Около 60-70% от хората ще изкарат COVID-19 на крак

Минава им с лека кашлица, температура и изграждат имунитет
53
Около 60-70% от хората ще изкарат COVID-19  на крак
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 60-70% от хората ще изкарат COVID-19  на крак,  с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Нашите усилия са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

Още по темата
Той обаче не скри, че 10-12 пъти е по-голяма смъртността при него, отколкото при грипа, при който тя е 0,2. При новия вирус леталитетът е между 2 и 3 процента.

Това е струпване на страшно много случаи в кратък период от време. Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял, каза доц. Кунчев по повод настояванията на здравня щаб за скрининг с бързи тестове.

Главният здравен инспектор обясни, че това, което можем да направим е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса.

Важно е да изкараме заболяването леко, важно е да не го предадам на други и ако има нужда от лечение, да се лекуваме, подчерта доц. Ангел Кунчев.

Той изрази надежда, че пощенските клонове в страната са направили графици така, че да не се струпват много възратни хора на едно място в предстоящите дни, когато ще се изплащат пенсиите.  Той посъветва семейства, където родителите са заразени, най-добре е детето да отиде при баба, дядо, близки.

Ако е невъзможно, не е казано, че това дете, ако се зарази, ще изкара заболяването по някакъв тежък начин, каза доц. Кунчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
4
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 4 години
До МихайловСлушай ся, готин, да ти каже батко. Човекът е прав, защото вирусът под формата на капки/пръски е с р-р 5 микрона, а материята на повечето видове маски (ако не говорим за космонавти, спецчасти и т.н.) пропускат частици с р-р ок. 20 микрона. СЕГА СТАНА ЛИ ТИ ЯСНО, ИЛИ ОЩЕ СИ ГОЛЯМ СПЕЦИАЛИСТ???
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Носенет на маска намалява ЗНАЧИТЕЛНО разпространяването на болестта, при кашляне, кихане и дори говорене се разнасят безброй капчици,носещи зараза и оставащи по повърхности. Вижте Хонг-конг, вижте Корея - те още удържат положението, понеже ВСИЧКИ НОСЯТ МАСКИ, а тук ни обясняват, че било ненужно.
26
4
 
9
 
! Отговори
Михайлов преди 4 години
Нямам думи! Болестта се предава по капков път, но нямало нужда от маски?! Какъв е този ***, дето го титулуват голям специалист? Аман от авторитети! Толкова народ си отиде от този вирус!!!! , вирус, забележете, а Мангъров ни съветва да не носим маски. После пък да сме слушали националния щаб! Той не знае какво говори!
25
0
 
1
 
! Отговори
д-р Пецкалов преди 4 години
До Анонимен 14Как няма бе, Киро Гела е този човек?!
24
0
 
14
 
! Отговори
До 22 коментатор преди 4 години
На прилага доста се сещам за поне две причини, искането ти да не умно. Има населени места, в които няма банкомати и ПОС устройства. Те какво да правят с твоята банкова карта? Другото е таксите. При пенсия под 350 лева, всяка такса е кошмар. Такса откриване/закриване на сметка, такса поддръжка на сметка, такса теглене/внасяне пари в брой, такса теглене от банкомат и т.н.
23
2
 
5
 
! Отговори
wtf преди 4 години
Не се изрразих правилно. Само на този щам са осем различни мутации.
22
7
 
15
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Не може да разберат простите ви кратуни, че цялото забавяне е за да се проучи болестта, да се види какви лекарства биха били ефективни и евентуално ваксина след 2 години ако има втора вълна. Бързате да се заразите? - това си руска рулетка, благодаря но аз ако може да съм последен. Като не искате да пазите себе си - пазете поне другите! На егоизмът края се вижда.
21
4
 
6
 
! Отговори
До: Тялото преди 4 години
На това му се вика медицинска тирания!!! Ще имаме, бъди сигурен!!! Да си част от икономическия цикъл след време ще трябва да отговаряш на поне няколко медицински критерия - задължителен преглед за анти-тела, например, или задължителна ваксина или задължителен медицински мониторинг по (тук може въображението ти да поработи) всевъзможни технологични начини и т.н....но да, ще си имаме също така медийна тирания, технологична тирания, държавна тирания, корпоративна и още около 2-3 вида тирания :)))
20
9
 
7
 
! Отговори
Коментатор преди 4 години
А защо част от пенсиите все още се дават на ръка в пощенските клонове? В кой век живеем? Всички пенсии по банкова сметка и дебитна карта. Няма не искам.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТялотоИскаш сам да се заразяваш? Интересно. Ако това би помогнало, добре, зарази се, но въпросът е че риск винаги съществува. Дали имаш достатъчно силен организъм който да издържи? От приказките ти е видно че не знаеш какво е зараза с опасна болест. По - добре почакай хората от които зависи да ти предложат специален препарат който има нужда от опитни мишки. Тогава *** и стани доброволец. От това ще има някаква полза. Но първо провери дали си болен.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Затова са ваксините. Затова чакаме нова ваксина за поредния мутирал вирус. Защо това още се бави и защо никой не говори за това? защо тази тема толкова се игнорира, когато всъщност е най - важната? Решете медицинския проблем хора *** медицинската наука, не хвърляйте само празни думи на вятъра не ни говорете неща които знаем. Нещата могат да се решат стига някой да иска да го направи.
17
3
 
15
 
! Отговори
Тялото преди 4 години
Аз имам въпрос. Германия, Англия и САЩ казаха че тези които са го изкарали и имат антитела доказани с тест ще могат да се движат и работят без ограничения. Ние предвиждаме ли такава система. Сащото ако да - аз съм навит да се заразявам веднага и подозирам че ще има още около 1--2 милиона като мен.
16
7
 
6
 
! Отговори
wtf преди 4 години
Официално вече щамовете са осем. какъв имунитет?
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Той посъветва семейства, където родителите са заразени, най-добре е детето да отиде при баба, дядо, близки.", тоест, детето да зарази бабата и дядото, които почти гарантирано няма да преживеят заболяването? Отличен съвет.
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И освен това, има открити ДВА ТИПА коронавирус в момента, тоест, дори ако имаш имунитет към тип1р пак може да се заразиш с тип2.
13
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да разбера на какво основание се твърди, че се изгражда имунитет, към момента няма нито едно свидетелство за човек, прекарал вируса и при повторно излагане да е имунизиран, тоест, да не се зарази. За сметка на това, има сведения за 14% от преболедувалите в Китай, които са повторно диагностицирани. Тоест, сведенията КЪМ МОМЕНТА говорят, че не се създава имунитет.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, а пък около 12-15% ще останат с увредени бели дробове и реално - инвалиди доживот.
11
4
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Предполагам реално смъртността е малко под 1%. Но и при обикновения грип е под 0.2%, защото също доста хора го карат, без да ходят на лекар и да ги регистрират. Та пак ще са подобни отношенията. Дано средата на май се усети подобрение, но Италия и Испания до есента няма да се възстановят на 100%, там туризма е много важен, но той следващите 5-6 месеца ще липсва напълно...
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се струпват много хора, но в метрото се струпват много хора. Те гонят хора по парковете, а забравиха метрото, забравиха работното място където по 100 човека си кашлят един на друг. Хубава работа ама българска. Иначе благодаря за позитивната статия, а не да ни плашат постоянно. Защото така много повече хора ще си заминат от стрес.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо комуникацията им куца на тия хора. И този ли не разбрал, че бързите тестове са за антитела! Не да откриеш разболял се като тестваш всеки, който кихнал, а за да знаеш колко са го изкарали, какво е разпространението на заразата, къде има огнища и т.н.