Колко важна е образната диагностика за пациентите?

Чрез нея се откриват заболяванията в човешкия организъм
5 юни 2020 22:07, Павел Гълъбов
2

Д-р Марин Пенков от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" коментира за Bulgaria ON AIR, че без образната диагностика лечението на един пациент би се случило много трудно.
Още по темата

"Образната диагностика е една много важна специалност. Много често ние сме първите, които виждаме състоянието на пациента и откриваме истинското му заболяване. Правилното използване е много мощен инструмент, много силно оръжие в навременно лечение", обясни той.

Относно правилното използване на образната диагностика у нас, според д-р Пенков дълго време се е разчитало на това, че ако има добра апаратура, то ще имаме и добра диагностика.

"Тя, апаратурата - една кола не се кара сама. И не се разчиташе на обучението на кадрите по образна диагностика. Бавно във времето това се променя. За последните 10 години навлизат много млади хора", отбеляза гостът за "Денят ON AIR".

Защо е важна образната диагностика?

"Колкото по-рано хванете едно заболяване, толкова по-лесно ще го излекувате. Когато то е много напреднало, особено за онкологичните заболявания, едно е да откриете 2 - милиметров тумор, който се изрязва и повече го няма, или един тумор, който е хванал съседни органи и е дал метастази в цялото тяло. Тогава всъщност човека става нелечим", обясни д-р Пенков.

По думите му ние нямаме култура на профилактичните прегледи и "това ни струва много скъпо". Според него системата за профилактика на рака на гърдата е много добре изградена.

"Проблемът идва от това, че българите не обичат да ходят на профилактика, а когато нещо ги заболи", смята лекарят.

Пенков посочи, че държавата ни се е справила адекватно с овладяването на пандемията от коронавирус и взетите мерки са били видимо навременни.

"Цифрите, които виждаме са доста добри на фона на всички други държави в Европа. А дори повишаването на случаите в България, отнесено към Северна Македония, е значително по-малко", каза д-р Пенков.

Според него носенето на маски трябва да остане задължително, а не препоръчително.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
Desi преди 1 година
Да вземат да си коригират цените, че скоро ще искат по 1000 лв за една обикновена глава с контраст. Да не ми се прави на важен Пенков, че голям рекет правят на пациентите си.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да са видат на образ. Оти не са се видвале никогиш!