След Brexit: Гърция си иска антиките от Британския музей

Лондон отказва да върне 2500-годишни мраморни скулптури
19 фев 2020 08:12,
29
След Brexit: Гърция си иска антиките от Британския музей
Снимка: БГНЕС

Дългогодишния спор между Великобритания и Гърция за изнесените от англичаните древногръцки артефакти стана част от преговорите за Брекзит, след като Атина официално постави в Брюксел въпроса да поиска връщането на съкровищата, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Британският музей в Лондон отказа да върне 2500-годишни мраморни скулптури от Партенона, които британският дипломат лорд Елгин изнася от Атина в началото на XIX век, когато Гърция беше под османско турско управление.

Проектопозицията на 27-те страни-членки на ЕС за преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство включва искане за „връщане или реституция на незаконно итнесените културни предмети на страните, откъдето произхождат“, пише "Фокус".

Още по темата

В документа не се пояснява за какви артефакти става дума, но европейски дипломат посочи, че тези редове са добавени по искане на Атина, с подкрепата на Италия.

Министърът на културата на Гърция заяви миналия месец, че страната му иска да разшири кампанията си за завръщането на скулпторите от Партенона от Лондон и очаква да спечели по-голяма подкрепа от Брюксел в светлината на намаляващото британско влияние след Брекзит.

Нямаше незабавен коментар от кабинета на британския премиер Борис Джонсън, който изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 януари, повече от три години след като британците гласуваха на референдум за напускане.

Риториката между Лондон и Брюксел по отношение на условията на бъдещите им отношения се засили този месец преди преговорите, които трябва да започнат в началото на март.

Британският музей казва, че мраморите, които представляват приблизително половината от 160-метров фриз, украсяващ Храма Партенон от V век преди Христа, са придобити от Елгин по законен договор с Османската империя. Гърция казва, че са били откраднати.

Източник от ЕС, който отказа да бъде посочен, тъй като дискусиите за мандата са поверителни, заяви, че позоваването на откраднати артефакти е включено в проекта на документа още през миналата седмица. Източникът заяви, че също има подкрепа от Кипър и Испания и че, поради опасенията на Гърция за мраморите, страните от ЕС са по-загрижени за незаконната търговия с артефакти чрез лондонски аукционни къщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва и България да поиска да и върнат от музеите трамбаните,карущите ,античните махали и цивилизацията от преди 3500 г.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 16Хе хе, "мислителю"!Държавите, окупирани от Третият райх бяха считани за част от неговата територия. Германците взеха много исторически и културни ценности от новите си земи и ги отнесоха в хранилища, намиращи се в родната им етническа територия. Но след войната бяха задължени да ги върнат! За това настояха победителите, сред които беше и Великобритания.Сега англичаните за какво настояват, за двоен аршин ли?
19
0
 
8
 
! Отговори
Да си ги искат! преди 4 години
И да си ги вземат!Много им се услади на англетата - да влачат богатства от цял свят и по този начин те да стават богати!Имат много грехове спрямо много народи, включително и спрямо нашия. Да не ни била възстановявана държавната независимост (през 19-и век), да не сме си получили всички етнически територии (20-и век), столицата ни да бъдела изравнена със земята, та на нейно място англетата да отглеждали картофи (Чърчил), после ни хариза на Сталин (пак този Чърчил)!Кога ще ни платят щетите?!
18
0
 
10
 
! Отговори
Да Коща преди 4 години
Нашите блюдолизци няма ли да подкрепят гърците в справедвата им борба. Най-малкото са ни европартньори.
17
0
 
6
 
! Отговори
Здрасти видях преди 4 години
Да връщат всичко откраднато нагличаните. А като стана дума, как искаме да идват туристи като нашите съкровища винаги са някъде в чужбина изложени. Въобще имаме ли способност да проверим дали ни връщат оригиналите? С какъв акъл въобще изнасяме оригиналите от най-старото обработено злато в света?
16
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами по това време Гърция е била част от Османия. Реално, саксонците са сключили договор с държавата, която по това време ПРИТЕЖАВА тези скъпоценности - османската. Гърция става независима държава по-късно. Преди 19 век никога не е съществувала държава Гърция. Гърците са измислен народ и измислена държава. Това ТРЯБВА да се знае. Прави са англичаните да не си дават богатствата на някакви мошенници.
15
0
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
законен договор с не съществуващата османска империя?това ли е истинския и единствен аргумент на лондон за присвоеното?договор с окупационна османска империя която не може да преставлява или притежава грътско културно наследствотва е голяма лондонска наглост
14
5
 
7
 
! Отговори
Списаревски преди 4 години
А кога Гърция ще ни върне костите на Цар Самуил - Български?
13
2
 
10
 
! Отговори
-|- преди 4 години
... когато Гърция беше под османско турско управление ...'беше' - ?!?!?! Лелееееее, авторката явно е на поне 200 години, след като за нея е 'беше'.
12
12
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 години
Много са си добре тия неща в Британския Музей. Добре че има Бритиш Мюзеум и Лувъра, че тия неща да се съхранят и да могат да се видят от повече хора. Винаги, когато ходя в Лувъра се радвам, че сума ти Египетски, Вавилонски, Гръцки и пр. неща могат да се видят там. Същото важи и за Бритиш Мюзеум. Опазили са ги хората. Иначе, може би нямаше да оцелеят, особено в Египет и Близкия Изток. Подкрепям Британия.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тончо: А нашите защо си траят?----------------------------------------------Защото наглосаксите са им началници. Защото са страхливци и не са им дали думата.
10
3
 
26
 
! Отговори
латифа преди 4 години
Британците са подли мУшеници, крадци и варвари. Трябва да върнат всичко до последното камъче.
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние си искаме евангелието, което тия чърчили са го нарекли Лондонско, но нито Баце, нито Фатмо ще го поставят този въпрос
8
4
 
42
 
! Отговори
язе преди 4 години
както винаги долната бритиш *** от крадци, лъжци и терористи направиха империята от кръв и грабежи по всички континенти изнасяйки антики, злато, сребро и роби. Трябва веднаж за винаги да се осъди това ограбване на народите и да се принудят да върнат заграбеното с лихви, както се връща заграбеното от нацистите!
7
2
 
45
 
! Отговори
бай х преди 4 години
ингилизите ако върнат от кой какво са откраднали ще им бъде празен музея ... особенно от Египет
6
9
 
29
 
! Отговори
А ние кога ? преди 4 години
Българските златни резерви също не са в България . Отдавна са изгодно продадени на еврейте . Някой да е поискал да ни ги връщат ? Няма и да чуете такова нещо . За да не лъснат тайни тиквени съкровища по някои швейцарски банки .
5
1
 
49
 
! Отговори
Тончо преди 4 години
А нашите защо си траят. Трябва да си поискаме Лондонското евангелие. А имат и много артефакти придобити чрез алчни иманяри...
4
31
 
15
 
! Отговори
Сиртаки до зори преди 4 години
Искат си ги от Британския музей защото сигурно вече имат договорка да ги продадат на добра цена на Лувъра в Париж..... а след няколко смени на правителствата като нищо могат да си ги поискат и от там , като обявят сделката за френска измама . И да ги продадат пак. И пак ...Хитреци са гърците . Измислили са демокрацията .... лъгаха Брюксел с фалшиви икономически резултати.... поискаха и им дадоха милиарди помощи , които не смятат да върнат ... та за едни камънаци от Партенона ли ?
3
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са гърците.Но за съжаление няма да стане.
2
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, Османците- Ислямисти са КРАДЯЛИ 500 години от гърците и са продали тия статуи на англичаните... А сега Ислямистите и н.е.г.р.ите искат да ОТКРАДНАТ и гръцките острови в Средиземно море и затуй пращат орди башибозуци през морето, но вместо оръжие ползват ИЗМАМА- представят е за бягащи и скачащи майм.уняци- бежанци, мигранти....