След Великден интересът към имотните сделки се нормализирал

Имотът е най-сигурната инвестиция в криза, убеден е Ангел Панайотов
11 май 2020 14:01, Анисия Иванова
54
След Великден интересът към имотните сделки се нормализирал
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След въвеждането на извънредното положение пазарът на недвижими имоти у нас замръзна. Спря търсенето, предлагането и активността. Всички осъзнахме в един ден, че здравето трябва да стои на първо място за всички. Това каза Ангел Панайотов, управител на агенция за имоти "Комфорт Брокърс", в интервю за кореспондента Мария Кордон, излъчено в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

"Интересът на клиентите към имотите не приключи, но те поискаха да отложат своето решение. Досега не сме имали досег до такъв тип изпитание и затова повечето хора не знаеха как да реагират", каза още той.

Панайотов коментира, че 2 седмици след извънредното положение ситуацията се промени вероятно заради успокоението, че вече се знаеше какви мерки точно да се спазват.

"Това доведе отново до интерес към недвижимите имоти. Хора, които бяха започнали своето търсене, решиха да го довършат и не се уплашиха от пандемията, спазвайки противоепидемичните мерки. След Великден нещата почти се нормализираха, активността стана добра и търсенето започна да среща предлагане", разказа гостът.

Панайотов обясни, че новото строителство е довело до създаването на нови малки квартали във Варна. "Това успя да регулира цените", допълни той.

По думите му в София това не се е случило по този начин. Ето защо ръстът на цените там е доста по-висок. Поради това крайната цена за апартамент с една и съща квадратура във Варна и София може да е много различна.

Ангел Панайотов отбеляза, че предприемачите във Варна са успели по естествен начин да наложат едно пазарно регулиране на цените.

"Те успяха да достигнат до по-евтина земя, където да построят определена сграда в голяма близост до места, където земята е по-скъпа. Тоест, тези парцели успяха да регулират пазара, така че той да няма такъв ръст на цените, какъвто има в София", уточни Панайотов.

Той посочи, че в морската столица има бум на проектирането на производствени бази, цехове, логистични центрове и други.

По думите му инвестицията в недвижим имот е най-сигурният начин човек да защити спестените си средства.

"Това е така, защото един недвижим имот може да изживее всяка криза. Той не е бързоликвиден, но е дълготраен актив. Инвестицията в недвижим имот може да устои през годините", убеден е Панайотов.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
25
 
! Отговори
Гладен Брокер преди 3 години
Ех, мечти, мечти ! Никой норнален нама да купува докато цените не паднат поне наполовина, колкото и платени интервюта да се тиражират.
24
3
 
19
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Тези "реклами" струват пари, а ако Е всичко "хорошо" в продажбата на имоти, то защо ще трябва да се плаща...!?
23
3
 
15
 
! Отговори
шоп преди 3 години
Ще се нормализира. Не "сега", а съвсем скоро. Строителите по инерция бълват кутийки, ама нещо балами за нови кредити не останаха.
22
4
 
38
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Вече не мага да ги гледам тия нахални брокери, не може ли да се правят сделки без тях?Така или иначе, те нищо не правят, освен да срещнат страните и да приберат и от двамата комисионна. Не носят никаква отговорност ако нещо сгафят.
21
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде пак се почна. Луд брокер умора няма :)
20
2
 
28
 
! Отговори
Митьо преди 3 години
Ангел Панайотов да не разправя смешки Ами да се преквалифицира. Кеф ти шлосер, монтажист, какво е това - брокер. Брокери има в Ню Йорк. Това тук са безработни бармани и сервитьори, прекопирали обява за продажба от частно лице и пускащи една а камара обяви за едно и също в имот.бг
19
2
 
28
 
! Отговори
Мита преди 3 години
Ко викат специалистите. Ша са дигат още цените. Да почвам да продавам нивите и аз да инвестираме в апартамент в Младост. Сега са по 1100 евро квадрата. Евтинийка. Ще търся наематели на централна гара ша ги чакам с табелка
18
2
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Ама веднага след Великден или малко по-натам? Тоя балон с 5-600% надценяване е време да влезе в реалните си параметри. На фона на раб. заплати в тая страна е чиста наглост да искаш 1000 Евро за три торби цимент..
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купувайте сега, защото на есен се очаква 13% да поскъпнат, а брокерите анализатори ще вдигнат комисионната на 4.5%. Влагайте докато сте в карантина, а не после да си взимате отпуска и да чакате докато се изповяда сделката.
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздрави от Пловдив, пазара се нормализира на кукуво лято.Гледах един апартамент, миналата година беше 980 евро, падна Януари на 850, и от Април е на супер промоция 450 евро.......... даааа нормализира се точно
15
3
 
38
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Юруш н а имотите. Дружно да инвестираме. После ще събираме по 1000 евро н двустайка наем от безработните наематели. Притеснявам се и аз, навсякъде стърчат кранове и се строи яко, дали ще остане и за мен д купя апартамент. Да тичам ли направо сега. Дали утре няма да е късно?
14
2
 
37
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Невероятно е колко не ви пука,какви новини пускате само и самод а върви потока...Може ли в предната статия да пишете,че ще има с хиляди безработни,а сега,че пазара на имоти се нормализирал.Ей така с най-прости икономически аргументи искам да чуя,как става това?Абе оправете я малко тая журналистическа етика.Пасти ли ще ядете,какво там,оправете се и не се излагайте!!!
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ангелчо и колко сделки направи по време на "нормализираният"пазар?
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анастасия, колко ти платиха да го публикуваш това? Да точно са се нормализирали да знаеш ... гледам как свале с по 300 евро на квадрат и сме още Май. Нали се сещаш че има 280000 безработни, или това го забрави малко леко така нормализирало се било хахахаха
11
3
 
35
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
М да, очаква се голям бум на цените, купувай народе. Преди 2 седмици, когато всичко беше затворено хора тайно обикаляха по строежите и се молеха на строителите с връзки да купят нещо непродадено. В края на годината ще е 2000 евра квадрата. Който изчака ще се прекара. Сега а да се купува.Днес бг, дайте и на мен сега 50 лв за статия ахахаха
10
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе и аз не харесвам брокерите, но честно казано е разумно хората ако са скътали някой лев да го инвестират в имот, отколкото да го държат в буркан или да го дават на алчни банкери срещу 0,5% годишна лихва.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-сигурен начин бил да спести спестени средствата си. Боже. Това точно за баламите българи статия. Златото, изкуството и акциите не съществуват, нали? Ама не може да казвате, че цената за 10 години УЖ не била мръднала, инфлацията всяка година 2, 3% и в същото време да пишете, че било начин да спести спестени средства. Значи ако цената не е мръднала почти за 10 години, то тогава моите спестявания инвестирани в недвижим имот са загубели едно добри проценти покупвателна способност. Кое е накрая?
8
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О да! Интересът ще скочи главоломно, особено след като юни и юли ни чакат нови 100.000 безработни заради липсвашия летен сезон. Като ги добавим към 300.000 в момента, на есен може да се окажат към половин милион. То хубаво ще строиш, имаш капитали строиш, ама като няма кой да купи, каква е идеята не знам.
7
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега като започнат да излизат данните за второто тримесечие в САЩ и Европа ще ги видя какви ще ги приказват :)
6
3
 
11
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Ами ако измре половин България , какво ще правите которите !!