4 години след референдума за Brexit – какво се случи?

И днес британците остават разделени по темата
23 юни 2020 17:45, Бойчо Попов
6
4 години след референдума за Brexit – какво се случи?
Bloomberg L.P.

Повечето британци могат много добре да си спомнят датата 23 юни 2016: това беше денят, в който гласуваха за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Резултатът изненада мнозина по това време: с 51,9 процента едно тясно мнозинство се изказа в подкрепа на Brexit.

Оттогава изминаха четири години. Къде е Великобритания днес? Най-важните въпроси и отговори по темата:

Кога ще се осъществи окончателно Brexit?

Де факто напускането на ЕС вече се случи в полунощ на 31 януари. Но все още не забелязваме това: тъй като преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания се проточиха, беше договорен преходен период.

Всички предишни споразумения следва да продължат да се прилагат до края на 2020 г. Какво ще се случи след това е несигурно. ЕС и Великобритания все още не са в състояние да се споразумеят как да процедират помежду си в бъдеще.

Основният спор е дали и до каква степен Обединеното кралство трябва да продължи да спазва правилата на ЕС относно държавната помощ, правата на работниците и темите за околната среда, каква роля ще играе Европейският съд (ЕСС) в отношенията в бъдеще и какъв достъп ще имат рибарите от ЕС до британските води.

Какво се случва, ако не се стигне до споразумение?

Ако преговарящите страни не успеят да постигнат споразумение до края на 2020 г., Великобритания ще се превърне в т. нар. трета страна за ЕС - което много туристи ще забележат още на границата, когато бъдат проверени по-внимателно и може да им е необходима виза за влизане.

След това икономиката ще се ръководи по правилата на Световната търговска организация (СТО) от 1 януари и ще бъдат въведени мита и по-строги регулации. Тези мерки вероятно ще засегнат Обединеното кралство по-силно, но и ЕС.

Северна Ирландия имаше специална роля в процеса на Brexit. Какъв е статусът?

Преди излизането от съюза ЕС и Великобритания бяха подписали споразумение за напускане и декларация за намерение (ето защо „Brexit без сделка”, за който се опасяваха мнозина през миналата година, вече не може да се осъществи, строго погледнато). Съдържащите се в него договорености се прилагат, дори ако в текущите преговори не се постигне резултат.

Целия материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Gъза да ми целуват Британците. Това се случи след Брекзит
4
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Точно заради отрицателния търговски баланс с ес, торите направиха референдума... и резултатът може за някого да е бил изненада, но както се видя от изборите миналата година, този някой не се е интересувал от мнението на обикновените британци.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случи се ,че е срамно да кажеш ,че живота на белите има смисъл.
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дреме им за евро пазара. имат 63 бивши колонии, около 1/3 от всички стреани по света. да не говорим за канада, австралия, нова зеландия, където кралицата е глава на държавите. да не ги мислим тях, ами да видим ние докъде я докарваме :)
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще плащат 60 милиарда евро годишно за европазара. Това не е Горбачов и СССР, които безплатно да дадат всичко на Западна Европа.Западна Европа ще си продаде пазара скъпо.