Даниела Бобева: Вървим към държавен капитализъм

Последиците ще са негативни, смята бившият вицепремиер
15 юни 2020 17:30, Анисия Иванова
74
Даниела Бобева: Вървим към държавен капитализъм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме нашествие на държавата в икономиката и вървим към държавен капитализъм. Затвърждаването на държавата и в банковия сектор за мен е неблагоприятно и отговаря на основната тенденция на одържававяне на икономиката, което ще доведе до негативни последици, заяви проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Доц. Бобева подчерта, че е важно да сме наясно как във валутния механизъм ще поддържаме стабилен валутния курс, както и какъв е подходът на ЕЦБ при надзираване на банковата ни система.

"Консистентно моделът на управление на държавните предприятия е сгрешен", смята бившият вицепремиер, говорейки за наличието на политическа интервенция.

"Увеличаваме сектора на държавните предприятия, а в конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК се подчертава, че там е една от големите слабости на икономиката ни", отбелязва тя.

Бобева се надява участието на ББР в ПИБ да не възроди порочните според нея практики от смяната на предишното ръковдство на ББР.

Компоненти като редуциране на корупцията и подобряване работата на институциите преподавателят във ВУЗФ очерта като важни, но трудно измерими. "Доста от маастрихтстките критерии ще бъде трудно да се изпълнят в кратко време", твърди проф. Бобева.

"Имахме силна серия от три конвергентни доклада в продължение на 6 години. В последните има комплименти за Българска народна банка (БНБ)".

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7Е на вас русофилите от кога престана да ви харесва комунизма ?...от както го прави Борисов ли !?
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тодор Живков е инструктирал Бойко. Дал му е пълен план за действие и му казал: изчакай да се наиграят капиталистите 5-10-15г. после вземаш властта и продължаваш това което започна БКП но вече в реформиран модел пригоден за 21 век.Много внимателно изгледайте последната реч на Тодор Живков! Той в прав текст заяви че неговият екип ще изчака да види какво ще се случи с държавата и после ще се преустройва и нагажда към новата обстановка. Е тази преустройва сега се нарича партия ГЕРБ!
8
3
 
12
 
! Отговори
vlady преди 3 години
ГЕРБ са милиционери, физкултурници, партийни и комсомолски секретари и т.н. номенклатура от по-ниските нива.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз от години ви говоря че Бойко Борисов е комунист. Значи извинявайте, ама си лична охрана и в последствие протеже на Тодор Живков няма как да не си комунист до мозъка на костите.ГЕРБ си е скрита комунистическа партия и по прикритие взеха властта. Най изявените партийни членове там са все стари комунисти или деца на стари комунисти.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В мутроландия няма държава! От къде я изкопаха тая мисирка пак, да не я нарека както ги реди мутрата, че пак ***. На ви с водно слово на върба и дудуци!
5
0
 
9
 
! Отговори
Даниелче! преди 3 години
Лесно е да се правиш на СДСар и да папкаш парите, оставени от Живков!!! И после като свършиха пак запяхте старата песен - дайте да дадем. Но помни - нито ти, нито някой друг ще ми казва кога да затягам колана и кога да го отпускам!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вървим към капитализъм на една групировка, не на държавата
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер, червените ще се радват, нали така е в Китай.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата може да бъде равнопоставен играч в което няма нищо лошо. Всички крайности са изключително вредни. Водят да самозабравяне.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб въвеждат най лошото от комунизма + най лошото от капитализма. може би е време за шут отзад ?