До 30 юни 2021 г. ще плащаме по-малко за парно

Крайните потребители да получат всичко надплатено за газ
9

Министерският съвет трябва да реши как ще бъдат върнати 201 млн. лв. на потребителите на синьо гориво. Парите са спестени от предоговаряне от цената на газа, който България получава от "Газпром". Как тези пари ще стигнат до крайните потребители?
Още по темата

"Сумата е договорена след тежки преговори с "Газпром". Оказа се, че реално е надвзето от нас с 250 млн. лв. Сега се оказват 201 млн. лева, което е по-доброто число. Тези пари ще пристигнат по сметките на "Булгаргаз", които са длъжни до стотинки да бъдат изпратени до крайните потребители. Топлофикация е най-големият потребител", коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Той показа процентно за всеки месец как трябва да бъдат връщани парите на гражданите . Експертът отбеляза, че за различните потребители ще бъде различна сума, има няколко сценария. Проф. Тасев даде пример: Ако имате 100 лева сметка и дължите 80 лева, приспадат ви се 20 лева. Средно за следващия период софиянци ще плащат с 15% по-малко.

Енергийният експерт увери в ефира на "България сутрин", че сумите ще бъдат точни и няма да се стигне до злоупотреби.

"Ако нямаше този ефект на промяна на преференциалната цена, трябваше да плащаме 30-40% повече. В парното влиза около 80% от себестойността на газа. Формулата е изцяло в полза на крайния потребител. Цената на парното от месец май е 66,70 лв. - такава цена никога не е имало. Може да се гарантира, че от 1 юли до 30 юни 2021 ще плащаме по-малко", посочи още проф. Тасев.

И прогнозира, че икономиките ще влязат в режим на догонване, след като премине ефектът от коронавируса, а апетитите към газа ще нараснат.

Проф. Тасев каза още, че в осъществяването на проекта АЕЦ "Белене" има известно забавяне. По думите му той става част от "зелената" сделка.

"Една централа, която през нощта няма натоварване, ще може да пусне електролизаторите да произвеждат водород. Това е проект за 100 години нататък - в първите 10-15 г. ще се изплати", обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За цената на газаАко беше останала старата методика, цената на газа сега щеше да е по-ниска. По старата методика, цената на газа беше вързана основно към цената на нефта, а цената на нефта падна много повече от тези 42%. С други думи управляващите сглупиха, че предоговориха цената на газа в този момент. Не случайно Газпром с радост се съгласиха на "по-ниската" цена.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да считаме, че след 30 юни 2021, ще плащаме повече?Дотогава ще се 'стабилизират' цените ли?И какво значи 'стабилизация'?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сумата е договорена след тежки преговори с "Газпром".-------Тежки? ТЕЖКИ? Преговори?!? Отиоха и казаха "пък ЕС ни каза, че ще намалите цената" и Газпром им рече "а, да, вярно, намаляме ви я". ДВА ДЕНА им отне. Това ли са им "тежките преговори"?!? Гербави yтайки!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ходете да си продавате парното в Африка. Там целогодишно има нужда да плащат за парно.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нормално е лятото да плащаме по-малко за отопление. Тия съвсем ни взеха за мезе.
2
0
 
4
 
! Отговори
Кво речи!? преди 3 години
Как така бре, нали ми обещаха увеличение с поне 20-25% , каква е тая наглост .
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха в белите държави плащат ли парно през юни