Даниела Бобева: Вървим към държавен капитализъм

Последиците ще са негативни, смята бившият вицепремиер
15 юни 2020 17:30, Анисия Иванова
74
Даниела Бобева: Вървим към държавен капитализъм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме нашествие на държавата в икономиката и вървим към държавен капитализъм. Затвърждаването на държавата и в банковия сектор за мен е неблагоприятно и отговаря на основната тенденция на одържававяне на икономиката, което ще доведе до негативни последици, заяви проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Доц. Бобева подчерта, че е важно да сме наясно как във валутния механизъм ще поддържаме стабилен валутния курс, както и какъв е подходът на ЕЦБ при надзираване на банковата ни система.

"Консистентно моделът на управление на държавните предприятия е сгрешен", смята бившият вицепремиер, говорейки за наличието на политическа интервенция.

"Увеличаваме сектора на държавните предприятия, а в конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК се подчертава, че там е една от големите слабости на икономиката ни", отбелязва тя.

Бобева се надява участието на ББР в ПИБ да не възроди порочните според нея практики от смяната на предишното ръковдство на ББР.

Компоненти като редуциране на корупцията и подобряване работата на институциите преподавателят във ВУЗФ очерта като важни, но трудно измерими. "Доста от маастрихтстките критерии ще бъде трудно да се изпълнят в кратко време", твърди проф. Бобева.

"Имахме силна серия от три конвергентни доклада в продължение на 6 години. В последните има комплименти за Българска народна банка (БНБ)".

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
3
 
! Отговори
Соц. Икономистка преди 3 години
Личи си, че тази калинка е завършила ВИИ Карл Маркс за социализма и работи с тогава изучавани термини като държавен капитализъм - иначе ракова нещо няма ! Какво е това Държавен капитализъм ????!!!
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавен капитализъм? Това Боко не може да го изговори на един път хахаха, той няма такава сложна мисъл.. акъла му стига само до елементарни лафове и лапкане от изтока.. и мимикрия към запада
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 46за може съжаление България взема пример от Русия, а вие които смучете шпека на Путин за балкански поток сте предатели
47
4
 
1
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
За твое съжаление феодална държава не е България а Русия !
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекалено сложи термини за една туземна държава
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИЯ Е ФЕОДАЛНА ДЪРЖАВА КАТО АЛБАНИЯ ПРИ ЕНВЕР ХОДЖА.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавния капитализъм е прекия път към фалита.
43
1
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Нищо подобно. Не вървим напред а се връщаме, към селски тоталитаризъм, какъвто имаше през соца. Тогава се разпадна, сега пак ще се разпадне. Но милиционерите искат да са милионери без знания, без труд, а това става само с тоталитаризъм. Страната върви надолу, разбира се, но урокът е добър. Прехода свършва припомняйки ни цялата помия на тоталитарния режим. Това ще струва на България 20 години забавяне... поне..
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДържавата ражда държавни монополи, това го знаят и първолацитене го знаят само глупаците, но го използват крадците.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАПРОТИВ, ВЪРВИМ КЪМ ЧАСТЕН КОМУНИЗЪМ.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вървите вие, към държавен фалит. Вижда се краят на тази безобразна мафиотска власт. Да не мислите, че Боко Тиквата ще управлява още дълго диктаторски, като Хитлер? Много е ***, не може. Никой няма да тръгне да се бие за него и да му поддържа властта.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пример за ГЕРБ е Китайската комунистическа партия и нейния държавен капитализъм!Всякакви съмнения, че Борисов е комунист трябва да отпаднат.Ще съществуват фирми и фирмички, които са верни на ГЕРБ и си плащат освен данъците и рекета към държавата.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече не трябва да наричаме Герб дясна партия! Даже мисля че е крайно лява. Същото се отнася и за така наречените патриоти. Не сме имали толкова ляво управление не само в новата история, и бай Тошо не е правил подобна нациолизация!!!
37
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
България на 6 морета . Всеки пенсионер с 5 апартамента .Ромите , само да бачкат . И 100 за едно евро на 1 януариА на 2-ри една автономийка - многоса 111 хил. кв.
36
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Анонимен 35То хубаво, ама ако се съдадат необходимите условия, при които имаме една нормална конкуренция между предприятията, неминуемо ще се стигне до по-висока безработица. Така по-бързо капиталът ще се концентрира в малко на брой по-адаптивни предприятия, а другите ще фалират. Крайният резултат пак ще е монополизация и картелизация в определени сектори, водеща до крах в системата. Но и да се оставят нещата така, както са в момента, пак ще се случи същото, само че по-бавно.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професорката, която може в конкретната си специалност да е добър експерт, ни чете лекции по буквар. Но букварите са за първолаците, а действителността изисква творчество в прилагането на материала от учебниците. Държавата има право да се пребори с произвола на пазара, когато той ражда монополи и т.н. и т.н.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата ще осигурява пазарната икономика и пазарната конкуренция. Частните бизнесмени не желаят да се конкурират и да правят пазарна икономика. Те се обединяват в картели и тероризират населението с високи цени.30 години стигат, времето е друго! Времето е друго.Наивните седесарски мантри от 90-те бяха за народа, докато се окраде всичко държавно.
33
3
 
7
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Държавен капитализъм? Бойко окраде Визията на Корнелия, а как лаеше срещу нея;))) Бойколук, Мутра... кво да прайш. Последователите му пос ела и паланки са абсольтноп същите несретници, бойколуци, немат капацитет, немат брейн, немат идеи, обаче крадат от този, който има и ги представят за свои. А са прости, много прости, прости, но крадливи. За държавният капитализъм, не останаха индианци, всъщност индианци има де, ама те не искат да работат и те веке, квот да е;)))
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Запад капитализмът е държавен и колонизаторски, налаган чрез силата на въоръжените сили на държавата върху колониите.Капитализъм има в Африка, в Южна Америка.Там е истинският капитализъм и истинската пазарна икономика.В Европа и САЩ има държавни субсидии в земеделието, никой не си фалира предприятията и банките, като в банановите държави.
31
2
 
2
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Анонимен 29Нека има, но само ако държавните предприятия, работят на пазарен принцип, и само временно, докато се регулират цените на стоките или услугите. В противен случай тези предприятия може да инкасират загуби, или да изкривят пазара така, че дейността им да доведе до фалити в съответния сектор или сектори.