт за стандарти и технологии в САЩ (NIST). - Броят на вредните вещества се оказа значителен и пълните с угарки пепелници в автомобили и затворени помещения продължават да са опасни за хората”.

Излъчената във въздуха на затворено помещение никотинова маса от угарка след 5 дни може да бъде сравнима с никотиновата маса, излъчвана чрез издишвания цигарен дим при изпушване на цяла цигара, твърдят авторите на изследването

„Може да си мислите, че след като никога не пушете в колата си, когато возите децата си вие ги защитавате - казва Поппендик. - Но ако пепелникът в горещото купе на автомобила ви е пълен с угарки, които отделят вредни химикали, интоксикацията е налице”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
едно време беше да видиш някой да спре до кофа да изхвърли пепелника от колата. После се научиха всички - цигарите през прозореца - чист пепелник за монети.
7
2
 
6
 
! Отговори
корона преди 4 години
Никотинът трепе вируси. Съхранявайте фасовете, а ако не пушите, купувайте от пушачи :)
6
1
 
5
 
! Отговори
Бивш Пушач преди 4 години
Пушене: 1 мг никотин, 20 пъти на ден. Пасивно пушене: 5 мкг никотин, рядко. Вдишване на парите от фасовете: нанограмове. Напълно безвредно е. Но пък вони гадно.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как ще го отделят тоя никотин, бе? Той е смола, неграмотен списвач. Ако ги запалиш филтрите на 247 градуса само става.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съхранявайте фасове в пепелника. Хвърляйте ги като истински българи през прозореца на колата...
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До CecoЦецо стига вече, пирамидите не са модерни.
2
10
 
2
 
! Отговори
Ceco преди 4 години
Здравейте,искам да ви предоставя възможност да "копаете" Биткойни без да инвестирате нищо,а просто на всеки час "цъкате".Преди 3 месеца ми се стори странно и реших да пробвам,като изкарах и натрупах 168 лв от нищо...и ето сега реших да споделя моят опит,да дам и кажа за това.Давам ви линк,за да започнете https://freebitco.in/?r=34789822
1
2
 
26
 
! Отговори
Никотин преди 4 години
Българина пепелника го ползва за стотинки. Фасовете и *** се хвърлят през прозореца ...