Не, 5G мрежата няма да ви зарази с COVID-19

С криза или без - конспирациите не спират
Обновена: 2 апр 2020 16:06 | 2 апр 2020 16:06,
99
Не, 5G мрежата няма да ви зарази с COVID-19
Източник: Pixabay.com

Пандемията с коронавируса и всички последици от нея разтревожи и ще продължава да тревожи много хора. Появиха се какви ли не конспиративни теории, сигурно ще се появят и още. Във времена на комуникационен бум това не е особена изненада, а по-скоро показва все по-голямото значение на качеството на източниците, от които избираме да се информираме.

Норвежците така и не използваха българските влакове, за да ни вземат децата, но конспирациите не спират и научени уроци - явно няма. Има една такава обаче, която можем да отпишем и то аргументирано - няма връзка между 5G и болестта COVID-19, макар че статии по тази тема ще продължат да се появяват дълги години след края на пандемията.

Както много други конспиративни теории, връзката на 5G с болестта COVID-19 се прави или от хора, които не са добре информирани, но искат да намерят връзка между неща, които не са свързани, или от хора, които използват страховете на всички ни, за да привлекат трафик към рекламите, публикувани на набързо сглобени, неизвестни досега сайтове. Независимо от причината, силата на социалните медии само усилва ефекта от всички тези теории.

В случая обаче е важно да се обясни от научна и фактологическа гледна точка защо 5G мрежата не може да влияе върху върлуващия в момента коронавирус (или други вируси). 5G е следващото поколение безжична мрежова технология, наследник на 4G. Подобно на 4G, 3G и 2G, 5G мобилните данни се предават по радиовълни - малка част от пълния електромагнитен спектър (в него влизат още микровълни, видима светлина и рентгенови лъчи).

Радиовълните са нейонизиращи, т.е. те не увреждат ДНК в клетките ни. От "другата" страна - йонизиращото лъчение е вид енергия, отделяна от атомите, която пътува под формата на електромагнитни вълни (гама или рентенови лъчи) или частици (неутрони, бета или алфа). Този вид лъчение може да увреди ДНК и това вече е доказано. Но тъй като радиовълните са с ниска честота, 5G "облъчването" е по-малко дори от това, идващо от ежедневното ползване на микровълнова фурна, което впрочем също е безопасно.

Как точно работят 5G вълните? Прости физически закони - милиметровите вълнови сигнали имат ограничение в разстоянието, което могат да изминат, преди да се разсеят и изчезнат. Затова е необходимо да има изградени гъсти мрежи от базови станции, които си препредават сигналите една на друга. Tова важи с особена сила за 5G  - вместо да има една базова станция, която да осигурява километрично покритие на сигнала, милиметровите вълни на 5G изискват повече станции или микро клетки, разположени по-нагъсто. Ако се сещате, тестовете на нашите местни оператори преди години бяха точно така - "имаме 1 клетка в тези градове". А и към днешна дата работеща 5G мрежа в България няма, но установени случаи с коронавируса COVID-19 - над 400.

Тези конспирации не са от вчера. На всеки няколко години (и всяко ново -G) се възраждат. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и Световната здравна организация минали вече проучвания все още не са установили ясно вредно влияние от нейонизиращото лъчение, което се генерира от смартфони, телевизии и традиционни радио сигнали върху човешкото здраве.

Като оставим настрана очевидните здравни факти, потвърдени от международни институции, мобилните комуникации са едно от основните неща, довели до прогреса на човечеството през последните десетилетия. Дори да не се влезе в конкретика в кои сфери точно, може да се даде само един пример с друга пандемия – испанския грип преди 100 години. Името му идва не от това, че е тръгнал от там (няма достатъчно сигурни данни от къде точно тръгва), а от това, че неутралната в Първата световна война Испания е споделяла информация за болестта. Страни като Германия, Франция, Великобритания и САЩ са цензурирали новините за смъртни случаи. Ако днес нямахме това ниво на мобилни комуникации, едва ли светът щеше да знае какво точно се случва с днешната коронавирус пандемия.

Ето защо колебанията в една страна относно въвеждането на 5G може да я постави в изолация, но не само информационна, а и по отношение плановете за развитие на 5G на Европейския съюз, както и да я изключи от фондовете, предвидени за разгръщането на мрежите от ново поколение. Това няма как да не доведе до загуба на конкурентни предимства на ниво икономика. A в ЕС има хора, които дори мислят още по-напред – евродепутатът Ги Ферхофщад (част от ЕП от 2009 г. и лидер на групата на либералите АЛДЕ от 2009 до 2019 г.) през февруари предложи ЕС да удари сериозно рамо на Nokia и Ericsson. Защо? Защото те са две от трите компании, заедно с Huawei, които работят сериозно в разработката на 5G.

И спете спокойно. 6G чука на вратата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
5
 
2
 
! Отговори
15G преди 4 години
До АнонименАми няма подкрепящи коментари, защото е безмислено да наливаш знания на "сварени мозъци" :)
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поръчкова статия!Гешев да се самосезира.Не става ясно колко по бърз ще е нета.Незабелижимо.Жълтите /най вече/и местни алчни типове ще направят големи пари от ненужен ъпгрейт.Няма да го усетим, но ще ни разбие имунната система.Авторче, това е връзката с короната и всички след нея.Ех..тцъ,тцъ.. защо не съм Гешев.
28
3
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
какв пошла хибридка видите ли не само ,че не била опасна радиацията ,ами даже е полезна за вас,тия ги разправяйте на накакви индианци !Всеки оже сам да си направи проучване относно ДОКАЗАНИТЕ вреди от електро мангнитната радиациая на гмс антените!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До турботоУжас, братле, провери се веднага с генетичен тест.
26
0
 
5
 
! Отговори
тъп преди 4 години
Ама това сигурно ли е? Много съм притеснен! В интернета има вируси също!
25
12
 
3
 
! Отговори
турбото преди 4 години
Аз от две години ползвам 5G. Много сте задръстени!
24
5
 
9
 
! Отговори
Не е така преди 4 години
В Китай има 100 000 5G кули и в Ухан те са особено нагъсто. Дронове и роботи разнасях храна и маски, следяха гражданите, само дето не стреляха по тях. Всички те са снабдени с 5G устройства. Кулите разстроиха РНК структурата на прилепите, което пък предизвика мутации на вируса и го направи преносим към човека.
23
3
 
5
 
! Отговори
25 преди 4 години
3g/4g пътуват надалеко, защото са слаби. И поради това не са толкова опасни. 5g не пътува надалеко, защото е много по-мощно и опастно. Затова ще бъдат на всеки няколко метра в големите градове. Хората ще бъдат опечени - живи.
22
1
 
19
 
! Отговори
Аньо Нименов преди 4 години
Значи, такава обширна статия как 5G-то не е вредно, точно след като депутатите приеха 5G мрежата, изобщо, ама изобщо не ме успокоява. И как спокойно обясняват, че трябвало да се сгъстят антените !!! Някой да е виждал птица да каца на антена за 4G-мрежа ?И не на последно място: Аз точно на САЩ и на СЗО отдавна не вярвам, че те да ми установяват, че нямало влияния...
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама то 3G и 4G по-опасни трябва да са - нали се предават на по-дълги разстояния. Колко от тук пишещите притеснени от технологиите граждани излагат имунитета и здравето си на неминуем риск. Трябва да искате редакциите на електронните медии да приемат писма на хартия, ако искате да участвате във форумите - технологиите, които използвате, са опасни! Не според мен. Самите вие го твърдите.
20
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срещу 5G има подписка подписана от над 120 000 учени, какво е образованието на някой си Мартин Иванов, какви уреди притежава за измерване на микровълни, рентгенови вълни и прочие За фалшиви новини се предвиждат 3 години затвор.
19
1
 
4
 
! Отговори
13 преди 4 години
Те ги изпращат тези сателити за да имат овцете по-бърз интернет. Мъск и Безос дето са двама мръсни глобалисти, много се вълнуват от обикновените хора. Мъск също е много фокусиран върху неуролинк, да направи връзката между изкуственият интелект и човешкията мозък. Не случайно той е един от най-спряганите имена за антихриста заедно с Обама, който също го гласят да се върне на власт след като Тръмп унищожи САЩ с втория си мандат.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен дори 3G е достатъчен. Настроил съм телефона на само 3Г HSPA+ и пак ми зарежда Ютуб клиповете пък и сигналът е по стабилен.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картела на мобилните оператори ли ви платиха за тази статия? То се видя къде първо в Китай въведоха 5g. Ухан.... Погледнете Италия и Испания където също има 5g... Сама по себе си тази технология не заразява, но срива тотално имунитета на всеки човек!При продължително излагане на 4g (с години), се появяват симптоми на безсъние, главоболие, депресия.. Сега си представете какво ще стане при излагане на стотици пъти по силната 5g...
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бе, не, няма.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма конспирация срещу 5G, всичко е наяве. Конспирациите ги пускат, тия които казват, че 5G е безопасно. Тия същите дори не знаят значението на думата конспирация.
14
2
 
9
 
! Отговори
Илюминатор II преди 4 години
За да се изгради такава мрежа в необходима огромна инвестиции. Гъста мрежа от клетки през неколкостотин метра, а това са маса пари. И всичко това единствено за да се осигури комфорт на потребителите на мобилни интернет услуги... Хайде де!
13
1
 
6
 
! Отговори
Аполо преди 4 години
ХахахахахахахахаНаправихте ми деня всички Вие, пишещи и четящи (най-вероятно от интернет през wi-fi)
12
4
 
21
 
! Отговори
даа преди 4 години
Да, тдеята е добра, журналиста със статията да си сложи антена наблизо. И в редакцията на сайта, също може да сложат една. Та да видим колко е безопасно. Честотата май е 36 Ghz. Съгласно едни от изследванията, това бъзика процеса на усвояване на кислорода в кръвта. И не само. Въобще какво да чакаме, някой койтое вложил едни пари и очаква да печели, че ще се съгласи да реализира загуби. Няма как да стане, съгласно днешните западни ценности.
11
5
 
10
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Дейвид Айк пусна преди част видео, каква е връзката с 5G в ютуб канала си.Но не ли интересно, че Мъск, Безос и малки компании трябва да изпратят в орбита 20 000 сателита докрая на годината? Интересно, нали? Много хора вече са наблюдавали starlink. Редица от сателити, които застреляни и летят сравнително ниско, като са ги помислили за нло докато не проверили за какво става на въпрос.И защо така бурно се строи инфраструктура за 5G навсякъде?Дали пък да не очакваме тотален контрол небето? :)