Въпреки пандемията, 150 сезонни работници от Румъния кацнаха в Англия

Във Великобритания чакат още 6 полета с работници
Обновена: 16 апр 2020 08:45 | 16 апр 2020 08:45,
24
Въпреки пандемията, 150 сезонни работници от Румъния кацнаха в Англия
Снимка: БГНЕС

Въпреки ограниченията и пандемията от коронавируса, Великобритания набира румънски сезонни работници. Работниците са нужни за прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци в страната и ще пристигнат в Англия с чартърни полети и техните услуги са необходими на страната, заради кризата в сектора, пише Guardian.

Първият чартърен полет от Букурещ със 150 работници е вече кацнал в страната. Много от британските ферми не могат да приберат реколтата си в ранната пролет заради карантината.

Още по темата

Според Матю Пъртън от компанията "Air Charter Services" се очаква във Великобритания да пристигнат още шест полета. По думите му работниците, общо около 450 души, ще помогнат на фермите да приберат реколтата си.

По-рано Румъния премахна ограниченията за пътуването на сезонни работници и множество граждани на страната отлетяха за Германия, която също има нужда от тях.

"Всички пътници ще бъдат проверени за висока температура, ще трябва да предоставят здравни картони и ще бъдат снабдени с дезинфектанти и маски при полета", допълни Пъртън.

Британските фермери се нуждаят от чужда работна ръка, след като инициативата "да нахраним нацията" и призивите на Джордж Юстъс, министър на околната среда, за подпомагане на сектора не дадоха резултат.

Фермите имат нужда от близо 90 хил. работници, за да могат да приберат реколтата си, но на призивите на министъра са отвърнали само около 5500 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А дано поне полвината от тях да се завърнат по домовете си
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брексит, а... новичок...
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката ясно се вижда от кой етнос е румънската гражданка.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали затуй натиснаха ЕС за да не идват чужди работници. Да си прибират сами реколтата. Да им се изпоти 3адника за да им дойде акъла в главата.
18
5
 
4
 
! Отговори
турчина преди 4 години
хахохаха,тукашните специалисти тръгнали и на румънците акъл да дават,големи смешници сте.А иначе румънките са супер мацета!
17
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А ДАЛИ СА ДОГОВОРИЛИ ПО-ВИСОКО ЗАПЛАЩАНЕ. СЕГА Е МОМЕНТА ДА СИ ИЗДЕЙСТВАТ ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. ПОДЛАГАТ ЖИВОТА СИ НА РИСК. ДАНО СА ГЪВКАВИ И ДА ПОЛУЧАТ ТОЛКОВА КОЛКОТО ЗАСЛУЖАВА ТРУДЪТ ИМ.
16
3
 
6
 
! Отговори
ломдом преди 4 години
Никой, никого неможе насила да го качи в самолет. Доброволно отиват. По добре на ферма отколкото цял ден махаленско и люпене на семки
15
2
 
7
 
! Отговори
на дъното преди 4 години
ЕС нарочно ни държат на дъното по доходи, за да нямат хората избор и дори при опасност за живота им да ходят да робуват на господарите на Запад. Ако ЕК си изпълняваше контролните задължения над усвояването на фондовете, сега щяхме да сме много по-близо по стандарт с останалите страни нямаше да се налага да им се робува, за да не умре някой от глад.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мигранти не работят ..получават хиляди евро помощи
13
5
 
17
 
! Отговори
ЕС робство преди 4 години
Ако някой се пита защо ни приеха в съюза.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да започнат да работят, мигранти от Източна Европа им вършеха черната работа досега. Е нека да видят какво е без българи, румънци, поляци...
11
4
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Едно време при комунизма учениците и студентите бяха бригадири и прибираха у нас реколтата по полетата...Сега при демокрацията безработните тръгнаха по 0ригади в чужбина.Да живей ес и евроатлантизма.ПП. Има "развити" ес държави, където учениците и студентите са задължени да натрупат стаж (понякога не по специарността, понякога по цяла учебна година) без заплащане.
10
4
 
13
 
! Отговори
It преди 4 години
До анонимен 2Вероятно някои от нашите са се завърнали по лични причини, други от страх пред заразата, а трети защото тази работа не им харесва.Вирусът се разхожда от 2 месеца насам, натам, защото има транспорт ....Като не спряха самолетите и не затвориха границите , сега ще броим заразените и жертвите и ще стоим затворени в къщи..Кой е вивовен? - еми много просто, тези които вземат решенията..
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно как ще спазват дистанция по време на работа като са един до друг?Ама нали са от Източна Европа,за тях правилата не важат,важното е британските фирми да не губят пари!Егати лицемерите!
8
6
 
8
 
! Отговори
Мамалигар преди 4 години
Хората в Румъния са изключително бедни, по селата там е като в България преди 70 години... Цените са много високи, а заплатите смешни. Склонни са на всякаква работа, за да се махнат поне временно от мизерията.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко по реда си! Животът продължава!
6
5
 
21
 
! Отговори
Rule, Britain!!! преди 4 години
Хайде, роби, на тръстиката!
5
3
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Само като видя на снимката какъв ще е бачкатора и направо ми призлява...
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия брити ги мръзииии повече от наште римляни....
3
12
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Виновна е СЗО, защото правителствата вземат решения въз основа на техните данни, а не просто така. Още в началото са имали данни за скриване на истината от Китай, но не взеха мерки. Ако си спомняте, всички се чудехме защо е тази паника, а то - просто светкавично заразяване и починалите са мнооооооого.......