Белите дробове се възстановяват след отказ от пушене

Тялото ни има "резервоар от здрави клетки"
30 яну 2020 12:34, Павел Гълъбов
19
Белите дробове се възстановяват след отказ от пушене
Снимка: Pixabay

Пушачите могат да възстановят белите си дробове с отказ от вредния навик, тъй като здрави клетки заменят увредените от цигарите, сочи ново проучване, цитирано от АФП. Отдавна е известен рискът от развиване на рак на белия дроб за любителите на тютюна, който намалява след спиране на цигарите, пише БНР.

Още по темата

Изследване, публикувано днес от сп. „Нейчър“, разкрива, че ползите от захвърляне на привичката са далеч по-големи – тялото използва „резервоар от здрави клетки“, за да замени увредените след отказ от тютюнопушенето.

Съавторът на проучването Питър Кембъл от базирания във Великобритания институт „Wellcome Sanger“ посочва, че резултатите дават нова надежда за пушачите, които искат да спрат цигарите.

„Хора, които са пушили сериозно в продължение на 30, 40 или повече години, често казват, че е твърде късно да престанат, тъй като вредата вече е нанесена. Вълнуващото в нашето изследване е, че то показва, че никога не е твърде късно“, казва Кембъл в прессъобщение на института.

„Някои хора в проучването ни са изпушили над 15 000 кутии цигари в живота си. Но само след няколко години въздържание много от клетките не показват никакви следи от вредата от тютюна“, допълва той.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Ot преди 2 месеца
Boklucite kak stava.
21
1
 
0
 
! Отговори
Drobowe beli преди 2 месеца
Trudno se wystanowqwat.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-великите учени на 20 век са пушили, а тези от 19ти са било на опиати. Джордж Вашингтон е пушил марихуана (тогава никой не го е смятал за грях) и други работи, а всичките му зъби са били от дърво.
-------

Да де, ама нали не си мислиш, че като пушиш цигари с филтър и фосфорни ивици, ше изобретиш лекарство против рак...
Навремето са пушили, защото още не се е знаела връзката между пушенето и болестите.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само за 3-4 седмици ще изплювате всичката че../рнилка от дробовете, а след 6 месеца си дишате свободно.

Отказването на цигарите е едно от най-правилните решения в живота ми, преди това бях пушил 18 години плътно, от 16-годишен ***.

Лошото е, че мръсният въздух от колите няма как да се махне.
18
15
 
3
 
! Отговори
до Чочо преди 3 месеца
ВСИЧКИ, на които им се налага да вземат правилни решения в трудни и екстремни ситуации, ПУШАТ...
17
8
 
2
 
! Отговори
Очен Еследовател преди 3 месеца
Белите дробове се възстановяват след отказ от пушене ...... но им трябват няколко .... приблизително 100 години за да станат бели и здрави като на непушач.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Чочо

Чочко - човек сам решава за себе си. Някои (всички?) от най-великолепните автори са били тотални алкохолици. Най-великите учени на 20 век са пушили, а тези от 19ти са било на опиати. Джордж Вашингтон е пушил марихуана (тогава никой не го е смятал за грях) и други работи, а всичките му зъби са били от дърво.
Не че нешо, ама не ги разбираш толкова, колкото си мислиш. Не сме с тела, който карат безкрайно или за хиляди години. Да се лиши от всичко забавно за 5 години екстра не стаа
15
11
 
9
 
! Отговори
=== преди 3 месеца
Белите дробове се очистват, но мозъка си остава с повишена чувствителност и един ден на стари години бившите пушачи не понасят много миризми, които на непушил никога човек не правят впечатление. Всичко това е заради наличието на филм от катран в трахеята и белите дробове на пушачите- заради него организма е изгражда по-чувствителна система за защита, която си остава такава и след отказ от пушене.
14
9
 
14
 
! Отговори
Чочо преди 3 месеца
Някои хора определят други като много интелигентни , само ,че когато разбера , че са пушачи това определение за тях моментално отпада и влизат в графата силно безотговорни . Да се стремиш умишлено да увреждаш най-скъпото което имаш - здравето си , не е ли това безумие ? Не е интелигентен този , който е натрупал безброй знания в главата си и ги изстрелва като калашников , а този , който може да вземе най-правилните решения в трудни и екстремни ситуации
13
9
 
16
 
! Отговори
??? преди 3 месеца
Колко години ще трябват за възстановяване като това на белия дроб, но на България от 10 години управление на ГЕРБ?
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Клетките са си същите, въпроса е, че л.йната от белите дробове излизат за около 5 години.
Но подобрение настъпва още след третия месец.
Цялата гадост трябва да се изкашля или обсорбира и изхвърли от отганизма.
На петата година дробчетата стават като нови.
11
10
 
7
 
! Отговори
Доко преди 3 месеца
Възстановяването е половинчато. Част от уврежданията са трайни и необратими. Възстановената тъкан няма качествата на неувредената такава. Също така повечето катран дробовете го изхвърлят с отхрачване, но малка част се капсулира в тях и остава там до края на живота. Никакво делене на клетките не може да промени тези увреждания.
10
3
 
36
 
! Отговори
х преди 3 месеца
отказах ги преди 3-4 месеца, няма такъв кеф и свеж въздух, не че съм пушил кой знае колко - кутия отиваше за 3 дена


препоръчвам ви спрете, и за вас и за другите около вас, и да направите мръсно на тютюневите компании
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Погледни... абе балъци, кво под всяка статия почвате пак ГЕРБ, БСП, комунизъм и демокрация да обсъждате.. Само таксиджии пишат тука, дето само политика им е в устата
8
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Поне 10 години трябва да минат , за да се възстановят белите дробове .
7
8
 
20
 
! Отговори
До реалист 6 преди 3 месеца
Говори се че в началото на комунизма е био зле за 45 години обаче нещата са се развили и в края на комунизма вече сме имали развита икономика, после идва борческия капитализъм и нещата пак се сриват, но си прав няма шанс да се оправим за 45 години капитализъм.
6
15
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
А Български кога ще се възстанови от 45 години комунизъм, дано не трябват 45 години Бойкови усилия, за да заживеем като нормални хора.....
5
6
 
22
 
! Отговори
до 4 преди 3 месеца
Абсолютно си прав, освен в частта за невронните клетки. И мен са ме учили в училище, че невроните не се регенерират, но проучвания в последните години показват, че се възстановяват чрез процес, наречен "неврогенеза", дори и след сериозни мозъчни травми. Възстановяването, обаче, е много дълъг процес.
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Периода за пълна подмяна на клетките е 7 години изключение правят невроните клетки, това ние в България го учим още в училище, а бях ученик отдавна, а някои западни учени го научават сега.
3
3
 
21
 
! Отговори
Фин преди 3 месеца
Това съм го чувал дори преди 30г. Не знам защо е новина.