Отлив на български туристи към Милано засега няма

Автобусите към Италия са пълни
25 фев 2020 11:36, Нели Христова
16
Отлив на български туристи към Милано засега няма
Снимки: БГНЕС

Въпреки рязко увеличилия се брой на заразените с коронавирус в Италия и отменените полети на "България Ер“, пътниците от Централната автогара в София към Италия не са намалели, съобщават от БНР.  Автобусите пътуващи от и към Милано са пълни, а според превозвачите паника няма.

Курсовете към Милано не са отменени. Транспортните фирми нямат указание от Министерство на външните работи, но Министерството на транспорта е предупредило шофьорите да правят по-кратки почивки в Италия.

Водачът на автобус, пътуващ за Португалия, който има спирка в Милано, обясни:

"Поддържаме връзка с външно министерство. Ако имаме сигнал, ще прекратим извозването на пътници до Италия. Ще минаваме транзит, но до този момент нямаме инструкции“.

Има ли откази от екскурзии и анулиране на резервации за почивки заради коронавируса в Италия

Свидна Динева, управител на туроператорска фирма, член на Управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти, обясни, че представителите на бранша, както и туристите са притеснени и следят с внимание развитието на ситуацията с разпространението на новия коронавирус:

"Нормално е туристите да са бъдат притеснени. И ние като туроператори, опериращи в Италия, сме притеснени от създалата се ситуация. Няма затворени летища и все още може да се стигне до Милано. Да, наистина, музеите са затворени, част от големите културни прояви, които са били за тази седмица, са отменени. Мисля, че районите, които са засегнати, са изолирани, няма достъп до тях и се надявам да се овладее по-скоро положението“.

Какви са правата на клиентите, които искат да отменят резервация

"Всеки един от нас е подписал договор с клиентите и там има срокове, в които те могат да се откажат без да дължат неустойка. И има клаузи, които казват в кой период каква е неустойката, която, ако по тяхно желание се отказват, без да има форсмажор, защото няма обявен такъв, съответно какви загуби нали ще понесат“, обясни Свидна Динева.

Бизнесдамата посочи, че засега няма отлив от екскурзии, но прогнозира, че разпространението на новия коронавирус в Италия ще се отрази тежко на туристическия бранш:

"Тежко е положението, защото за част от нашите програми, особено самолетните, се планират много отрано, с предплатени самолетни билети или хотели. Така се случват нещата, за да ги има гарантираните пътувания и съответно, ако ги анулираме по наше желание с оглед ситуацията, неустойките  и загубите ща са за нас“.

Динева посъветва туристите, които имат вече платени ваканции в Италия и се колебаят какво да правят, засега да изчакат:

"Ако те твърдо са решили, че представлява голяма опасност за тях, най-добрият вариант е да се откажат – естествено, ще понесат съответна загуба за авансово внесени вноски. Но моят съвет е да се изчака - дотолкова доколкото да се види накъде вървят нещата и ако наистина е толкова критично, то ще се обяви такова положение, в което ще трябва ние туроператорите да анулиране пътуванията и съответно 100 процента да възстанови сумите на туристите“.

Кога може да бъде върната цялата платена сума

За да бъде върната цялата платена сума за туристически пътувания на клиентите при анулиране, е необходимо да има форсмажорни обстоятелства. Това обясни в детайли Даниела Стоева, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти:

"Потребителите на туристически пакети могат да прекратят своя договор за организирано туристическо пътуване преди неговото започване без да дължат каквито и да е неустойки, единствено и само при наличието на така наречените "непреодолими  и извънредни обстоятелства“. Освен това, тези обстоятелства трябва да водят до невъзможност за изпълнение на цялото или значителна част от цялото пътуване.

Какво означава това на практика?

Има изрично условие , а именно невъзможността да се изпълни част от пътуването, тоест да се изпълни част от програмата, да се изпълни превоза до дестинацията… Тъй като само това е основание за отказ от пътуване по член 89 алинея 5 от Закона за туризма. В случая със създадената ситуация с коронавируса, която вече почти месец и половина е в сила, на практика това означава, че към този момент единствено пътуванията от и до  Китай са засегнати по този начин. Тоест  - при пътувания до Китай могат да бъдат отказани и съответно възстановени сумите“, обясни Даниела Стоева.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Голям Тут преди 1 месец
Кръв повръщам , пари не връщам!!!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Безкрайно безотговорни простаци.

Ще се върнат ще пламне епидемия.

Защо да мрем заради шепа кифли и кифльоци решили да се правят на Супер мен
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са крайно прости.
11
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 1 месец
От катастрофи днес в света ще загинат 3500 човека, ритнати от кон ще умрат над 10., от задавяне с пуканки 6 а от корона вирус 3-4 a сега сами преценете от какво да се пазите
10
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Съжелявам всички *** травел ловърки
9
0
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
Пълни глупости! Вчера се върнах, даже не ни провериха.
8
0
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ЧАКАЛИ ИНСТРУКЦИИ ТИ *** ЛИ СИ ДА ВЗЕМЕШ РЕШЕНИЕ. КАПИТАЛИСТ
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А резервацийте за Шриланка и Индия как са? Там коронавирусите имат конкуренция и не виреят.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Италианските власти разбиха туризма. Браво!
5
0
 
9
 
! Отговори
Габровец преди 1 месец
Ще изчакам отлива и отивам на евтино.
4
1
 
18
 
! Отговори
Жмудата преди 1 месец
Повечето хора просто са тъпи като ***. Който в момента отива в Милано, е добре да вземе един пирон и да си го забие в тъпата глава, това е единственото полезно нещо, което може да направи.
3
1
 
13
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
ОТИВАТ КАТО ТИГРИ ЩЕ БЯГАТ КАТО ОВЦИ
2
0
 
12
 
! Отговори
смок преди 1 месец
То отлив няма, щото хората са платили, Ама като се върнат - 14 дена карантина ги чака ... и който оцелее.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ЕСсср вместо да сме по-защитени, ние сме по-уязвими. Всеки си хойка където му кеф и разнася вируса, а отделно и нелегални пъплят от Африка и Азия.