Как ще плащат 40% от заплатите неработещи фирми?

Икономическите мерки на властта нямало да дадат резултат
68
Как ще плащат 40% от заплатите неработещи фирми?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"На теория икономическите мерки на правителството са много хубави, но практиката изглежда по друг начин. Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които трябва да се връщат. Бизнесът трябва да вземе допълнително заеми – за какво обаче не е ясно". Това коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, пред bTV.

Още по темата

По думите му с тези мерки, които властта обяви вчера, няма да преборим кризата.

"Към този момент повечето служители в нашия бранш са пуснати в неплатен отпуск. По моя информация от април започва масово освобождаване в сектора“, допълни той.

Според Алибегов мярката 60 на 40 няма да работи за малкия и средния бизнес, защото той е затворен.

"Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите и осигуровките към тях“, каза той.

"Като свърши тази криза, започва икономическата криза. Тук някъде се къса нишката между това, което казваме ние, и това, което ни предлагат от държавата. Ако става дума за два-три месеца, ще отворят 50% от обектите, а другите ще са фалирали. Ако останат тези мерки и не дойде никакъв допълнителен пакет, извън кредитите, три месеца след отварянето ще отпаднат още 25%. Малкият и средният бизнес нямат никакви резерви, никакъв буфер", смята Ричард Алибегов.

Той прогнозира, че през следващите два месеца заведенията най-вероятно ще продължат да са затворени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
13
 
! Отговори
Кика преди 4 години
С тия мерки "ЗАЕМИ" ще затънат още повече... И как ще ги връщат.... С500 лв. заплата.... ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ.. НИЕ НЕ ВЗИМАМЕ ПАРИ КАТО ВАС... ВИЕ ДАРЯВАТЕ ПО 1000 ЛЕВА И ПАК ВИ ОСТАВАТ, А НИЕ С 500 И ЗАЕМИ ДА ПЛАЩАМЕ....... ДА ВИ........ И ПОМОЩА.... ПОЛЗВАЙТЕ Я ВИЕ
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето служители в този бранш ще бъдат уволнени.
36
5
 
7
 
! Отговори
До Дмитрий преди 4 години
Държавата не може да фалира бизнес,поради това ,че не му помага !Банките помагат на бизнеса основно ! Държавата помага чрез юридически облекчения!
35
6
 
9
 
! Отговори
Дмитрий преди 4 години
До 23Когато Държавата фалира бизнеса няма да има кой да плаща данъци, а когато няма с какво да се пълни бюджета ще фалира и Държавата и тя ще престане да плаща на служителите си. Просто-причина-следствие.И тук не се говори да се спрат заплатите на чиновниците и депутатите, а да се редуцират съобразно с извънредната ситуация, а не с предкризистната безметежност и пълни джобове.
34
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля,че всеки ресторантьор и хотилиер може да отдели 40% за заплата,дори и при временно спиране на бизнеса."ГРУПАТА ЦЕРАТИЦИТ ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ЗАЩИТИ И ПОДКРЕПИ СВОИТЕ РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ ПО СВЕТА.НИЕ СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ ВАС И ВИЕ СТЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА НИ ИНВИСТИЦИЯ! ЗАЕДНО ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ И ОТ ТАЗИ КРИЗА'Това ЗАПАДА го написа на портала,когато започна всичко ! Никога повече няма да работя за българин !!!!
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е уловка, а така трябва да е. Не държавата да плаща три месеца заплатите, на някой който твърди, че не може, а той след тези три месеца пак да изгони работника и отново държавата да плаща, но този път, за това че е съкратен.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...и още една уловка - 60 към 40, но при положение, че не уволниш след това служителя 10 месеца!!!
31
1
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
Принципно съм съгласен с теб. Относно колите- ние имаме служебни BMW (немска компания сме) на по няколко месеца. На всеки 2 години ги връщаме и преподписваме за нов модел. На фона на заплатите в компанията и на осигуровките, наем на офис и какви ли не други разходи, автопаркът е 1.5% от всичко. Разбира се, и него ще ограничим, ако се налага. Мисълта ми е, последен модел премиум кола струва 1500-2500лв. месечно на операивен лизинг, което е нищо на фона на всички разходи. Колите не са техни.
30
2
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Пазара трябва да реши кой бизнес да фалира и кой да остане. Нали "бизнеса" все това повтаря - как пазара решавал. Ами нека и сега пазара да решава. За служителите няма проблем. Когато дадена фирма освободи пазарна ниша, идва друга на нейно място и на нея също й трябват служители. И наема освободените от фалиралата фирма. В общи линии, това е принципа.
29
0
 
6
 
! Отговори
Kugelblitz преди 4 години
Ако отидеш на трудовата борса, ти изплащат 60% от средния осигурителен дневен доход за последните 24 календарни месеца, при условие че не си ползвал обезщетение за безработица през последните три години. Ако си ползвал, отиваш на минимална ставка. Поне 100 хиляди от тия 120 хиляди така или иначе ще отидат на минимална ставка. Подобно е положението и в другите отрасли, с изключение може би на едрия промишлен бизнес. Затова там искат различни условия. А профсъюзите са в нокдаун...
28
1
 
16
 
! Отговори
Вихър преди 4 години
Стига сте ни занимавали с тези ***!!!Всеки истински бизнесмен, който има представа как се управлява бизнес си създава буфери поне за три месеца да може да издържи при възникнала криза!!!Тези *** вместо буфери създаваха скъпи автопаркове за да се показват и парадират колко са велики!!!Против съм да им се помага от парите на данъкоплатеца!!!Който оцелее ,оцелее, който не може да фалира, друг ще дойде на негово място!!!Държавата да помага само на хората останали без доходи
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някои казваха,че западните компании изнесли парите на България .Парадоксалното в случая е,че почти всички западни компании работят в момента,докато работниците на българските чорбаджий са масово в отпуск.Не си го измислям това ,за да спамя,а го твърдя на база лични наблюдения.Добре че Европа понавлезе в Бългсрия,че поне по един член на домакинство да работи за такава компания,че ако чакахме на родните работодатели,жална ни майка...
26
6
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До Анонимен 15Точно защото укривате данъци и осигуровки, сега държавата няма как да даде на всички. Ще даде само на тези, които са дали. Като не плащаш данъци и осигуровки, не влизат пари в държавата. А като не влизат пари в държавата, тогава държавата няма откъде да извади пари и да ти даде на тебе, за да ти спасява измисления "бизнес". Затова сега, ще си вземеш пари от данъците и осигуровките, които си укрил и така ще си спасяваш "бизнеса".
25
9
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Истината е, че ще получат само 60% от заплатата в най-добрият случай и при добро стечение на обстоятелствата. Следват гладни бунтове, въоръжени обири, улични банди и който оцелее. Жестоко е, бъдещето з анас, г-да, но още по-жестокое за герберите,з ащото парите и провизиите са у тей;)))
24
5
 
12
 
! Отговори
До 23 преди 4 години
Да,интересно е как всички от частния сектор обвиняваха държавата за ниските си заплати,защото минималната била твърде ниска,а частния бизнес твърде печаливш.Сега внезапно частния бизнес фалира за месец и нямал пари да обезпечи работниците,търсейки помоща на държавата ....Тарикати мръсни чорбаджийски !
23
1
 
1
 
! Отговори
Мхм преди 4 години
Ех да работеше сега КТБ. Да си дръпнем по едно кредитче пък после който ще да го връща. Пък и да ни съдят няма опасност. Ще изкарат накрая чистачката и ксиерката виновните и ни се разминава.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се нарича солидарна отговорност! В тоя случай държавата поема 60% от заплатата,работодателят поема останалите 40% от заплатата при условие,че запази работните места,по тоя начин парите на Държавата ще стигнат за по дълго време! В другия случай ако Държавата поеме 100% от разходите за заплата на закъсалите фирми,тогава масово "работодателите"ще за ревнат за пари,и те ще свършат за един Месец!А тая криза никой не знае колко дълго ще продължи!
21
3
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
Няма такива държави. Единствено в много "проспериращата" Македония има такова предложение. Държавата, както и частния бизнес имат свои работници, на които плащат. Ако "частния бизнес" не може да плаща си е негова работа. Държаеата може и ще плаща на своите работници. И нали само до преди месец в тоя сайт се дуехте колко могъщи бизнеси сте, а колко мизерни заплати взимали работещите за държавата. Е държавата ще си плаща на служителите, защото може. Вие плащаите на работниците си.
20
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ричард,а ти какво предлагаш ? Да се опразни резерва и парите от помощите да се раздадат на ресторантьорите ли? Еми нали всеки иска .На нашата фирма( машимостроене) някои даде ли,след като над година работим на 30%.Идва и момента,че дори и без законодателните мерки вашият бизнес е засегнат пряко от пандемията.А когато криехте данъци и се гушихте,колко от вас помогнаха на бездомен,на дом майка и дете,колко от вас нахраниха просяка? И какъв бизнесмен е този,който фалира за един месец ?
19
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За всички ревящо "ми ако не може тоя бизнес д изкара така, значи е излишен" искам да кажа, че друг няма да дойде. Ще го лапнат 3-4 корпорации, целият вакум и тогава ХЕПТЕН ,ще я окъсаме. Представете си свят, дето ако ви уволнят от една работа, не ви взимат никъде другаде, щото всичко е 3+4 форми, дето си разменят информация за лошимслужотели, като един вид "застраховка".Ем това ще стане.