Български, румънски и турски самолети вдигнати заради руски Ту-22

Те са охранявали въздушното пространство на НАТО
21 май 2020 14:12, Елка Василева
192
Български, румънски и турски самолети вдигнати заради руски Ту-22
Снимка: архив, БГНЕС

Български, румънски и турски самолети са съпровождали във вторник четири руски самолета, които прелетели над Черно море близо до въздушното пространство на НАТО.

Това съобщи говорителят на румънското министерство на отбраната Константин Спину пред агенция Аджерпрес.

„Румънските, българските и турските ВВС изпълниха вчера задача на военна полиция, докато четири руски самолета са преминавали близо до въздушното пространство на НАТО – каза той. – Руските сили не са навлезли във въздушното пространство на НАТО, оставайки през цялото време в международно въздушно пространство“.

Говорителят уточни, че руските самолети са навлезли в зоната, в която страните имат право да изискат машините да се идентифицират. Задачата на военна полиция е изпълнена под командването на НАТО.

„Те /командването на НАТО/ в зависимост от траекторията на полета приемат решение какви самолети, изпълняващи задачи на военна полиция, могат да вдигнат във въздуха“, каза говорителят.

По думите му два румънски МиГ-21 съпровождали руските самолети, докато те не напуснали румънската зона на патрулиране, след това руските машини били поети от два български МиГ-29 и накрая са били съпроводени от два турски F-16, предаде ТАСС.

В съобщението на Командването на ВВС на НАТО (AIRCOM) във Facebook се казва, че самолетите на въздушната полиция на НАТО от Румъния, България и Турция са били вдигнати във въздуха поради руска въздушна дейност близо до въздушното пространство на алианса. Първите два самолета на ВВС на Румъния са излетели срещу двата руски бомбардировача Ту-22, съпровождани от два изтребителя Су-27. „НАТО е изпълнена с решимост да защитава /своето/ въздушно пространство и отправи ясен сигнал за своята способност за реагиране – се изтъква в съобщението. – Бойните реактивни самолети денонощно са в готовност за излитане в случай на неясни ситуации близо до нейното въздушно пространство“.

По-рано от пресслужбата на руското министерство на отбраната съобщиха, че два бомбардировача Ту-22М3 на ВКС на Русия са изпълнили на 19 май планов полет над неутрални води в акваторията на Черно море. По данни на министерството в отделни етапи от маршрута самолетите са били съпроводени от изтребители. От руското министерство уточниха, че летците от далечната авиация редовно изпълняват полети над неутрални води в Арктика, Северния Атлантик, Тихия океан, Черно и Балтийско море. „Всички полети на Въздушно-космическите сили на Русия се изпълняват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство“, подчертаха от руското министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
2
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 3 години
цялата авиация...единия ни миг... гориво намерихме.
170
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога станахме съюзници заедно с турците-поробители и мамалигите, срещу братята-руснаци??
169
2
 
4
 
! Отговори
Mopcku_ преди 3 години
Пазиме натовското въздушно пространство от руски самолет ... с руски самолети. Интересно. :)
168
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Село София, спете спокойно. Милосърдие. Честото Рамазан Байрам утре, последният ден от свещеният празник Рамазан Байрам..Шекер Байрам, да почерпи баклава Ахмед Доган... И Източните родопи Крумовград.
167
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колхозната ръжда за нищо не става.
166
6
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
В Либия на 20.05.2020 - за 12 часа - турските дрони са ликвидирали - 6 броя руски ПВО - Панцир - като 1 Панцир е пленен от турците в работещо състояние,В Либия - имаше около 20 броя Панцир,Турците ликвидираха 11 брояХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
165
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не са ги свалили какво чакат да бонбардират софия ли? Ало нато пак ли спите???
164
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ф 16 блок 70 е най-бързия изстребител в Света!
163
7
 
0
 
! Отговори
Д преди 3 години
Нямаме самолети, та е излишен разход да ги вкарват в разходи заради някой самовар!
162
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колхозницит'е огладняха......търсят нещо за крадене опят.
161
2
 
4
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Интересна разновидност от натовски самолети : МИГ-29;МИГ-21;СУ и Ф16 ! Много сме цветни Натовците ха- ха- ха!
160
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що ли не са опитат да свалят руски самолет ?Ще стане война и България ще изчезне от картата с руски ракети .От радияциата хората ще се стопят за минутки .
159
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бомбадировачи отвънка отвътре разузнавачи с апаратура за милиарди !В такива ситуации най добре е да се пленяват самолети в обсега на Нато.Те са си засекли мишените и радарите на Нато .Утре няма да разузнават а ще влезнат до Берлин без да са усетите .Вече знаят дигат се само два самолета от държава !Това им стига да атакуват с педесет самолета внезапно .Тогава и наземните радари ще изпляскат щото ги знаят вече.
158
3
 
8
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Така трябва
157
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че има такива случаи та да се каже че имаме и ние самолет!
156
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦРУКви комплекси те гонят тогава? Значи няма нищо страшно и няма нужда да пълниш гащите!
155
7
 
13
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До Анонимен 58.....Аз не произвеждам нищо.....само коментирам...ОБЕКТИВНО ! Раша още нямат самолети от 5-то пок. НАШИТЕ Ф-16 са със радари /5 поколение / от Ф-35 . СУ-57 са от 10 години....САМО 8-9 ПРОТОТИПА.....нямат свой двигатели ....слагат от СУ 35 външни...който светят на инфрачерв.камери като " КОЛЕДНА ЕЛХА ".......искаха Индия да ив прави електрониката - тя отказа. На един разбил се СУ намериха платки на който пише -" произведено в Тайван " ...купени от магазин за ШИРПОТРЕБА - ЖАЛКИ !
154
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На това му се вика "да разлаеш кучетата" :)
153
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До ohu bohuАлоу, ЗКПЧ-то, я кажи ти за генерал Власов чувал ли си?Ако не си, да ти кажа - преминал е на страната на германците с армията си!Над 1 500 000 руски войници са преминали на тяхна страна. Цели полкове със знамената си!Само че за тези случаи колхозниците не пишат. Български войници това не са го правили!И доколкото ми е известно, друг такъв аналог в света няма. Толкова за Матушката ти!
152
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говориш пълни глупости. Я ПСВ генерал Колев как пра славните руснаци. март 1918 г. Русия КАПИТУЛИРА пред Германия, Австро-Унгария, БЪЛГАРИЯ и Турция. КАПИШЕ.....