Даниела Бобева: Вървим към държавен капитализъм

Последиците ще са негативни, смята бившият вицепремиер
15 юни 2020 17:30, Анисия Иванова
74
Даниела Бобева: Вървим към държавен капитализъм
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждаме нашествие на държавата в икономиката и вървим към държавен капитализъм. Затвърждаването на държавата и в банковия сектор за мен е неблагоприятно и отговаря на основната тенденция на одържававяне на икономиката, което ще доведе до негативни последици, заяви проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Доц. Бобева подчерта, че е важно да сме наясно как във валутния механизъм ще поддържаме стабилен валутния курс, както и какъв е подходът на ЕЦБ при надзираване на банковата ни система.

"Консистентно моделът на управление на държавните предприятия е сгрешен", смята бившият вицепремиер, говорейки за наличието на политическа интервенция.

"Увеличаваме сектора на държавните предприятия, а в конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК се подчертава, че там е една от големите слабости на икономиката ни", отбелязва тя.

Бобева се надява участието на ББР в ПИБ да не възроди порочните според нея практики от смяната на предишното ръковдство на ББР.

Компоненти като редуциране на корупцията и подобряване работата на институциите преподавателят във ВУЗФ очерта като важни, но трудно измерими. "Доста от маастрихтстките критерии ще бъде трудно да се изпълнят в кратко време", твърди проф. Бобева.

"Имахме силна серия от три конвергентни доклада в продължение на 6 години. В последните има комплименти за Българска народна банка (БНБ)".

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
вървим към присвояване на бизнеси от хората относно държавните бензиностанциизащо не запишат никаква приватизация в следващите 50 години
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека има частно, нека има и държавно. Така държавата ще регулира икономиката. Вземете за пример Япония. Само най-откачените бивши седесари и настоящи костовисти са против намесата на държавата в икономиката.
28
1
 
4
 
! Отговори
Виждащ преди 3 години
Партиен е, защото генералите и агентите от ДС са разпределени Във Всички Партии. Абсолютно. Така си делкат нещата без много да се трепят. Споразумяват се цивилизовано. НА НАШ ГРЪБ.
27
1
 
5
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Пазарът, ако няма нужда от ниско квалифицирана работна ръка, държавата няма как да го задължи да наема такива хора. Ако пък се създадат държавни предприятия, в които такива хора да работят, те ще работят на загуба и в крайна сметка, цената ще бъде платена от останалата част от обществото. Но в крайна сметка, ако естествената норма на безработица, продължи да се увеличава, все трябва да се направи нещо, и то ще бъде насочено към замяна на пазарната система с планова. Нищи друго не върши работа.
26
1
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Откъде я намерихте, тази хухавела?
25
1
 
2
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
С държавен капитализъм е по-ефективно за крадене. Вместо да изнудваш частниците, от държавното е най-лесно. Куче влачи, диря няма.
24
0
 
8
 
! Отговори
Е да де преди 3 години
НЕ Е ДЪРЖАВЕН, А ПАРТИЕН КАПИТАЛИЗЪМ. И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА.
23
2
 
7
 
! Отговори
Човек9 преди 3 години
Държавен капитализъм плюс Париен капитализъм плюс ДС капитализъм води до много вожд , но малко индианец. И последният е напълно одран.
22
6
 
6
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До 42Голяма глупост си написал, защото капитализмът няма как да е либерален. Няма как да има "мързеливи тъмни кресльовци" в условията на капитализъм. Такива умират от глад, без никой да им обърне внимание, защото в САЩ няма социална система. Държавен капитализъм не може да съществува, защото прекомерната намеса на държавата в свободния пазар, води до неговото изкривяване. Какво ще направи държавата, за да няма безработни "мързеливи кресльовци", ще им намери работа? А кой ще им п-ща заплати?
21
1
 
10
 
! Отговори
Прост преди 3 години
При тотален контрол на държавните служби естествено, че се развива държавен капитализъм. Шепа хора управляват основната икономическа активност и прибират печалбата. На кого харесва този модел не е ясно. Шепата печеливши го харесват и развиват. Това е неокомунизъм
20
3
 
5
 
! Отговори
Е б а ч си е Тошо преди 3 години
До Анонимен 9Бойко си е напрво незаконен син на Бай Тоши. Дай да не се залъгваме.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата може да бъде равнопоставен играч в което няма нищо лошо.-----------държавата трябва да бъде като неподкупен немски футболен съдия. не трябва да играе на терена , а да наблюдава отстрани играта и да следи спазват ли се правила и закони .
18
7
 
11
 
! Отговори
42 преди 3 години
Това е бъдещето и вече настояще. Държавният капитализъм не е идеология, а само прагматичен начин за засилване на държавността. Така че не сравнявайте с комунизма, смешно е и нелепо.Проблемът на частния капитализъм се видя в дивашкия период на глобализация отслабва държавността на страните, които поддържат този модел. Красноречив факт са и последните викове на мързеливите тъмни кресльовци от САЩ, които бяха създадени също от частния либерален капитализъм.
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Венесуела също мина на държавен капитализъм , резултата е 250 000 % инфлация. един хляб струва два туристически сака боливари .
16
1
 
2
 
! Отговори
Бай Ганю преди 3 години
До 1 АнонименАми наведи се тогава за един хубав капиталистически шут
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавна сигурност начело със съвета на генералите управлява България вече 70г.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комуниста Борисов може да бъде спрян само от капиталистите от БСП и президента Радев
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП се изчерпа като идея и затова кукловодите създадоха нова лява партия наречена ГЕРБ.В България реални никога не имало истинска дясна партия и реална опозиция. Има само контролирана опозиция и си играят театър.
12
6
 
8
 
! Отговори
ss преди 3 години
По добре държавен отколкото частен капитализъм ! Всички видяхме какво стана 90та година когато даваха куфарчетата с пари да се прави частен бизнес ! Още ги арестуват наред !
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу комунизма, всеки който мисли че комунизма е нещо добро е болен мозък.