Бързите кредити: Не е възможен мораториум при плащанията им

АОНК прогнозират засилено търсене на заеми заради кризата
7 апр 2020 13:45, Анисия Иванова
71
Бързите кредити: Не е възможен мораториум при плащанията им
Снимка: БГНЕС

Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) счита за правилно решението на ЕБО и БНБ мораториумът върху плащанията по кредити във връзка с COVID-19 да не се отнася за сектора на бързите кредити. Това коментира адвокат Николай Цветанов, председател на АОНК.

Бързите потребителски кредити са изключени от мярката, гласувана от Европейския банков орган (ЕБО) и приета с решение на Българската народна банка (БНБ) на 3 април 2020 г. Указанията на ЕБО и БНБ за промени в графика на плащанията в рамките на извънредното положение се отнасят единствено за търговските банки.

"Повечето заеми, които членовете на АОНК предоставят, са едномесечни. Връщането на един заем дава възможност сумата да бъде отпусната повторно на друг нуждаещ се да получи бърз кредит. В случай на мораториум за бранша, това означава да се отпускат финансови средства безплатно, без ангажимент за навременно връщане и съответно възможност за последващо използване на същата тази сума в полза на друг клиент.

По този начин ще бъде мигновено изтеглен целият капитал на финансовите институции и те няма да могат да извършват дейността си. Заради тази специфика на бързото кредитиране мораториумът не може да бъде приложен към дейността на фирмите за бързи кредити, след първата “вълна“ на отпуснати средства те просто няма да имат достатъчен ресурс да финансират всеки следващ желаещ, отново безплатно и безсрочно“, обясни Цветанов.

От АОНК прогнозират също така засилено търсене на бързи потребителски кредити в периода на икономическата криза. В безпрецедентната кризисна ситуация тегленето на бърз кредит ще бъде един от достъпните финансови инструменти за справяне с неотложни нужди като например битовите сметки всеки месец.

„Асоциацията обединява компании, които се придържат към прозрачни етични и бизнес стандарти, и неведнъж е разяснявала прилагането на добри европейски практики, свързани с кредитиране от небанкови финансови институции. Ние ще продължим да сме на разположение на потребителите в тази трудна за всички ситуация“, каза още Николай Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като ГЕРБ са на власт и уж "мислят" за хората, са допуснали съществуването на подобни фирми за кредити ? ЗАЩО НЕ БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ ?
19
0
 
15
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Много се кефя на м-а-л-о-у-м-н-и-я български народ:Мрънка против бързите кредити, а тегли като изоглавен.Не теглете бе хора, фирмите за бързи кредити сами ще фалират
18
2
 
9
 
! Отговори
Разяснения 1 преди 4 години
Навсякъде в света има компании за бързи кредити.Да лихвите са огромни,достигащи 100-200% годишно (при нас имаме таван и сме по-добре в това отношение).Тези фирми имат лиценз за кредитна инстритуция.Защо дават заеми с тези високи лихви?А запитвате ли се защо хората взимат потребителски заем на 45% ГПР от тях,а не на 7-8% от банката?Отговора е защото банката не им дава.Банката е преценила,че този кандидат кредитополучател не може да върне кредита.Да,но на човека му трябват пари при това веднага...
17
1
 
2
 
! Отговори
Социаликономист преди 4 години
До ВЪПРОСНе може да бъдат забранени, защото бързите кредите решиха един важен социален проблем - рекетьорството от 90-те години. Премахнем ли фирмите за бързо кредитиране, ще възобновим старите практики на уличен, пазарен и квартален бандитизъм. Сега фирмите са под контрол.Да благодарим на Симеон II за това решение. Микрокредитирането щеше да оправи България за 800 дни.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Регулирайте най-сетне обвързаността на депозитите и кредите. Не може за депозит да имаш лихва -1%, а за кредит +6%
15
2
 
11
 
! Отговори
Пирамида преди 4 години
Това понятие бърз кредит е недопустимо! Това е нещо като националната лотария, един ден ще ги вкарат в затвора, но до тогава много хора ще изгорят!
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не искате да връщате кредит - ми не теглете такъв. Не е толкова сложно!И аз не обичам ЧСИ-тата, банките, посредници и затова не тегля кредити. Вие хем сте против тях, хем първо при тях отивате, за да теглите заем за нов модел телефон, старо БМВ, рокля за абитуриетски бал или за море. СПЕСТЯВАЙТЕ, а не теглете кредити.
13
0
 
23
 
! Отговори
До въпрос преди 4 години
Няма разлика между бърз кредит и лихвар и двамата трябва да се преследват от закона!Бързите кредити сто процента имат протекция от Парламента, има лоби!
12
0
 
19
 
! Отговори
stiling преди 4 години
Сега мутрафоните по морето като огладнеят яко, щото няма да има летен сезон. Няма да има приходи от концесии на плажове, капанчета по плажа, момичета на повикване, наркотици, всичко отива у кюреча. Всички мутри ще се прекфалифицират в колектори. Ще има яко дране и бой на длъжниците.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалит за мошениците! Не ни трябват фирми, които да забогатяват на фона на нещастието и липсата на информация у хората!
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никъде ги няма тези бързи кредити с тези големи лихви, дори и банковите кредити в Германия и Белгия са с лихви от порядъка на 1,2 % и то за потребителски кредити!Не знам кой разрешава и кой допуска това!
9
1
 
16
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Защо тогава Полицията и Закона Преследват така наречените Лихвари ?Каква е разликата между Лихвар и Бърз Кредит ?Аз лично не съм бил клиент и на двата Модела за Ограбване . Разликата спред мен е че Лихварите частни лица дават пари с лихва 20% годишно , а Бързите Кредити дават заем с лихва 200% годишно . И в двата случая НЕ СЕ внасят Данъци , Осигуровки и ДДС в Бюджета . Моето мнение е - Фирмите за Бързи Кредите трябва да се Забранят със Закон от Народното Събрание .БНБ няма права .
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, защо теглите бързи кредити? Някой да ви е помолил или задължил.Живейте според възможностите си. Харчете толкова, колкото изкарате!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сума хора изгоряха а държавата нехае и стимулира този престъпен бизнес!Само тук в България е тази идиотия!Тези бързи кредити са на ниво - телефонните измамници!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не мога да разбера как разрешават на очеизвадни мошеници такива фирми да имат, това са мошенгии на квадрат!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тези бързи кредити трябва да бъдат преследвани и съдени, това са престъпници, имам комшия който въпреки че си плащаше навреме някак си го издокараха да плати някакви лихви за нищо си! Понеже той е тих човечец си плати е така за тези ***!
4
0
 
19
 
! Отговори
Лепа Брена преди 4 години
Асоциация за отговорно небанково кредитиране - смях в залата. Преди години така се забавлявахме в училище - заглавия от Работническо дело под снимки от сръбски списания.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ГЕРБ се справят с тези мошеници и с ЧСИ -тата, които са също абсолютни мошеници, ще гласувам винаги за тях!
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само пълни *** взимат бързи кредити от такива фирмички.
1
0
 
18
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
значи 1млнБЪЛГАРИ са на кредити и сега ЧСИ КОЛЕКТОРИТЕ мутри ще ни притесняват бият грабят изнасиват защото мутрта кръв повръща пари не връща а те са като олигарси капиталисти бес емпатии