Как ще плащат 40% от заплатите неработещи фирми?

Икономическите мерки на властта нямало да дадат резултат
68
Как ще плащат 40% от заплатите неработещи фирми?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На теория икономическите мерки на правителството са много хубави, но практиката изглежда по друг начин. Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които трябва да се връщат. Бизнесът трябва да вземе допълнително заеми – за какво обаче не е ясно". Това коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, пред bTV.

Още по темата

По думите му с тези мерки, които властта обяви вчера, няма да преборим кризата.

"Към този момент повечето служители в нашия бранш са пуснати в неплатен отпуск. По моя информация от април започва масово освобождаване в сектора“, допълни той.

Според Алибегов мярката 60 на 40 няма да работи за малкия и средния бизнес, защото той е затворен.

"Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите и осигуровките към тях“, каза той.

"Като свърши тази криза, започва икономическата криза. Тук някъде се къса нишката между това, което казваме ние, и това, което ни предлагат от държавата. Ако става дума за два-три месеца, ще отворят 50% от обектите, а другите ще са фалирали. Ако останат тези мерки и не дойде никакъв допълнителен пакет, извън кредитите, три месеца след отварянето ще отпаднат още 25%. Малкият и средният бизнес нямат никакви резерви, никакъв буфер", смята Ричард Алибегов.

Той прогнозира, че през следващите два месеца заведенията най-вероятно ще продължат да са затворени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
8
 
! Отговори
15W40 преди 4 години
На Великият Мислител само дотук ли му стигна мисленето..............до 60/40?
17
8
 
34
 
! Отговори
Дмитрий преди 4 години
В други държави антикризисната мярка предвижда-намаляване заплатите на всички държавни служители до минималната за срока на извънредното положение, вкл. депутати, съдии (които не гледат дела в момента), министри, чиновници. Тук кога ?
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо това е пълна простотия - има си механизми - съкращаваш, борса, като се свърши ако си жив(икономически и физически) ги назначаваш пак. Тия 60% няма д апомогнат на истински нуждаещите се, но съм сигурен че ще се намерят тарикати да се възползват
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да разбирам, че този Ангелов иска да взима заеми без да ги връща. Ама то това са дарения, не заеми, а и на даренията също се дължи данък. Иска понеже не работи фирмата му, наетите от него да получават заплати от държавата за това, че и те не работят. Ами те по-добре да са на борсата. Пак ще получават обезщетение. Същевременно да твърди, че той развивал "частен бизнес". Е това никъде го няма. Той за това е частен бизнес-печалбите са за него, но и загубите.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те не са само тези 40 процента. има и още 22% данъци и осигуровки от брутната заплата, та стават над 62% за работодателя. Няма сметка от тая работа. Освобождава работника по взаимно съгласие, отива на трудовата борса и получава 60% от брутната си заплата, върху която е бил осигуряван. НО - ако го е осигурявал върху мин. раб. заплата, тогава пък е абсолютно невъзможно да му начислява остатъка до 2000 лв, които реално му е плащал на тъмно. Вирусът е велик изобличител на сивата икономика.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чиновник, защо да ги плащаме? За да ги окрадете ти и тиквата ли? Дали сме толкова големи главанаци?
12
1
 
15
 
! Отговори
Веднага ! преди 4 години
Да пали самолета и да отива при Тръмп да си иска милиардите обратно ,че ни трябват ! А като икономист е пълен как го нарече гръцка че не мога да се сетя нещо Барба....
11
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така,мерките които включват 60 към 40% са предвидени за първите три месеца,щом не можете да осигурите тия 40% от плащането на своите служители през тия три месеца,по добре затваряйте и не се занимавате с "бизнес"
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма работеща мярка в икономиката за сега.Ударът ще е като със 100км.в час в бетонна стена без колан.Дано не започнем да се трепем по улиците от глад.Дали ще се вземат мерки зависи от икон.анализатори и съветници в правителството.Поне вижте мерките във Франция,Германия,Италия,Унгария,Чехия.Анализирайте.Бързо.Необходимо е,веднага.
9
14
 
24
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Ясно се вижда, че дребния частник за нищо не става. Една седмица не работят и вече реват държавата да им дава пари. Какъв е тоя вашия "бизнес", бе мишки? Нямали били резерви. Напротив, имат резерви, но се стискат и си мислят, че пак ще прекарат държавата. Годишно укриват укриват данъци и осигуровки за над 5 милиарда лева. Ето им ги резервите. Да си вземат сега от тези пари.
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карантината ще продължи до края на май, а най-вероятно до края на юни или юли зависи от ситуацията в Европа. До тогава неработещият бизнес няма как да плаща и ще уволни по принуда служителите си. Държавата да се готви да плаща до 90% от възнагражденията на съкратените работници.
7
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само лут плаща целите осигуровки! Да храни чиновници и скандинавци???? Аре нема нужда!
6
0
 
9
 
! Отговори
Просто е преди 4 години
Няма плащат.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който може, да вземе 60 те процента, след два три месеца да обяви фалит (което е почти сигурно), и НОИ да гонят Михаля!
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата ще приседне уморен на ковчега на последния българин.Закопа нацията.
3
5
 
41
 
! Отговори
фен на танас преди 4 години
Как стана така, че всички в този сектор са на минимална заплата? Как стана така, че всички в този сектор укриват данъци поне на 50%? Как пък до вчера пълни заведения с надценки от по 500% и нагоре изведнъж са на нула? В добри времена държавата да го духа пък в лоши дайте да живеем като преди. Работата е че не им върши работа този закон защото до сега са давали 600лв официално и 1400 под масата.
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ще го отнесе малкия и средния частен бизнес. Прав е човека как ще осигурят 40% за заплати при условие че поръчките намаляват, хотелиери и ресторантьори са затворили. Ще почнат фалити след месец-два. От цялата криза обаче ще останат незасегнати чиновниците на държавна хранилка. Дори и с малки заплати, те са им подсигурени. За да има справедливост, трябва на всички чиновници да им резнат поне 40% от заплатите. Но това е политика, това е електорат и няма да дръзнат да го направят.
1
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя как смее да се съмнява в плана на Великата Тиква?